Δήμος Αίγινας. Ενημέρωση των πολιτών για την λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου και μέτρα προφύλαξης.

Δήμος Αίγινας. Γραφείο Επόπτη Δημόσιας Υγείας. Δελτίο Τύπου.
Πως μεταδίδεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;
Ο ιός του Δυτικού Νείλου, μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως του κοινού κουνουπιού) και προσβάλλει ζώα (π.χ. άγρια πτηνά) και τον άνθρωπο. Οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με την συνήθη κοινωνική επαφή (π.χ. άγγιγμα, φιλί κ.λ.π.)
Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου; 
Το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα. Το 20% αναπτύσσουν ήπια μορφή της νόσου με συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, γενικευμένη αδυναμία/καταβολή, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις (εικόνα γριππώδους συνδρομής) ενώ επίσης μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, έμετοι, διάρροιες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος), δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων. Λιγότερο από 1% εμφανίζουν σοβαρή νόσηση που προσβάλλει το Κ.Ν.Σ. (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα κ.α.) Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι (χωρίς να αποκλείεται σοβαρή νόσος και σε άλλες ηλικίες), άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως ανοσοκατασταλμένοι, άτομα με μεταμόσχευση οργάνων, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικοί, με καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια νευρολογικά νοσήματα (π.χ. άνοια), χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, κατάχρηση αλκοόλ.
Πόσο σύντομα εμφανίζονται τα συμπτώματα;
Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων μεσολαβούν 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης).
Πως θεραπεύεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά, που χρειάζεται να νοσηλευθούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία. Πιθανόν να είναι αναγκαία η εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Υπάρχει εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου;
Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο έναντι του ιού.
Συνιστώμενα μέτρα πρόληψης
Οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν άμεσα οι πολίτες για την ατομική τους προστασία και για την αποφυγή ανάπτυξης κουνουπιών στην οικία τους και στον ευρύτερο χώρο είναι οι εξής:
-Χρήση κατάλληλων εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του σκευάσματος).
-Κατάλληλη ένδυση, μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
-Τοποθέτηση λεπτών σητών στις πόρτες, στα παράθυρα και στους φεγγίτες.
-Η χρήση εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών να γίνεται προσεχτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους.
-Η χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, καθότι ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών.
-Η χρήση κουνουπιέρων σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή όπου αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (π.χ. βρέφη μικρότερα των δύο μηνών).
-Να χρησιμοποιούμε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό των εξωτερικών χώρων γιατί προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.
-Να μην προβαίνουμε σε ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων και απορριμμάτων.
-Να συντηρούμε τα κατεστραμμένα καπάκια των βόθρων και να κλείνουμε ερμητικά τα φρεάτια αποχέτευσης. Nα τοποθετήσουμε λεπτή σήτα στους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
-Να καθαρίζουμε συχνά και να ανανεώνουμε το νερό σε ποτίστρες ζώων, γούρνες, δεξαμενές νερού και να μαζεύουμε τα φύλλα ή άλλα σκουπίδια από την επιφάνειά τους.
-Να αντικαθιστούμε τυχόν σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.
-Να αλλάζουμε το νερό στα βάζα, σε κανάτες κ.λ.π. κάθε δύο μέρες τουλάχιστον.
-Να φυλάσσουμε τα δοχεία του νερού, που δεν χρησιμοποιούμε (κουβάδες, καρότσια, παλιά λάστιχα, βάρκες) γυρισμένα ανάποδα ή καλά καλυμμένα.
-Να φροντίζουμε για την υγειονομική προστασία των ιδιωτικών δεξαμενών συγκέντρωσης νερού, καλύπτοντας πλήρως τα ανοίγματα επιθεώρησής τους και τοποθετώντας κατάλληλο πλέγμα στα σημεία
αερισμού τους.
-Να ποτίζουμε κατά τις πρωινές ώρες και να φροντίζουμε να μην δημιουργούνται στάσιμα νερά. Επισημαίνεται ότι ακόμα και το έδαφος, που παραμένει για μεγάλο διάστημα υγρό μετά το πότισμα, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών των κουνουπιών.
-Να μην αφήνουμε νερό να μένει στα πιατάκια από τις γλάστρες μετά το πότισμα.
-Να καθαρίζουμε τακτικά τις υδρορροές ώστε να μην λιμνάζει το νερό.
-Να ανανεώνουμε το νερό των κολυμβητικών δεξαμενών και των σιντριβανιών να το χλωριώνουμε επαρκώς και να το αδειάζουμε όταν δεν χρησιμοποιείται.
-Να μην αφήνουμε πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων.
-Να αποφεύγουμε τη δημιουργία στάσιμων νερών.
-Να μην χρησιμοποιούμε το νερό αλόγιστα. Το περίσσιο νερό παραμένει δημιουργώντας εστίες.
-Κάλυψη των βαρκών ώστε να μην μαζεύουν νερό βροχής
-Συχνός καθαρισμός και ψεκασμός σε στάβλους ζώων, στάνες και κοτέτσια.
Προσοχή, η εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος εντομοκτονίας, πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα άτομα, παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα.
Τα παραπάνω μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται σε όλο το διάστημα κατά το οποίο παρατηρείται ύπαρξη κουνουπιών.
Μην ξεχνάμε ότι η προσωπική μας αδιαφορία δε βλάπτει μόνο εμάς αλλά και τους γύρω μας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε στην Επόπτρια Δημόσιας Υγείας του Δήμου μας, κ. Χατζίνα Σοφία.

O δήμαρχος
Δημήτρης Μούρτζης
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png