Ειδικό τιμολόγιο ύδρευσης και διόρθωση χρεώσεων σε καταλόγους τελών ύδρευσης.

Δήμος Αίγινας - Δελτίο Τύπου
Ερωτηματικά και απορία προκαλεί η επιμονή της παράταξης «Αίγινα Πρώτο Νησί» κατά του Ειδικού Τιμολογίου Ύδρευσης και των διορθώσεων που αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο σε καταλόγους τελών ύδρευσης. Μετά από δημοσίευμα με τίτλο «Για το παράνομο Ειδικό Τιμολόγιο Ύδρευσης» που υπογράφει ο επικεφαλής της παράταξης κ. Σ. Σακκιώτης και στο οποίο αναφέρεται σε «ευνοούμενους της διοίκησης στους οποίους χαρίστηκαν χιλιάδες ευρώ», είχαμε και  την προσφυγή στην Περιφέρεια των στελεχών της ίδιας παράταξης κκ Ηλία Μπέση και Τάκη Βάρτζελη για ακύρωση του Ειδικού Τιμολογίου Ύδρευσης και της σχετικής με τις διορθώσεις απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Με αφορμή τα ανωτέρω προβαίνουμε στα εξής σχόλια:

1) Το Ειδικό Τιμολόγιο Ύδρευσης ψηφίστηκε πριν από 2 χρόνια από το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας και είναι καθόλα σύννομο με τις κείμενες διατάξεις. Εφαρμόζεται δε από δεκάδες Δήμους και Δημοτικές εταιρίες ύδρευσης. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στον τιμοκατάλογο ύδρευσης της Ε.ΥΔ.ΑΠ. που ισχύει από 1/10/2008 υπάρχει ειδική τιμολόγηση της «Βιομηχανικής – Επαγγελματικής» κατανάλωσης και «Εφοδιασμού Πλοίων».

Η εφαρμογή κλιμακωτού τιμολογίου έγινε, ώστε να περιοριστεί η σπατάλη και όχι για να τιμωρούνται όσοι ασκούν επαγγελματικές δραστηριότητες που κάνουν αναγκαστική χρήση νερού. Σκοπός της δημιουργίας του Ειδικού Τιμολογίου ήταν η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων που εδρεύουν στο νησί για τις οποίες η χρήση του νερού είναι ανελαστικό λειτουργικό στοιχείο της δραστηριότητάς τους.

Το Ειδικό Τιμολόγιο Ύδρευσης δεν είναι εκπτωτικό. Όσοι εντάσσονται σε αυτό, πληρώνουν από το πρώτο κυβικό τιμή που περιλαμβάνει το πλήρες κόστος αγοράς, μεταφοράς νερού, διαχείρισης και συντήρησης δικτύου με βάση και το πλαίσιο περί ανταποδοτικότητας των τελών (€2,75 στην Αίγινα και Κυψέλη, €2,09 στο Βαθύ, €1,10 στο Μεσαγρό, €3,30 στην Πέρδικα) .

Είναι παράλογο, όμως, να ζητήσουμε από τους αγρότες, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα καθαριστήρια, τις καφετέριες κλπ, να μειώσουν τη χρήση νερού ή να πληρώνουν 8€ το κυβικό, δηλαδή να τους επιβάλλουμε πρόστιμο επειδή ποτίζουν καλλιέργειες, πλένουν σεντόνια, πετσέτες και πιάτα. Αντίθετα, είναι χρέος μας να ασκήσουμε πολιτικές που μπορούν να περιορίσουν την σπατάλη ενός πολύτιμου και δυσεύρετου αγαθού.

Δεν μπορούμε λοιπόν να αντιληφθούμε, για ποιο λόγο κάποιοι στρέφονται κατά των επαγγελματιών του νησιού και μάλιστα εν μέσω βαθειάς οικονομικής κρίσης. Και μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι Επαγγελματικές Ενώσεις του νησιού δεν αντιδρούν σε αυτές τις μεθοδεύσεις, που έχουν ως μοναδική σκοπιμότητα μικροπολιτικές επιδιώξεις.

2) Σε ότι αφορά τους λεγόμενους «ευνοούμενους της διοίκησης» στους οποίους «χαρίστηκαν χιλιάδες ευρώ»:

Θα πρέπει οι Δημότες της Αίγινας να γνωρίζουν ότι στην υπηρεσία ύδρευσης, φτάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες αιτήσεις για διορθώσεις χρεώσεων. Συγκεκριμένα, από περίπου 90.000 λογαριασμούς νερού που εκδόθηκαν το 2008, υπήρξαν 271 αιτήσεις για διορθώσεις. Αυτές εξετάστηκαν κατά περίπτωση, έγιναν αυτοψίες, συγκρίσεις με προηγούμενους λογαριασμούς και ένα μικρό ποσοστό από αυτές πήραν τον δρόμο για το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει αν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνουν διορθώσεις. Σε κάθε περίπτωση, ούτε ένα κυβικό δεν εξαιρείται από τη χρέωση, έστω και με την τιμή της χαμηλής κλίμακας.

Ένας Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να είναι αδιάφορος ή κοινωνικά ανάλγητος και να μην αντιμετωπίζει την αδικία παραδεχόμενος πιθανά λάθη και ατέλειες του συστήματος. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις καταναλωτών όπου παρουσιάζονται λάθη στους καταμετρητές ή υπάρχουν μεγάλες διαρροές. Κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα, αφορούν παραθεριστές που έρχονται λίγες φορές το χρόνο στην παραθεριστική τους κατοικία και εντοπίζουν το πρόβλημα εκπρόθεσμα. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι καν Δημότες του νησιού, ώστε να υποκρύπτεται από πλευράς διοίκησης κάποια πολιτική σκοπιμότητα στην πράξη διόρθωσης των τελών.

Καλό θα ήταν λοιπόν, να σταματήσει κάποια στιγμή η φιλολογία περί ανύπαρκτων σκανδάλων και να ασχοληθούμε όλοι με τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους Δημότες της Αίγινας.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png