Δήμος Αίγινας. Τρία έθιμα που διατηρούνται στο πέρασμα των χρόνων και σηματοδοτούν τον εορτασμό του Πάσχα.

Δήμος Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Μία ανάσα πριν από το φετινό Πάσχα και η Αίγινα γεμίζει με αυξανόμενο ρυθμό επισκέπτες που την επιλέγουν για να γιορτάσουν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Χριστιανοσύνης. Να παρακολουθήσουν με ευλάβεια τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας την πλούσια φυσική ομορφιά του νησιού, να βρεθούν και να γλεντήσουν οικογενειακά ή/και με καλή παρέα.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τρία έθιμα που διατηρούνται στο πέρασμα των χρόνων και σηματοδοτούν (το καθένα με τον δικό του τρόπο) τον εορτασμό του Πάσχα στην Αίγινα. Πολλοί είναι εκείνοι που τα γνωρίζουν και συμμετέχουν σταθερά. Τα συγκεντρώσαμε και τα παρουσιάζουμε και στους υπόλοιπους:

Μεγάλη Παρασκευή: Οι επιτάφιοι των τριών μεγάλων Εκκλησιών της πόλης της Αίγινας (Μητροπόλεως, Παναγίτσας και Αγίου Νικολάου), κατά την περιφορά τους, συναντώνται στο μέσον της παραλιακής Λεωφόρου Δημοκρατίας. Τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, τα αναμμένα κεριά και η θέαση των τριών επιταφίων μαζί συμβάλλουν στην ενίσχυση της ήδη κατανυχτικής ατμόσφαιρας.

Κυριακή του Πάσχα: Στην Πέρδικα η τοπική Πολιτιστική Ομάδα Γυναικών αναβιώνει ένα από τα παλαιότερα έθιμα: Το κάψιμο του Ιούδα. Φέτος, η πομπή θα ξεκινήσει από το Δημοτικό Σχολείο Πέρδικας στις 18:30 και, αφού περάσει από τον Ιερό Ναό Αγίου Σώζοντος και την παραλία της Πέρδικας, θα καταλήξει στη μικρή εξέδρα (στην πλευρά των Οχυρών) κατά τις 19:00, όπου το ομοίωμα του Ιούδα, παραγεμισμένο με άχυρα, θα παραδοθεί στη φωτιά. Θα ακολουθήσει μικρό κέρασμα.

Δευτέρα του Πάσχα: Στην είσοδο της Παλαιάς Χώρας, στον προαύλιο χώρο του Τιμίου Σταυρού ο Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας «Ο Καποδίστριας» αναβιώνει ένα παλαιό αιγινήτικο έθιμο: τον Χορό της Λαμπρής. Το παραδοσιακό γλέντι ξεκινά στις 11:00, με ζωντανή μουσική, τσούγκρισμα αυγών και το χορευτικό τμήμα του συλλόγου να δίνει τον ρυθμό.


Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα!
Με υγεία και χαρά να ανταμώνουμε!
Μαίρη Κουκούλη
Αντιδήμαρχος Αίγινας


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png