
Δήμος Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Ο Δήμος Αίγινας έδωσε το «παρών» στις επετειακές εκδηλώσεις «Σαλαμίνια 2026», που διοργάνωσε ο Δήμος Σαλαμίνας προς τιμήν της ιστορικής Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Αίγινας Γιάννη Ζορμπά.
Η παρουσία του Δήμου Αίγινας στα «Σαλαμίνια» έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς η Αίγινα έχει τη δική της σπουδαία θέση στην ιστορία της Ναυμαχίας. Το 480 π.Χ. οι Αιγινήτες συμμετείχαν με 30 τριήρεις στη μεγάλη σύγκρουση, έχοντας σημαντική συμβολή στη νίκη των Ελλήνων.
Οι φετινές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στην ιστορική Ακτή Σαλαμινομάχων, στην παραλία Καματερού, με την τελετή αναπαράστασης της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Στην εκδήλωση συμμετείχε η τριήρης «ΟΛΥΜΠΙΑΣ», ενώ το τελετουργικό περιλάμβανε ρίψη στεφάνων, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και παράδοση του Λαβάρου των Σαλαμινομάχων από τον Δήμαρχο Σαλαμίνας στον Δήμαρχο Κορινθίων.
Υπενθυμίζεται ότι το 2024 το Λάβαρο των Σαλαμινομάχων είχε παραδώσει ο Δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς στον Δήμαρχο Σαλαμίνας Γιώργο Παναγόπουλο, στο πλαίσιο της Αμφικτιονίας των πόλεων που συμμετείχαν στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η συμμετοχή του Δήμου Αίγινας στον θεσμό συνδέεται άμεσα με τη σημαντική παρουσία των Αιγινητών στη μεγάλη ναυμαχία και αποτελεί παράλληλα έναν ακόμη δεσμό ανάμεσα στα δύο νησιά.
Ο Δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς συνεχάρη τον Δήμαρχο Σαλαμίνας Γιώργο Παναγόπουλο και τον Δήμο Σαλαμίνας για τη διοργάνωση των «Σαλαμινίων 2026», τονίζοντας τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών που κρατούν ζωντανά τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία των δύο τόπων και δίνουν στις νεότερες γενιές την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα το κοινό τους παρελθόν.


