Συνέντευξη τηs Αιγινήτισσας Λυσιστράτης Χαλκίδη στην εφημερίδα "Florida Fast Lane News".

Δήμος Αίγινας. Αναδημοσίευση περιεχομένου.
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια της κολύμβησης Λυσιστράτη «Λύσι» Χαλκίδη θα αγωνίζεται και φέτος με τα χρώματα του Ολυμπιακού, μετά από την πρόσφατη ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ του Α.Ο.Ν.Σ. ΜΙΛΩΝ και του ερασιτέχνη Ολυμπιακού. Η Λυσιστράτη αν και έχει γεννηθεί στην Φλόριδα των ΗΠΑ, όπου και μένει μόνιμα, αγωνίζεται από μικρή ηλικία στο Ελληνικό Πρωτάθλημα και αισθάνεται πολύ Ελληνίδα. Είναι μάλιστα, περήφανη δημότης Αίγινας.  Στο πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης, η Λύσι, με τέσσερα χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο, συνεισέφερε και αυτή, με το δικό της τρόπο, στο να αναδειχτεί και πάλι πρωταθλητής ο Ολυμπιακός, για 16η συνεχή χρονιά. Την ρωτήσαμε πως νοιώθει που θα φοράει και φέτος το ερυθρόλευκο σκουφάκι;

Α: «Είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένη που θα αγωνίζομαι και φέτος με τα χρώματα της Ολυμπιακάρας μας, του «Θρύλου» μας. Πρωταρχικά, θέλω να ευχαριστήσω την Διοίκηση και τους ανθρώπους του Μίλωνα, και τους πρώην προπονητές μου εκεί: Γιάννη Αλεξάκη, Νίκο Γκρέκα, και Γιώργο Πόποτα στους οποίους χρωστάω πολλά--όχι μόνο γιατι με φρόντισαν από μικρή, και με ανέδειξαν στην Ελλάδα, αλλά και γιατί πάντα βάζουν το καλό των αθλητών τους πάνω από όλα τα άλλα. Έκτος από άριστοι προπονητές, είναι πρώτα-πρώτα καλοί ‘Άνθρωποι, και τους νοιώθω πολύ δικούς μου. Χωρίς αυτούς, δεν θα μπορούσα να είμαι εδώ που είμαι σήμερα.

Είναι μεγάλη τιμή για μένα και για την οικογένειά μου το να αγωνίζομαι στον Ολυμπιακό, την πιο σπουδαία ομάδα στην Ελλάδα, και το να κολυμπάω με τόσο καλό προπονητικό team και τόσο πολύ ταλαντούχους/ες συναθλητές και συναθλήτριες. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Ολυμπιακό και τον κόσμο του, την Διοίκηση του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, τον προπονητή μου Νίκο Γέμελο, τον αρμόδιο του Κολυμβητικού Τμήματος Σπύρο Μπιτσάκη, και τους συναθλητές μου για την εμπιστοσύνη τους, όπως και το Olympiacos Fan Club της Νέας Υόρκης για την υποστήριξή του. Το να αγωνίζεται ένας αθλητής με τα χρώματα της πιο ένδοξης ομάδας της Ελλάδας είναι μεγάλη ευθύνη και μεγάλη πρόκληση για καινούργιες επιτυχίες και τίτλους, ιδιαίτερα σε Ολυμπιακή χρονιά. Το περασμένο καλοκαίρι δεν τα πήγα άσχημα, αν και μερικά πράγματα μου ήρθαν στραβά, αναπάντεχα. Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Από μικρή, ο Ρώσος προπονητής μου ο Alec Rukosuev στην Φλόριδα, με ώθησε να μάθω (μέσω ‘σκληρης αγάπης’) ότι αυτό που δεν θα με σκοτώσει θα με κάνει πιο δυνατή. Ο Alec και ο Νίκος Γέμελος συνεργάζονται πολύ καλά, άν και εκ του μακρόθεν, για το ιδιαίτερο πρόγραμμά μου, και αυτό μου δίνει μεγάλη πεποίθηση για την χρόνια που έρχεται».

Ε: Τι σχέδια έχεις για πρωταθλητισμό την χρόνια που μας έρχεται;
Α: Στο κολύμπι, ευελπιστω ότι θα πιάσω τα όρια για τους Ολυμπιακους του 2012 στο Λονδίνο. Η Ελλάδα περνάει δύσκολες ώρες και χρειάζεται κάθε θετική προσπάθεια. Θα βάλω τα δυνατά μου στα 200μ και 400μ Μικτη Ατομικη, και στα 200μ Πρόσθιο. Η ΚΟΕ, μας έχει στηρίξει όλους μας προσωπικά, και πάντα προσπαθεί ότι το καλύτερο για την Ελληνική Κολύμβηση. Όλοι οι αθλητές, έχουμε ηθική υποχρέωση σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν δώσει τον εαυτό τους, χρόνια τώρα. Κάνω σκληρή προπόνηση και αν δεν υπάρξει κάποιος τραυματισμός, πιστεύω ότι το όνειρό μου θα γίνει πραγματικότητα. Η ιδέα και μόνο του να φορέσω το γαλανόλευκο εθνόσημο εκπροσωπώντας την Ελλάδα μας στους Ολυμπιακούς μου δίνει φτερά. Αν και τα ελληνικά μου δεν είναι καλά, νοιώθω πολύ περήφανη Ελληνίδα, όπως και όλοι οι Έλληνες της διασποράς. Θέλω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ και να προσφέρω στην Ελλάδα μας. Όσο για το Πανελλήνιο OPEN με τον Ολυμπιακό, το έχω δεδομένο ότι θα πάρουμε και το φετινο πρωτάθλημα, και οτι θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για το 17ο Πρωτάθλημα, σερί. Δεν δίνω απλή υπόσχεση, δίνω τον λόγο μου.

Ε: Περίγραψέ μας μια τυπική σου ημέρα προπόνησης...
Α: Κάνω καθημερινές πολύωρες δύσκολες προπονήσεις στο National Training Center στο Clermont, έξω από το Orlando, της Φλώριδας, με τον προπονητή μου Alec Rukosuev. Η ημέρα μου αρχίζει στις 4:20 τα ξημερώματα και τελειώνει μετά τις 8 κάθε βράδυ. Δυστυχώς το Προπονητικό Κέντρο είναι 41 μίλια (66 Χμ) απο το σπίτι μου και το ταξίδι κάθε μέρα είναι πολύ κουραστικό και ακριβό με την τιμή της βενζίνης στα ύψη και τα πολλά διόδια. Κάθε Τρίτη - Πέμπτη - Σάββατο - Κυριακη οδηγώ 82 μίλια (112 Χμ) ενώ Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή, μια και έχω διπλή προπόνηση, οδηγώ 164 μίλια (264 Χμ) την ημέρα. Το ότι οδηγώ 820 μίλια (1.320 Χμ) κάθε εβδομάδα μόνο για να πηγαίνω προπόνηση, ακούγεται απίστευτο για τα ελληνικά δεδομένα. Κι όμως, είναι η καθημερινότητά μου, 8 χρόνια τώρα.
Κάθε Δευ - Τετ - Παρ που έχω διπλή προπόνηση, κάνω γύρω στα 20 Χμ κολύμπι την ημέρα. Ένα από τα πιο δύσκολα κύρια σετ προπόνησης σε 50αρα πισίνα είναι 100 κατοσταρια (10.000 μ) στο 1:20. Πονάει κάθε μυς, κάθε κόκκαλο, και κάθε σκέψη μου. Αλλά αν πάω πολύ αργά σε κάποιο κατοστάρι, φοβάμαι οτι με περιμένουνε 50 push-ups. Τις ημέρες που έχω διπλη προπόνηση τρέχω 5 χιλιόμετρα και κάνω ασκήσεις με λάστιχα. Τις άλλες μέρες, τρέχω 10 χιλιόμετρα, κάνω μισή ώρα δυνατό ποδήλατο και πρόγραμμα με βάρη.
Ο Alec Rukosuev έχει μεγάλη διεθνή φήμη. Αθλητές απο όλον τον κόσμο έρχονται στο National Training Center στο Clermont (Orlando) για να προπονηθούν και μόνο από αυτόν. Αυτήν την εποχή προπονούμαι μαζί με άλλους 6 αθλητές που ελπίζουν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, εκπροσωπώντας 4 χώρες. Η προπόνηση μας δεν είναι παιχνίδι. Ευτυχώς η γυναίκα του Alec, η Lera, προπονήτρια, αλλά και ικανή φυσιοθεραπεύτρια, μας ξανασουλουπώνει βάζοντας χέρια-πόδια στην θέση τους μετά τις δύσκολες προπονήσεις μας. Λεφτά να υπάρχουνε... να τα τρώμε στις βενζίνες, στα μαγιό, στις προπονήσεις, στους αγώνες, και στα ταξίδια!!! Τα πάντα στην Αμερική είναι ιδιωτικά, κερδοσκοπικού χαρακτήρα—και δυστυχώς, όπως βλέπουμε, το ίδιο σχεδιάζεται εκ των έξωθεν, να γίνει και στην Ελλάδα. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τους αθλητές και τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα γι’ αυτούς που κάνουν πρωταθλητισμό. Αξίζει, όμως, κάθε θυσία για την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό!
Ε: Τι σχέδια κάνεις για την επαγγελματική μελλοντική σου αποκατάσταση;
Α: Το όνειρό μου είναι να γίνω πιλότος στην πολιτική αεροπορία. Έχω αρχίσει ιδιωτικά μαθήματα από πέρυσι και φέτος θα πάρω το πρώτο μου Δίπλωμα σε Ανεμόπτερα και Μονοκινητήρια αεροσκάφη.

Μόλις πρόσφατα αποφάσισα να γραφτώ στο Πανεπιστήμιο Purdue όπου θα αρχίσω αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς. Είχα προτάσεις από πολλά μεγάλα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια με δελεαστικές προσφορές υποτροφιών, αλλά το Purdue University στην Indiana με τους Head Coach John Clinge, και Coach Erica Janssen, με το φημισμένο πρόγραμμα κολύμβησης, και την εξαίσια Σχολή Πολιτικής Αεροπορίας με ξετρέλανε. Μου αρέσει πάρα πολύ να πετώ, όπως και το να αγωνίζομαι. Θα κάνω ότι μπορώ από μέρους μου στο να πάρουμε με την ομάδα του πανεπιστημίου μου το πρωτάθλημα κολύμβησης του Big Ten Conference και να καθιερώσουμε το Purdue University στις καλύτερες ομάδες της Αμερικής. Είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένη – και έκλαψα από χαρά όταν συμφωνήσαμε.
Παράλληλα, είμαι και προπονήτρια στο National Training Center, βοηθός του Alec. Από το καλοκαίρι, προπονώ ηλικίες 5–12 χρονών και τα ‘παιδιά μου’ τα έχω ήδη μάθει να φωνάζουνε «Three-Los». Τα  έχω όλα τους «βαμμένα κατακόκκινα». Πολύ χαίρομαι που μπορώ να περάσω στην επόμενη γενιά τις γνώσεις μου. Το να προπονώ παιδιά, με κάνει να είμαι πιο υπεύθυνη και να καταλαβαίνω από πρώτο χέρι πως νοιώθει ο προπονητής μου—και τα δυο με κάνουνε καλύτερη κολυμβήτρια.

Ε: Που σου αρέσει να πηγαίνεις για διακοπές όταν έρχεσαι στην Ελλάδα;
Α: Όλη η Ελλάδα είναι μαγική και πανέμορφη. Έρχομαι από πολύ μικρή πολύ συχνά. Όμως έχω μεγάλη-μεγάλη αγάπη στην Αίγινα και τους ανθρώπους της, όπως και στην Καλαμάτα από όπου κατάγεται η οικογένειά μου. Πάντα φέρνω φίλες μου στην Αίγινα και τους αρέσει πολύ. Πάνω στο γραφείο μου έχω την φωτογραφία απο το καλοκαίρι με τον Δήμαρχο κ. Σακκιώτη, τους Αντιδημάρχους κ. Τζίτζη και κ. Κουκούλη και την γιαγιά μου, Βάνα Χαλκίδη, να την κοιτάζω και να μου υπενθυμίζει ότι πρέπει να προσπαθώ ακόμα πιο πολυ γιατι εκπροσωπώ καταπληκτικούς ανθρώπους. Το να αγωνίζομαι με το Ελληνικό Εθνόσημο μου δίνει δύναμη. Νοιώθω ότι αγωνίζομαι όχι μόνο για τον εαυτό μου, άλλα για όλους τους Αιγινήτες, όλους τους ομογενείς, όλους τους Έλληνες, και για όλη την Ελλάδα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png