Σχέσεις Αστυνομίας και Δημοτικής Αρχής - Δελτίο Τύπου

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Αίγινα, Μάιος 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τον τελευταίο καιρό λέγονται και γράφονται πολλά για τη σχέση της Δημοτικής Αρχής με την Αστυνομία.Πιστεύουμε ότι η σχέση αυτή πρέπει να βασίζεται στην αρχή της πλήρους συνεργασίας με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνικής ζωής και την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες.
Η Δημοτική Αρχή έχει επισημάνει εδώ και καιρό με επανειλημμένα γραπτά και προφορικά διαβήματα προς τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος, την ελλιπή αστυνόμευση και εφαρμογή του νόμου σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής και ιδιαίτερα όσον αφορά την ηχορύπανση, την ανεξέλεγκτη στάθμευση και κυκλοφορία των οχημάτων, την αυθαίρετη κατάληψη οδών και κοινοχρήστων χώρων, την αύξηση της εγκληματικότητας και την απειλητική έξαρση της χρήσης ναρκωτικών ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

Κατανοούμε τις δυσκολίες αστυνόμευσης λόγω της ελλιπούς στελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά τούτο δεν δικαιολογεί την κατάσταση αυθαιρεσίας και ασυδοσίας που έχει δημιουργηθεί και για την οποία δεχόμαστε τις καθημερινές διαμαρτυρίες και τα παράπονα των πολιτών.

Πιστεύαμε ότι πρώτη μέριμνα της Αστυνομίας θα ήταν η αντιμετώπιση αυτών των πραγματικών προβλημάτων. Μας προξένησε ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση πρόσφατη δραστηριοποίηση των αστυνομικών οργάνων, τα οποία, αντί να ασχοληθούν με τα ζωτικά για τους πολίτες θέματα αστυνόμευσης, αναλώθηκαν σε έλεγχο νομιμότητας των τραπεζοκαθισμάτων σε καταστήματα της παραλίας. Δηλώνοντας μάλιστα, όπως μας καταγγέλθηκε, ότι ενεργούν με υπόδειξη της Δημοτικής Αρχής.

Το αποκορύφωμα, όμως, της περίεργης αυτής πρακτικής εκ μέρους της Αστυνομίας, ήταν η μήνυση την οποία υπέβαλε ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας εναντίον του Αντιδημάρχου κ. Νικόλαου Πτερούδη και του Δημοτικού Συμβούλου και Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Νεκτάριου Λεούση για κριτική, την οποία άσκησαν στην τοπική Αστυνομία και τον Διοικητή κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην κριτική τους αυτή, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των συμπολιτών μας, δεν έκαναν τίποτε περισσότερο παρά να εκδηλώσουν την ανησυχία τους για την ελλιπή αστυνόμευση και την έξαρση της αυθαιρεσίας και της παραβατικότητας. Αυτή την ανησυχία, την οποία εκφράζει σύσσωμη η Δημοτική Αρχή και συμμερίζονται οι συμπολίτες μας.

Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τα συμπτώματα αυτά και ιδιαίτερα για την απόπειρα ποινικοποίησης της έκφρασης γνώμης.

Ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή, θα συνεχίσουμε στα πλαίσια του καθήκοντός μας να ασκούμε έλεγχο και κριτική ώστε να προστατεύσουμε το κοινό συμφέρον με την εφαρμογή της νομιμότητας και την ομαλή και ασφαλή λειτουργία της πόλης και ολόκληρου του νησιού.

Από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων