Κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας 7ης Μαΐου 2018. Ψήφισμα για τον "Κλεισθένη Ι".


Ψήφισμα για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν το θέμα της σημερινής κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας. Το θέμα εισηγήθηκε ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης, ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων που ήταν παρόντες, δηλαδή οι κύριοι Νεκτάριος Λεούσης και Αντώνης Ντελής, καθώς και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και πολίτες, εκπρόσωποι πολιτών φορέων του νησιού, που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση. O κύριος Νίκος Σιμερδάνης από την Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ και ο κύριος Παναγιώτης Πατσακιός από την Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας.

Η συνεδρίαση είχε την μορφή της κατεπείγουσας, καθώς την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ γι' αυτό το θέμα. Σύμφωνα με τον "Οδικό Χάρτη της ΚΕΔΕ", τα δημοτικά συμβούλια όλων των δήμων της χώρας, θα έπρεπε να συγκληθούν στις 4 και στις 7 Μαΐου για να ληφθούν αποφάσεις κατά την έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ. Αυτό έκανε και Δ.Σ. της Αίγινας.  Αυτό όμως δημιούργησε κάποια πρακτικά προβλήματα. Στην Αυγή της Κυριακής, δηλαδή χθες, σε συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη αναφέρεται ότι: "Παράλληλα ο υπουργός μιλά για το πρόγραμμα “Κλεισθένης Ι” στην Αυτοδιοίκηση διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρχει παράταση της διαβούλευσης πέραν της λήξης της τυπικής ημερομηνίας τη 14η Μαΐου, η οποία θα διαρκέσει δυο μήνες. Εν όψει μάλιστα του νέου κοινού συνεδρίου δημάρχων και περιφερειαρχών", αναφέρεται στο κείμενο της συνέντευξης, δίνοντας ένα σαφές στίγμα ότι θα υπάρχει παράταση στη διαβούλευση, η οποία λήγει επίσημα σε 6 ημέρες. Το ίδιο κείμενο, το κείμενο της συνέντευξης, δημοσιεύθηκε ως Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.
Για αυτή την εξέλιξη ενημερώσαμε και το προεδρείο και κάποιους από τους δημοτικούς συμβούλους πριν την συνεδρίαση. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι ναι μεν υπήρχε η διαβεβαίωση του υπουργού, όχι όμως και κάποια επίσημη διάταξη. Όπως επισήμανε ο κύριος Γιώργος Μούρτζης οι ΟΤΑ πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 10 Μαΐου στην συνέλευση της ΚΕΔΕ. Την ίδια ενημέρωση, για το επιπλέον δίμηνο, που δίνει μία ουσιαστική παράταση στη διαβούλευση μέχρι τα μέσα Ιουλίου, έκανε στην τοποθέτησή του και ο κύριος Παναγιώτης Πατσακιός.

Μετά από 2-3 προτάσεις για το τι θα ψήφιζαν σήμερα οι δημοτικοί σύμβουλοι, η τελική πρόταση ήταν διπλή και αφορούσε στην προσωρινή απόσυρση του νομοσχεδίου και στην παράταση της διαβούλευσης. Μετά από σχετική ερώτηση του Aegina Portal, ότι δηλαδή πρόκειται για αντιφατική πρόταση, παρατήρηση στην οποία συμφώνησε ο κύριος Αντώνης Ντελής, η τελική απόφαση η οποία υιοθετήθηκε με πρόταση του δημάρχου ήταν απλά να ζητηθεί παράταση της διαβούλευσης, κάτι όμως που φαίνεται ότι ήδη έχει εξασφαλιστεί διά στόματος Πάνου Σκουρλέτη, αν και όχι επίσημα.
 
Λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης ο δήμαρχος κύριος Δημήτρης Μούρτζης, μετά από σχετική ερώτηση του Aegina Portal, διάβασε μία σειρά προτάσεων, από κοινό κείμενο, περισσοτέρων των 40 νησιωτικών δήμων για τον "Κλεισθένη Ι". Αυτό το κείμενο δεν είχε σταλεί στους δημοτικούς συμβούλους μαζί με την πρόσκληση της συνεδρίασης και ο κύριος Δημήτρης Μούρτζης είπε ότι αυτές οι προτάσεις θα έρθουν σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος, κάτι που ζήτησε και ο κ. Νεκτάριος Λεούσης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png