Ο Μανώλης Κοττάκης κάνει ένα πρώτο απολογισμό της Επιτροπής 2021 του Δήμου Αίγινας και παρουσιάζει τον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου.

 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής 2021 του Δήμου Αίγινας κ. Μανώλη Κοττάκης, μιλώντας σήμερα το Aegina Portal έκανε έναν πρώτο απολογισμό του έργου και των δράσεων της επιτροπής. Επίσης, αναφέρθηκε στα όσα προγραμματίζει η επιτροπή για την επόμενη περίοδο.

"Με την ευκαιρία του εορτασμού για την άφιξη και την ορκωμοσία του Ιωάννη Καποδίστρια στο νησί μας, θέλω να σας κάνω μία πολύ σύντομη ενημέρωση για το τι έχει κάνει μέχρι τώρα ο δήμος Αίγινας και η τοπική επιτροπή για το 2021, καθώς και τι προγραμματίζουμε, δεδομένου ότι όλα είναι βεβαίως ρευστά λόγω της εξέλιξης της πανδημίας".
 
Ο "Φοίνικας" στο  νομισματικό πρόγραμμα της Εθνικής Επιτροπής 2021
 
"Η επιτροπή ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο του 2020, από τότε έως σήμερα καταφέραμε να περιληφθεί ο "Φοίνικας", το πρώτο νόμισμα του Ελληνικού Κράτους στο επίσημο νομισματικό πρόγραμμα της Εθνικής Επιτροπής 2021. Και έτσι με αυτόν τον τρόπο να διαφημίζεται και για τον "Φοίνικα" το νησί μας η Αίγινα σε όλη την επικράτεια".
 
Τα Καποδιστριακά κτίρια στην Τηλεόραση της Βουλής
 
"Επίσης, καταφέραμε μέσω της τηλεόρασης τη Βουλής να προβληθούν τα Καποδιστριακή κτίρια με μία εξαιρετική εκπομπή στην οποία μετείχε η κυρία Θεολογίδου, ο πατήρ Εμμανουήλ Γιαννούλης και ο Γιώργος Μπήτρος, στην οποία έγινε ειδική αναφορά στην ιστορία των Καποδιστριακών Κτιρίων και προβλήθηκαν για πρώτη φορά, επίσης, τα κτίρια αυτά μέσω drones. Είναι εντυπωσιακές οι λήψεις. Όσοι δεν έχετε δει αυτή την εκπομπή μπορείτε να την αναζητήσετε στο site του Κοινοβουλίου και εκεί θα δείτε ότι η Αίγινά μας έχει κερδίσει και εκεί την προσοχή και βρίσκεται στο επίκεντρο".
 
Σε λειτουργία η επίσημη ιστοσελίδα της επιτροπής
 
"Να πούμε επίσης, ότι σ' αυτό το διάστημα λειτουργήσαμε για πρώτη φορά το επίσημο site της επιτροπής "Αίγινα Πρώτη Πρωτεύουσα", Aegina First Capital με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα καθώς το site αυτό λειτουργεί με χορηγία της Alpha Bank μετά από απόφαση του προέδρου της του κ. Βασίλη Ράπανου τον οποίο και ευχαριστούμε, με συνέπεια από την λειτουργία του site και μετά να αυξηθούν κατακόρυφα οι αναφορές στο λήμμα "Αίγινα πρώτη πρωτεύουσα".
 
Η ράμπα στο Κυβερνείο και η έκθεση της Βουλής των Ελλήνων
 
"Πριν από λίγες μέρες επίσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Κυβερνείο, στο "πρώτο Μαξίμου", εκεί που αργότερα θα μεταφερθεί η έκθεση της Βουλής των Ελλήνων. Η ράμπα την οποία κατασκεύασε το Υπουργείο Παιδείας για να καταστεί επισκέψιμο πλέον το Κυβερνείο, λόγω της ύπαρξης των αρχαίων, είναι έτοιμη. Γι' αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια για την παρέμβασή του, τόσο το διευθυντή του Γραφείου Πρωθυπουργού τον κύριο Γρηγόρη Δημητριάδη, όσο και την Υπουργό Παιδείας την Νίκη Κεραμέως, οι οποίοι έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση αυτού του μικρού, αλλά πολύ καθοριστικού για την επαναλειτουργία του Κυβερνείου έργου και βεβαίως την σύμβουλο της υπουργού την κυρία Δέσποινα Μαυρή".   
 
Δύο εκδόσεις βιβλίων που περιέχουν σημαντικά τεκμήρια
 
"Πρέπει να σας πω επίσης, ότι μέχρι σήμερα και με αυτό κλείνω τον πρώτο πρόχειρο απολογισμό της επιτροπής μας, κυκλοφόρησαν δύο εκδόσεις μερίμνει και της επιτροπής, οι οποίες και αυτές βάζουν την Αίγινα στο επίκεντρο. Η πρώτη έκδοση είναι το βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου για την εκκλησιαστική περιουσία. Εκεί περιέχεται ένα σπάνιο ντοκουμέντο, μία απόφαση από τις πρώτες που υπέγραψε ο Καποδίστριας εδώ στην Αίγινα, όπου φαίνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενοποιήθηκε και από τότε αποφασίστηκε να είναι ενιαίο στην Αίγινα το 1828. Όπως επίσης προκύπτει από το βιβλίο του αρχιεπισκόπου το οποίο είχε την καλοσύνη να μου στείλει ο Μακαριότατος, ότι η Ιερά Σύνοδος σε υβριδική μορφή λειτούργησε για πρώτη φορά στην Αίγινα. Η Αίγινα λοιπόν δεν είναι μόνο η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας, αλλά εδώ στην πραγματικότητα ιδρύθηκε και η Ιερά Σύνοδος και η Εκκλησία της Ελλάδος". 
 
Ο προγραμματισμός της επόμενης, ρευστής, περιόδου
 
"Τώρα θα πρέπει να πω δύο λόγια για τον προγραμματισμό, πάντοτε βέβαια έχοντας ως δεδομένη την ρευστότητα που υπάρχει λόγω της πανδημίας. Λόγω των περιοριστικών μέτρων, δεν καταφέραμε δυστυχώς, η ημέρα της άφιξης του Καποδίστρια 24η, 25η, 26ης Ιανουαρίου αυτό το τριήμερο να είναι ένα τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων που θα πρόβαλε την Αίγινα σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά είδατε ότι σήμερα στον πανηγυρικό της ημέρας ήταν μαζί μας ο πρώην υπουργός ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος πιστοποίησε και εκείνος με την ομιλία του ότι η Αίγινα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος και τον ευχαριστούμε γι' αυτή την δημόσια αναφορά του.
 
Ο προγραμματισμός ο οποίος πάντοτε βεβαίως τελεί υπό αίρεση, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας, προβλέπει ότι τώρα, αφού κατασκευάστηκε η ράμπα στο Κυβερνείο, θα μεταφερθεί η έκθεση της Βουλής των Ελλήνων και αναμένουμε αυτή να λειτουργήσει μέσα στον Μάρτιο, με την προσδοκία μας να συνδυάσουμε τα εγκαίνιά της με τον εορτασμό της εθνικής μας εορτής στην 25η Μαρτίου, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν αυτό".   
 
Προς εκτύπωση το λεύκωμα "Η Αίγινα του Καποδίστρια". Τον πρόλογο έγραψε ο πρόεδρος της βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.
 
"Επίσης πρέπει να σας πω ότι είναι έτοιμο προς εκτύπωση το λεύκωμα, με τον τίτλο η "Αίγινα του Καποδίστρια", το οποίο επιμελείται ο δημοσιογράφος Γιάννης Προβής και γράφουν η κ. Προνόη Θεολογίδου και ο καθηγητής ο συμπατριώτης μας κ. Διονύσης Καλαμάκης. Πριν από λίγες μέρες παραλάβαμε και τον πρόλογο του λευκώματος αυτού, τον οποίο μας κάνει την τιμή να γράψει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ο κύριος Κωνσταντίνος Τασούλας, η οποία Βουλή μάλιστα έχει αναλάβει να εκτυπώσει το λεύκωμα του Δήμου Αίγινας σε 3.000 αντίτυπα για να μείνει και τυπωμένη η ιστορία της Αίγινας, της άφιξης του Καποδίστρια στο νησί μας και της προσφοράς και βεβαίως πιστοποιημένα ότι στο νησί μας υπεγράφη η υβριδική πράξη του Νεότερου Ελληνικού Κράτους".
 
Το δρώμενο για την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα
 
"Τον Μάιο αν όλα πάνε καλά, θα μεταδοθεί το δρώμενο το οποίο είχαμε αρχίσει να ετοιμάζουμε γι' αυτή τη σημερινή μέρα, το δρώμενο για τον εορτασμό της άφιξης του Ιωάννη Καποδίστρια. Περισσότερες λεπτομέρειες θα είμαστε σε θέση να πούμε στο προσεχές διάστημα και επίσης τον Ιούλιο ετοιμάζουμε μία πάρα πολύ μεγάλη συναυλία στον ναό της Αφαίας, μία συναυλία έκπληξη την οποία θα κάνει ένας πολύ μεγάλος Έλληνας συνθέτης, δεν επιτρέπεται ακόμη να αποκαλύψω το όνομά του, αλλά θα συμβεί κι αυτό. Και οι εορταστικές εκδηλώσεις πρώτα ο Θεός, με την βοήθεια όλων θα κλείσουν με τα αποτελέσματα του μαθητικού διαγωνισμού για το ο έργο του Ιωάννη Καποδίστρια τον Σεπτέμβριο.   
 
Αυτά συνοπτικά. Παλεύουμε σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες να διαμορφώσουμε τον εορτασμό, νομίζω ότι η εμπειρία μου μέχρι τώρα δείχνει από την λειτουργία της επιτροπής, τα μέλη της οποίας ευχαριστώ και βεβαίως τον δήμαρχο Αίγινας και το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι όλες αυτές οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πρέπει συνεχιστούν και μετά το 2021. Δεν τελειώνει η ιστορία το '21, θα πρέπει να συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια" είπε ο Μανώλης Κοττάκης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png