Στην Οικονομική Επιτροπή συζητήθηκε πρόταση χρηματοδότησης 442.133 ευρώ, για την αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή του ΟΤΕ και στην Αιγινήτισσα.


Στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 16 Φεβρουαρίου 2021, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, το 4ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε πρόταση χρηματοδότησης 442.133 ευρώ, για αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων στην πόλη της Αίγινας και στην Κοινότητα Πέρδικας στην Αιγινήτισσα.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Οι πληροφορίες που έχουμε διαθέσιμες προέρχονται από το έγγραφο της απόφασης του θέματος και αναρτήθηκε σήμερα στην Διαύγεια, καθώς ήταν η πρώτη συνεδρίαση που έγινε υπό το νέο καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται η μετάδοση της συνεδρίασης από το Aegina Portal.
 
Έτσι, εκτός από την εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής κ. Γιάννη Ζορμπά δεν γνωρίζουμε τι συζητήθηκε και ποιες ήταν οι τοποθετήσεις των υπολοίπων μελών. Πρόκειται για ένα θέμα που πέρασε με τρεις θετικές ψήφους της διοίκησης, επί πέντε παρισταμένων μελών. "Παρών" ψήφισε ο κ. Γιώργος Σκαλτσιώτης, ενώ αρνητική ήταν η ψήφος του κ. Παναγιώτη Κουκούλη.
 
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το έγγραφο της απόφασης, στην έναρξη της συνεδρίασης, παρόντα ήταν και τα επτά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σταμάτης Μαρμαρινός, τακτικό μέλος της επιτροπής αποχώρησε πριν από την έναρξη της συζήτησης του πρώτου θέματος, ενώ ο κ. Φίλιππος Τζίτζης Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της επιτροπής αποχώρησε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας του 4ου θέματος (στην πρώτη ανάρτηση του εγγράφου έγραφε, ότι αποχώρησε πριν την έναρξη της συζήτησης και διορθώθηκε με ορθή επανάληψη) όμως δεν διορθώθηκε το "Αναπλασάσης" από τον τίτλο του θέματος.

Δεν ήταν το μόνο λάθος, καθώς στην εισήγηση η οδός (προφανώς) Κυβερνείου αναφέρεται ως οδός Καποδιστρίου (η οδός Καποδιστρίου βρίσκεται στην άλλη πλευρά της πόλης).


Το 4ο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν: "Υποβολή πρότασης με τίτλο "Αστική Αναζωογόνηση μεσώ Ανάπλασης Κοινοχρήστων χώρων στον Δήμου Αίγινας" στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα "Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου" 2019- 2020 στον Άξονα Προτεραιότητας 1 "Αστική Αναζωογόνηση 2019", Β΄ Πρόσκληση, του Πράσινου Ταμείου ΝΠΔΔ, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μέτρο 1 (Σύνθετες αναπλάσεις).
 
Το έργο αφορά στην αναβάθμιση των κοινοχρήστων χώρων:
 
1) Εντός της πόλεως της Αίγινας , στην περιοχή του ΟΤΕ και πιο συγκεκριμένα την οδό Παλαιάς Χώρας (από την διασταύρωση με την οδό Κάππου έως την οδό Καποδιστρίου)
2) Στην Τοπική Κοινότητα Πέρδικας (αποπεράτωση πλατείας στην Αιγινήτισσα, επί της οδού Πευκών) του Δήμου Αίγινας
 
Στο όλο έργο περιλαμβάνεται η προμήθεια αστικού εξοπλισμού για τους παραπάνω κοινόχρηστους χώρους, αλλά και για άλλους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου
 
Εντός της πόλεως της Αίγινας , στην περιοχή του ΟΤΕ και πιο συγκεκριμένα την οδό Παλαιάς Χώρας (από την διασταύρωση με την οδό Κάππου έως την οδό Καποδιστρίου)
 
Ο πρώτος χώρος στον οποίο προβλέπεται να γίνει ανάπλαση είναι η περιοχή γύρω από τον ΟΤΕ και αφορά όλη την οδό Παλαιάς Χώρας στην πόλη της Αίγινας, συνολικού μήκους 200 μ. Στην εν λόγω περιοχή θα γίνει διαμόρφωση του χώρου γύρω από τους υπάρχοντες βυθιζόμενους κάδους, που έχει τοποθετήσει ο Δήμος μας στο παρελθόν, καθώς και χάραξη και διαμόρφωση των χώρων στάθμευσης που είδη υπάρχουν.
 
Στόχος της εν λόγω ανάπλασης είναι:
 
1) ο διαχωρισμός των πεζοδρομίων & κοινόχρηστων χώρων από τον δρόμο και τα σημεία στάθμευσης, έτσι ώστε ο χώρος να γίνει λειτουργικός και ασφαλής για την κίνηση των πεζών και των οχημάτων
2) η δημιουργία καθιστικών χώρων με φυτεύσεις, και χρήση μετρημένου- λιτού αστικού εξοπλισμού, ώστε ο διαμορφωμένος χώρος να συνάδει με την εγκατάσταση συστήματος βυθιζόμενων κάδων (απορριμμάτων)
3) η συνολική αρχιτεκτονική να εντάσσεται ήπια στο περιβάλλον των υφιστάμενων κτιρίων και του ευρύτερου οικιστικού συνόλου,
4) να καλυφθούν σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται στην συγκεκριμένη περιοχή και αφορούν την στάθμευση οχημάτων και την ασφάλεια διέλευσης πεζών και ΑΜΕΑ
 
Η συνολική αναβάθμιση ενισχύεται μέσω της βιοκλιματικής θεώρησης στην επιλογή υλικών και φυτεύσεων
 
Στην Τοπική Κοινότητα Πέρδικας ( αποπεράτωση πλατείας στην Αιγινήτισσα, επί της οδού Πευκών ) του Δήμου Αίγινας.
 
Το δεύτερο έργο αφορά την αποπεράτωση (διαμόρφωση του αδιαμόρφωτου χώρου 300 τ.μ. ) της συνολικής ανάπλασης της πλατείας της Αιγινήτισσα επι της οδού Πευκών, συνολικής έκτασης 1.145 τ.μ. περίπου.
 
Τα χαρακτηριστικά αυτής της πλατείας είναι:
  • η κλίση του εδάφους με υψομετρική διαφορά περίπου 4 μ.
  • η ύπαρξη δρόμου που διασχίζει τον χώρο της πλατείας και ο οποίος στην πρόταση αυτή διατηρείται
  • η θέα προς τη θάλασσα νοτιοδυτικά
  • η ύπαρξη ψηλών ευκαλύπτων περιμετρικά του χώρου της πλατείας
  • η μισή πλατεία είναι διαμορφωμένη και περιλαμβάνει θέατρο, χώρους στάθμευσης και χώρους αναψυχής.
Το έργο της αποπεράτωσης της πλατείας έχει στόχο:
  • τη δημιουργία καθιστικών χώρων και ήπιων παρεμβάσεων με αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες από φυσικά υλικά (πλακόστρωτες διαδρομές –ανθόκηποι- βραχόκηποι-πέτρινα καθιστικά)
  • τη δημιουργία υπαίθριων δραστηριοτήτων - σκάκι
  • την φύτευση με καλλωπιστικά φυτά (ανθόκηποι- βραχόκηποι) που να αρμόζουν στο τοπίο και το κλίμα της Αίγινας
Γενική αρχή της πρότασης είναι η διατήρηση της φυσιογνωμίας του τόπου .Τα υλικά όλων των κατασκευών θα είναι φυσικά όπως πέτρα και ξύλο .Όλα τα υπάρχοντα δέντρα θα διατηρηθούν και θα φυτευτούν και νέα. Όλες οι κατασκευές θα ενσωματωθούν στην υπάρχουσα κατάσταση του τοπίου.
 
Στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κοινόχρηστου χώρου αναψυχής, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο.
Σκοπιμότητα όλων των προτεινόμενων, 1, 2 αναπλάσεων Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στοχεύουν στη συνολική αναβάθμιση και ανάπλαση, με σκοπό να δημιουργηθούν χώροι ιδιαίτερης αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας.

Στα πλαίσια των παρεμβάσεων, επιτυγχάνεται η βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, η δημιουργία καλύτερων σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης και άνεσης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Εν κατακλείδι, το προτεινόμενο έργο με τίτλο: «Αστική Αναζωογόνηση μέσω Ανάπλασης Κοινοχρήστων Χώρων στον Δήμο Αίγινας», αποτελεί περιβαλλοντική, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση σημαντικών κοινόχρηστων χώρων του Δήμου της Αίγινας.
 
Τα αναμενόμενα οφέλη από την αποπεράτωση του έργου είναι:
 
1. Βελτίωση της ποιότητας ζωής
2. Προσέλκυση και εξυπηρέτηση επισκεπτών
3. Δημιουργία ασφαλών και σύγχρονων κοινόχρηστων χώρων.
 
Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του συνόλου των έργων θα είναι 442.133,33 € με το ΦΠΑ, από τα οποία:
  • τα 265.280 ευρώ με το ΦΠΑ, θα καλυφθούν από το Πράσινο ταμείο (συνολικό ανώτατο ποσό χρηματοδότησης, αποτελεί και το 60% του προϋπολογισμού του έργου)
  • και τα 176.853,33 € με το ΦΠΑ , θα πρέπει να καλυφθούν από ιδίους πόρους του Δήμου μας ( υποχρεωτική ιδία συμμετοχή 40 % )

    Σύμφωνα με τα ανωτέρω, αναφέρει το έγγραφο της απόφασης, παρακαλούμε όπως λάβετε απόφαση για:
Α. την υποβολή του Δήμου μας, αιτήματος ένταξης για χρηματοδότηση στην πράξη με τίτλο "Αστική Αναζωογόνηση μέσω Ανάπλασης Κοινοχρήστων Χώρων στον Δήμο Αίγινας", στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα "Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019-2020" στον Άξονα Προτεραιότητας 1 "Αστική Αναζωογόνηση 201" , β’ Πρόσκληση, Μέτρο 1. Σύνθετες αναπλάσεις του Πράσινου Ταμείου ΝΠΔΔ, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και την έγκριση των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών.
Β. την αποδοχή κάλυψης με ίδιους πόρους του Δήμου του ποσού των 176.853,33 € με το ΦΠΑ, ( υποχρεωτική ιδία συμμετοχή 40 % ).
Γ. την εξουσιοδότηση του κ. Δημάρχου για την υπογραφή όλων των απαιτούμενων εγγράφων και για την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την υποβολή του αιτήματος ένταξης, σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης.
Δ. την αποδοχή όλων των όρων της πρόσκλησης .
 
Στη συνέχεια ο πρόεδρος ανέφερε προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ότι ο Δήμος μας προτίθεται να συμμετάσχει με την υποβολή πρότασης “Αστική Αναζωογόνηση μεσώ Αναπλασάσης Κοινοχρήστων χώρων στον Δήμου Αίγινας” στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα “Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου” 2019-2020 στον Άξονα Προτεραιότητας 1 “Αστική Αναζωογόνηση 2019”, Β΄ Πρόσκληση, του Πράσινου Ταμείου ΝΠΔΔ, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μέτρο 1 (Σύνθετες αναπλάσεις).”

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στοχεύουν στη συνολική αναβάθμιση και ανάπλαση, με σκοπό να δημιουργηθούν χώροι ιδιαίτερης αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας.
Στα πλαίσια των παρεμβάσεων, επιτυγχάνεται η βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, η δημιουργία καλύτερων σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης και άνεσης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Το προτεινόμενο έργο με τίτλο: "Αστική Αναζωογόνηση μέσω Ανάπλασης Κοινοχρήστων Χώρων στον Δήμο Αίγινας», αποτελεί περιβαλλοντική, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση σημαντικών κοινόχρηστων χώρων του Δήμου της Αίγινας, με αναμενόμενα οφέλη από την αποπεράτωση του έργου τη Βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη προσέλκυση και εξυπηρέτηση επισκεπτών και τέλος τη Δημιουργία ασφαλών και σύγχρονων κοινόχρηστων χώρων. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του συνόλου των έργων θα είναι 442.133,33 € με το ΦΠΑ, από τα οποία:
  • τα 265.280,00 € ευρώ με το ΦΠΑ , θα καλυφθούν από το Πράσινο ταμείο (συνολικό ανώτατο ποσό χρηματοδότησης , αποτελεί και το 60% του προϋπολογισμού του έργου)
  • και τα 176.853,33 € με το ΦΠΑ , θα πρέπει να καλυφθούν από ιδίους πόρους του Δήμου μας (υποχρεωτική ιδία συμμετοχή 40 % ) όπως το συνημμένο σχέδιο.
Καλούμαστε σήμερα λοιπόν με την παρούσα απόφασή μας την έγκριση της υποβολής πρότασης συμμετοχής του Δήμου στο παραπάνω χρηματοδοτικό πρόγραμμα και στην περίπτωση όπου η παραπάνω χρηματοδότηση εγκριθεί, τη δέσμευση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την εγγραφή της υπηρεσίας σε κωδικό.
 
Η Οικονομική Επιτροπή αφού άκουσε την εισήγηση του Προέδρου αυτής και μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών της,
 
Αποφασίζει, επί 5 παρισταμένων μελών με 3 θετικές ψήφους,1 παρών του κ. Σκαλτσιώτη Γεωργίου και 1 αρνητική του κ. Κουκούλη Παναγιώτη.
 
Εγκρίνει,
Ι. Την υποβολή αιτήματος ένταξης για χρηματοδότηση του Δήμου μας, στην πράξη με τίτλο "Αστική Αναζωογόνηση μέσω Ανάπλασης Κοινοχρήστων Χώρων στον Δήμο Αίγινας», στο Χρηματοδοτικό
Πρόγραμμα “Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου” 2019-2020 στον Άξονα Προτεραιότητας 1 "Αστική Αναζωογόνηση 2019” , β’ Πρόσκληση, Μέτρο 1. Σύνθετες αναπλάσεις του Πράσινου Ταμείου ΝΠΔΔ,
του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και την έγκριση των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών.
ΙΙ. Την αποδοχή κάλυψης με ίδιους πόρους του Δήμου του ποσού των 176.853,33 € με το ΦΠΑ, (υποχρεωτική ιδία συμμετοχή 40%).
ΙΙΙ. Tην εξουσιοδότηση του κ. Δημάρχου για την υπογραφή όλων των απαιτούμενων εγγράφων και για την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την υποβολή του αιτήματος ένταξης, σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης.
VI. Tην αποδοχή όλων των όρων της πρόσκλησης.
 
Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 43/2021.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png