Παράταση εκτέλεσης των εργασιών της 2ης τμηματικής προθεσμίας στο Λεούσειο κατά τρεις μήνες.

 
Ένα ακόμη θέμα που αφορούσε την Αίγινα συζητήθηκε στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 21 Δεκεμβρίου 2021.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Το θέμα ήταν η έγκριση παράτασης της 2ης τμηματικής προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών του έργου "Ανακαίνιση - αναδιαρρύθμιση κτιρίου της Εκκλησιαστικής Λεουσίου Στέγης για τη λειτουργία μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων "Ο Άγιος Νεκτάριος" της Ιεράς Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.
 
Σύμφωνα με τη διακήρυξη, το έργο αφορά σε εργασίες ανακαίνισης - αναδιαρρύθμισης του κτιρίου του Λεουσίου Ιδρύματος στην Αίγινα, με σκοπό τη λειτουργία του ως Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές των σύγχρονων Μ.Φ.Η. Εντός του οικοπέδου βρίσκονται ο Μεταβυζαντινός Ι. Ναός Αγ. Τρύφωνος και ο σύγχρονος Ι. Ναός της Υπαπαντής του Χριστού.
 
Το κτίριο έχει φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος και αποτελείται από ισόγειο, Α’ και Β’ όροφο, εμβαδού 510τ.μ. έκαστος, και η δυναμικότητά του μετά την αναδιαρρύθμιση θα ανέλθει σε 26 κλίνες. Ο περιβάλλον χώρος θα διαμορφωθεί με σεβασμό προς τους δύο ευρισκόμενους Ιερούς Ναούς. Το ασφαλτοστρωμένο τμήμα του οικοπέδου βορειοδυτικά του κτιρίου θα εκσκαφτεί, θα διαμορφωθεί με οδό πρόσβασης προς την κεντρική είσοδο και θα φυτευτεί. Θα τοποθετηθούν υπέργειες δεξαμενές πυρόσβεσης καθώς και εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού υπό τη στάθμη του εδάφους.
 
Οι οικοδομικές εργασίες που προβλέπονται περιλαμβάνουν: εκσκαφές, κατάργηση υφιστάμενου βόθρου, καθαιρέσεις, σκυροδέματα, αποξηλώσεις, οπτοπλινθοδομές, μονώσεις, επιχρίσματα, επενδύσεις, επιστρώσεις, μαρμαρικά, μεταλλικές κατασκευές, κουφώματα, υαλοπίνακες, κατασκευές ξηράς δόμησης, χρωματισμούς κ.α.
 
Οι Η/Μ εργασίες περιλαμβάνουν: ύδρευση, αποχέτευση, πυρόσβεση, κλιματισμό, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ισχυρών και ασθενών ρευμάτων, εγκατάσταση ανελκυστήρα, βιολογικό καθαρισμό, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων κ.α.
 
Η πορεία του έργου μέχρι σήμερα:
 
Σύμφωνα με το έγγραφο της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής:  Η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου του θέματος υπεγράφη την 01-06-2021 με συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είκοσι μήνες, δηλαδή μέχρι 31-01-2023.
 
Σύμφωνα το άρθρο 6 της Ε.Σ.Υ. (σ.σ. είναι η Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων) η 2η τμηματική προθεσμία ξεκινάει έναν μήνα μετά την υπογραφή της σύμβασης, έχει διάρκεια έξι μηνών και περιλαμβάνει συνοπτικά τις κάτωθι εργασίες: αποξηλώσεις δαπέδων, καθαιρέσεις δώματος, υφιστάμενου κλιμακοστασίου, εσωτερικών και εξωτερικών τοιχοποιιών, κατασκευή νέας δοκού σκυροδέματος και πλάκας από σύμμεικτη κατασκευή, αποξηλώσεις μεταλλικών ή ξύλινων εξωτερικών κουφωμάτων, ξύλινων κατασκευών, επιχρισμάτων, κατασκευή νέας δοκού επιστρώσεων δαπέδων, μεταφορά προϊόντων καθαιρέσεων, χωματουργικά και σκυροδέματα περιβάλλοντος χώρου, ενίσχυση και αποκατάσταση διατομής πεδίλων θεμελίωσης, επισκευές διαβρωμένων οπλισμών και αποκατάσταση ρηγματώσεων σε στοιχεία σκυροδέματος, κατασκευή μεταλλικού κλιμακοστασίου διαφυγής.
 
Μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί εμπρόθεσμα εργασίες που περιλαμβάνονται στη 2η φάση του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος του έργου, ήτοι καθαιρέσεις πλινθοδομών, επιχρισμάτων, πλακοστρώσεων, μόνωσης δώματος και στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος, καθαίρεση του κτίσματος στο δώμα, αποξηλώσεις κουφωμάτων, Η/Μ εγκαταστάσεων και ειδών υγιεινής, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών της 2ης τμηματικής προθεσμίας.
 
Το έργο εκτελείται κατόπιν της από 10-08-2018 προγραμματικής σύμβασης με την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, σύμφωνα με τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης που εγκρίθηκαν με το υπ’ αριθ. 459/17-07-2019 απόσπασμα πρακτικών του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ι.Μ. Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.
 
Η εκκένωση του κτιρίου από τον Κύριο του έργου και η παράδοση των κλειδιών στον ανάδοχο έγινε στις 08-07-2021, σύμφωνα με το από 08-07-2021 της Ι.Μ. Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος & Τροιζηνίας.
 
Στις 25-06-2021 δόθηκαν οδηγίες από τον μελετητή πολιτικό μηχανικό για την εκτέλεση τοπικών εκσκαφών αποκάλυψης των υφιστάμενων θεμελίων, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος της υφιστάμενης θεμελίωσης, οι οποίες διαβιβάστηκαν στον ανάδοχο με το 535336/29-06-2021 έγγραφο της Δ/νουσας Υπηρεσίας.
 
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων ενέκρινε τη διενέργεια δοκιμαστικών τομών στα θεμέλια και στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου με το με αρ. πρωτ. 346594/21-07-2021 έγγραφο και δόθηκε εντολή στον ανάδοχο για άμεση εκτέλεση των τοπικών εκσκαφών με το με αρ. πρωτ. 621674/23-07-2021 έγγραφο της Δ/νουσας Υπηρεσίας.
 
Με την από 01-09-2021 (αρ. πρωτ. εισερχομένου 722672/02-09-2021) επιστολή του, ο μελετητής πολιτικός μηχανικός πιστοποίησε ότι πραγματοποιήθηκαν οι αποκαλύψεις των υφιστάμενων θεμελίων, σύμφωνα με τις οδηγίες του και διαπιστώθηκε η ανάγκη εκπόνησης μελέτης για την αποκατάσταση και ενίσχυση των θεμελίων.
 
Στις 11-10-2021 ο μελετητής πολιτικός μηχανικός υπέβαλε μελέτη επεμβάσεων στα θεμέλια του κτιρίου.
 
Με το με αρ. πρωτ. 859756/13-10-2021 της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων ζητήθηκε από τον μελετητή να παραδοθεί η μελέτη ενίσχυσης της θεμελίωσης του κτιρίου σε στάδιο μελέτης εφαρμογής και να υποβληθεί από τον κύριο του έργου στο αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο για αδειοδότηση, συνοδευόμενη με τον προϋπολογισμό που προκύπτει για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών.
 
Με τα με αρ. πρωτ. 878014/19-10-2021, 1023384/01-12-2021 και 1063014/13-12-2021 έγγραφα της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων, ζητήθηκε από τους μελετητές του Κυρίου του έργου να κατατεθεί επικαιροποιημένος προϋπολογισμός της μελέτης του έργου, ο οποίος να περιλαμβάνει τη μελέτη ενίσχυσης των υφιστάμενων θεμελίων, την τροποποίηση της μελέτης που αφορά στον βιολογικό καθαρισμό και σε τροποποιήσεις της Η/Μ μελέτης, τις εργασίες διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου που προκύπτουν από τις παραπάνω μελέτες, τη διαχείριση των ΑΕΚΚ και την απομάκρυνση του αμιάντου και τυχόν τροποποιήσεις στις λοιπές οικοδομικές εργασίες (π.χ. χωρίσματα γυψοσανίδων, βινυλικά δάπεδα, μονώσεις κλπ). Ο επικαιροποιημένος προϋπολογισμός είναι απαραίτητος για τη σύνταξη από την Υπηρεσία Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.), ώστε να προχωρήσει ο ανάδοχος στην εκτέλεση των ανωτέρω εργασιών και επιπροσθέτως, για τον έλεγχο της δαπάνης του έργου και της δυνατότητας εκτέλεσης του
συνόλου των εργασιών στο πλαίσιο της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης του έργου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 3, 6 και 7 αυτής.
 
Στις 13-12-2021 (αρ. πρωτ. εισερχομένου 1066967/14-12-2021) ο μελετητής πολιτικός μηχανικός υπέβαλε επικαιροποιημένη μελέτη επεμβάσεων στα θεμέλια του κτιρίου.
 
Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί από τη μελετητική ομάδα επικαιροποιημένος προϋπολογισμός, ώστε να προχωρήσει η Υπηρεσία στη σύνταξη Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) και να γίνει ο έλεγχος της δαπάνης του έργου και της δυνατότητας εκτέλεσης του συνόλου των εργασιών στο πλαίσιο της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης του έργου.
 
Με την από 14-12-2021 αίτηση ο ανάδοχος αιτήθηκε παράταση της 2ης τμηματικής προθεσμίας κατά τρεις (3) μήνες.
 
Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι εργασίες εκτέλεσης του έργου καθυστέρησαν επιπλέον κατά τρεις μήνες χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου και δύναται να εγκριθεί η παράταση της τμηματικής προθεσμίας κατά ισόχρονο διάστημα.
 
Η Οικονομική Επιτροπή ομόφωνα την έγκριση της παράτασης της 2ης τμηματικής προθεσμίας "με αναθεώρηση", κατά τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι τις 01-04-2022.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png