Η ενημέρωση που έκανε ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, για όσα συζητήθηκαν στην Επιτροπή Παρακολούθησης, για τη επισκευή και την ασφάλεια του υποθαλάσσιου αγωγού.

 
Όπως ήδη είχε ανακοινωθεί, την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, στο πλαίσιο της κατάστασης που διαμορφώθηκε μετά την δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό. Η συνεδρίαση αυτή, ήταν διαφορετική από την σύσκεψη που είχε προηγηθεί στις 27 Ιουλίου υπό την Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, με απόσπασμα από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.




Ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, με την ιδιότητά του ως μέλους της Επιτροπής Παρακολούθησης του υποθαλάσσιου αγωγού, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου 2022, ενημέρωσε τα μέλη της λέγοντας τα ακόλουθα:
 
"Θέλω να πω ότι έγινε και μία πρώτη συνεδρίαση προχθές, με την συμμετοχή του δημάρχου του Περιφερειάρχη και άλλων παραγόντων. Είναι δύο διαφορετικές συνεδριάσεις.

Εκείνο που θα ήθελα να πω λοιπόν, είναι ότι από τη χθεσινή μας συνάντηση εκεί, εκείνο το οποίο προκύπτει είναι ότι η επισκευή του ρήγματος που δημιουργήθηκε από την έκρηξη, θα γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση μία προσωρινή λύση και σε δεύτερη φάση μία πιο μόνιμη,  παρόλο που είναι η μία και η άλλη με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με αυτό που λέμε μανσόν ή νάρθηκας, δηλαδή δύο κομμάτια που μπαίνουν κυλινδρικά. Ένας κύλινδρος κομμένος, είπαμε, κατά την διαμήκη και μπαίνει ένα μισό πάνω στο άλλο και αυτά σφίγγονται με μία συγκεκριμένη μέθοδο και εξασφαλίζουν έτσι την στεγανότητα.

Λέω λοιπόν και η προσωρινή και η μόνιμη λύση είναι παρόμοια, απλώς η προσωρινή λύση είναι μία γρήγορη αντιμετώπιση του θέματος, με ένα νάρθηκα, με ένα μανσόν, που δεν έχει όλες τις απαραίτητες, τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Αυτό θα ακολουθήσει σε δεύτερη φάση από έναν οίκο του εξωτερικού, που είναι ειδικευμένος σ’ αυτές τις κατασκευές η πρώτη φάση, λοιπόν, η προσωρινή θα γίνει μέσα στις επόμενες, θα απαιτηθεί μάλλον χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, απ’ ότι μας εξήγησε ο εκπρόσωπος του κατασκευαστή, διότι θα χρειαστεί εκτός από αυτά τα λιθοστρώματα τα οποία σκεπάζουν τον αγωγό, να απομακρυνθεί και όλο το σκύρο, όλα αυτά τα χαλίκια, ας τα πούμε έτσι, που σκεπάζουν τον αγωγό κι αυτό απαιτεί έναν ένα χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ ο αγωγός λειτουργεί κανονικά, η τροφοδοσία, μάλλον γίνεται κανονικά, η διαρροή παραμένει. Η εκτίμηση που ακούσαμε χθες είναι από 10 μέχρι 15 κυβικά μέτρα την ώρα. Δεν είναι εφικτός ο ακριβής προσδιορισμός της ποσότητας, μιας και είναι σχετικά διαρροή και δεν μετριέται εύκολα από τα παροχόμετρα που έχουν εγκατασταθεί.

Και βέβαια συζητήσαμε σε πολύ μεγάλη έκταση το μείζον και φλέγον θέμα της φύλαξης. Ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, εγώ προφανώς δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, εκείνο το οποίο θα πω είναι ότι αυτά τα μέτρα φύλαξης έχουν ενταθεί και είναι σε εξέλιξη και σχεδιασμό και επιπλέον τέτοια μέτρα, που ελπίζουμε να αποσοβήσουν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Εκείνο που θα επαναλάβω είναι ό,τι είπα και στην Επιτροπή Παρακολούθησης και έχω πει και στον δήμαρχο, ότι το θέμα της φύλαξης είναι φλέγον προφανώς, προφανέστατα, για το Δήμο της Αίγινας.

Δεν ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος για τον αγωγό μέχρι να παραδοθεί ή όλα αυτά τα πράγματα. Εκείνο όμως που είμαστε 100% βέβαιοι, είναι ότι ο Δήμος είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος και υπεύθυνος για την παροχή νερού στο δίκτυο της Αίγινας, δεν υπάρχει άλλος.

Οπότε μ’ αυτήν την αρμοδιότητα και την πολύ μεγάλη ευθύνη, οφείλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην φύλαξη του αγωγού. Γι' αυτό θα πρέπει να είναι και ενήμερος από όσα μέτρα λαμβάνονται από την Περιφέρεια και τον κατασκευαστή, αλλά ενδεχομένως να πάρει και δικές πρωτοβουλίες".
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png