Τοποθετήθηκαν νέα προστατευτικά κιγκλιδώματα στην Πλατεία Εθνεγερσίας. Θα δημιουργηθούν ράμπες πρόσβασης ΑΜΕΑ. Τι αναφέρει η Τεχνική Έκθεση.

20230322_174552-kagela.jpg
Την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε, κατεπείγουσα, δια περιφοράς συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, με θέμα: "Αντικατάσταση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων περιμετρικά της πλατείας Εθνεγερσίας επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας στη Δημοτική Κοινότητα Αίγινας". 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Σύμφωνα με την έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι τα κιγκλιδώματα έχουν παραμορφωθεί σε όλο το μήκος του προσώπου της πλατείας επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας και παρουσίαζαν εμφανείς αλλοιώσεις στην φέρουσα ικανότητα της κατασκευής, λόγω της εγγύτερης απόστασης με την θάλασσα και της ηλικίας κατασκευής τους. Τα κιγκλιδώματα είχαν τοποθετηθεί στο κράσπεδο, για την προστασία των πεζών και την διαφύλαξη του χώρου από τυχόν παραβατικές σταθμεύσεις οχημάτων.

Στην Τεχνική Έκθεση σημειώνεται ότι κρίνεται απαραίτητη η αντικατάσταση μεταλλικών κιγκλιδωμάτων στην άκρη του πεζοδρομίου πλησίον της πλευράς των οδών και κατά μήκος. Τα μεταλλικά κιγκλιδώματα θα τοποθετηθούν παράλληλα με την διάταξη του πεζοδρομίου και θα αφήνουν κενό για την είσοδο και έξοδο των πεζών μήκους 1,20m. 

Η τοποθέτηση των κιγκλιδωμάτων, τα οποία θα φέρουν στοιχεία διαδρομής των πεζών, έχει ως στόχο την ασφάλεια των πεζών, την αποτροπή της στάθμευσης των οχημάτων στο πεζοδρόμιο, καθώς και τον καλαίσθητο διάκοσμο της πλατείας. Η διάταξη θα είναι τύπου Π, μήκους 1,50m, με απόσταση από το έδαφος 0,90m. Επίσης θα φέρουν οριζόντιο μεταλλικό στοιχείο σε απόσταση 0,10m από το έδαφος για να είναι εντοπίσιμα από άτομα με προβλήματα όρασης. Επίσης θα τοποθετηθούν κιγκλιδώματα δυτικά της πλατείας επί της οδού Εθνεγερσίας και ανατολικά επί της οδού Κανάρη με την διακλάδωση της Παναγή Ηρειώτη προς αποφυγή της στάθμευσης των  οχημάτων στην είσοδο της πλατείας.

Κατά τις εισόδους επί της εσοχής όπισθεν του κτηρίου Βογιατζή, καθώς και περιμετρικά της πλατείας θα κατασκευαστούν ράμπες για άτομα με χρήση αναπηρικού αμαξιδίου, που θα παρέχουν στον χρήστη την απαιτούμενη σταθερότητα και ασφάλεια. Το πλάτος του δαπέδου της ράμπας θα κυμαίνεται από 0,90m έως 1,70m ανάλογα με τις κατασκευαστικές δυνατότητες που θα παρέχει η υπάρχουσα κατάσταση των δαπέδων. Με την δημιουργία ραμπών για άτομα με αναπηρία και με την εξασφάλιση της απρόσκοπτης και αποκλειστικής χρήσης των πεζών, προωθείται η δυνατότητα αυτόνομης και απρόσκοπτης διακίνησης και όλων των πολιτών του Δήμου Αίγινας στον κοινόχρηστο χώρο της πλατείας Εθνεγερσίας.

Η τοποθέτηση των κιγκλιδωμάτων θα εκτελεστεί από το τεχνικό προσωπικό των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Αίγινας με την επίβλεψη του Αντιδημάρχου ΤΥ και των μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Τέλος, σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση στην υπ` αριθμόν ∆ΜΕΟ/Ο/3050/31-07-2013 (ΦΕΚ 2302/τ. Β’/16-09-2013) YA «Έγκριση Τεχνικών Οδηγιών κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στο αστικό περιβάλλον για την εφαρμογή τους σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων και περιοχές με αυξημένη κίνηση στα πλαίσια βελτίωσης της οδικής ασφάλειας», στην παράγραφο Γ2.1 αναφέρεται ότι: "Πρόσθετο μέτρο προστασίας αποτελεί η τοποθέτηση μεταλλικών εμποδίων κατά μήκος του διαπλατυσμένου ή μη πεζοδρομίου που παρεμποδίζουν τα μικρά παιδιά να περνούν ακόμη και από κάτω".

Η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα επί 6 ψηφισάντων μελών: Την έγκριση αντικατάστασης και τοποθέτησης προστατευτικών κιγκλιδωμάτων περιμετρικά της πλατείας Εθνεγερσίας επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας στην Δημοτική Κοινότητα Αίγινας, τοποθέτησης προστατευτικών κιγκλιδωμάτων δυτικά της πλατείας επί της οδού Εθνεγερσίας και ανατολικά επί της οδού Κανάρη με την διακλάδωση της Παναγή Ηρειώτη προς αποφυγή της στάθμευσης των οχημάτων στην είσοδο της πλατείας και κατασκευής ραμπών για άτομα με χρήση αναπηρικού αμαξιδίου κατά τις εισόδους επί της εσοχής όπισθεν του κτηρίου Βογιατζή καθώς και περιμετρικά της πλατείας, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υπ’ αρ. πρωτ. 3430/20.03.2023 Τεχνική Έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αίγινας.

Στην συνεδρίαση ήταν παρόντα τα μέλη:1. Ζορμπάς Ιωάννης, Δήμαρχος – Πρόεδρος της ΕΠΖ2. Μούρτζης Αντώνιος, Αντιδήμαρχος – τακτικό μέλος της ΕΠΖ3. Καραγιάννης Δημήτριος, Αντιδήμαρχος – τακτικό μέλος της ΕΠΖ4. Κουκούλη Μαίρη, Αντιδήμαρχος – τακτικό μέλος της ΕΠΖ5.Λεούσης Νεκτάριος, Δημ. Σύμβουλος – τακτικό μέλος της ΕΠΖ6.Τζίτζης Φίλιππος, Δημ. Σύμβουλος – τακτικό μέλος της ΕΠΖ.  Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας κ. Κασιμάκης Παναγιώτης 


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png