Η ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς για τον αγωγό στην Δημοτική Επιτροπή και οι ερωτήσεις που ακολούθησαν.

20240312_124725.jpg
Στη Δημοτική Επιτροπή, η συνεδρίαση της οποίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς έκανε την καθιερωμένη ενημέρωση για τον υποθαλάσσιο αγωγό και απάντησε στις σχετικές ερωτήσεις των μελών της επιτροπής. Η ενημέρωση και η συζήτηση που ακολούθησε διήρκησε περισσότερο από 20 λεπτά και παρουσιάζεται στο video που ακολουθεί. 



Η επίσκεψη του κ. Γιάννη Ζορμπά στην Εισαγγελία.

Επιγραμματικά να πούμε ότι, ο κ. Γιάννης Ζορμπάς αναφέρθηκε στη επίσκεψη που έκανε την προηγούμενη Πέμπτη στην Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά κ. Μαραγκάκη, στην οποία εξέφρασε την επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή κατατέθηκε πρόταση με την οποία προτάθηκε πραγματογνώμονας και μάλιστα ένα μελετητικό γραφείο υδραυλικών έργων κατηγορίας Ε΄, έτσι ώστε ο δήμος Αίγινας να συμβάλλει στην διαδικασία του ορισμού πραγματογνώμονα, ώστε να ανοίξει ο χώρος για την εκτέλεση των εργασιών που αφορούν την αποκατάσταση του αγωγού.

20240312_124529.jpg
Την ίδια μέρα η Εισαγγελέας με έγγραφό της, που κοινοποιήθηκε στον πραγματογνώμονα, που είχε ορίσει ο Δήμος Αίγινας, στην Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και στην Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας, καθώς και στον ανάδοχο του έργου κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη, ώστε να ενεργήσουν και να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες και εργασίες για την άρτια αποκατάσταση και επαναλειτουργία του αγωγού.

Η διαδικασία της προσομοίωσης και το τεχνικό έγγραφο για την επισκευή του αγωγού.

Την Δευτέρα ξεκίνησε η διαδικασία της προσομοίωσης στην επιφάνεια, με τους δύτες που θα λάβουν μέρος στην επισκευή και το ανταλλακτικό (μανσόν) που θα χρησιμοποιηθεί σ' αυτή.  Παράλληλα ο κατασκευαστής του έργου, απέστειλε στους εμπλεκόμενους φορείς έγγραφο στο οποίο παρουσιάζεται και με εικόνες, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η επισκευή.

Σ' αυτό το σημείο της ενημέρωσης, ο κ. Γιάννης Ζορμπάς παρουσίασε το ηλεκτρονικό έγγραφο στα μέλη της επιτροπής, όπου παρουσιάζεται ο τρόπος συγκόλλησης και η τεχνική μέθοδος της επισκευής, που όπως είπε ο κ. Ζορμπάς έχει δοκιμαστεί υπό πίεση, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Μετά την έγκριση του τρόπου αποκατάστασης από τους εμπλεκόμενους φορείς, θα κοινοποιηθεί ένα χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης. Το αρχικό σενάριο ήταν να γίνει πρώτα επιθεώρηση και μετά η προσωρινή αποκατάσταση, όμως προκειμένου να υπάρχει συμπίεση του χρόνου θα γίνει κατευθείαν η προσωρινή αποκατάσταση. Η μόνιμη αποκατάσταση θα γίνει αργότερα.

20240312_125010.jpg

Η κ. Σίλα Αλεξίου αναφέρθηκε στην έλλειψη επίσημης ενημέρωσης.

Η κ. Σίλα Αλεξίου αναφέρθηκε στην έλλειψη επίσημης ενημέρωσης σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Επισήμανε ότι η ενημέρωση από την Περιφέρεια έγινε μέσω διαρροής προς τα μέσα και όχι με ένα Δελτίο Τύπου, ενώ συμπλήρωσε ότι ούτε ο Δήμος Αίγινας ενημέρωσε μέσω Δελτίου Τύπου.

"Δεν θα ήταν πιο επίσημο, πιο πρέπον να γίνει μία ενημέρωση με ένα Δελτίο Τύπου, μία ανακοίνωση, επίσημη. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό, και το λέω γιατί ο κόσμος ρωτάει", είπε η κ. Αλεξίου, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο κ. Ζορμπάς ενημέρωσε τους πολίτες μέσω facebook. Επίσης, ρώτησε για τον χρόνο αποκατάστασης της βλάβης.

Η ποιότητα του νερού και οι αναλύσεις.

Στη συνέχεια η κ. Σίλα Αλεξίου ρώτησε για την ποιότητα του νερού, με αφορμή τις αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν χθες στην ιστοσελίδα του Δήμου Αίγινας, αρκετές μέρες μετά αφότου έγινε γνωστή η ύπαρξή τους. "Είναι εκτός ορίων, ας ξέρει και ο κόσμος να κανονίσει την πορεία του", είπε για τις μετρήσεις και την ποιότητα του νερού.

Στο ίδιο θέμα ρώτησε σχετικά με τις αναλύσεις του νερού από την Περιφέρεια, μετά από αίτημα που είχε υποβάλλει. Η ενημέρωση που είχε ήταν ότι αυτές οι αναλύσεις έχουν προωθηθεί στο Δήμο Αίγινας και ρώτησε αν θα δημοσιευθούν. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε έγγραφο που έλαβε από την Περιφέρεια, που έγραφε ότι ο Δήμος έχει υποχρέωση να τροφοδοτήσει με πόσιμο νερό το νησί. 

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φώτης Πούντος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αύξηση του αριθμού των αναερόβιων οργανισμών στις πρόσφατες αναλύσεις και ειδικά για την περιοχή της Κυψέλης, ρώτησε εάν υπάρχει κάποια γεώτρηση που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται. 

Για το ζήτημα των γεωτρήσεων τοποθετήθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης, ενώ ερωτήσεις για τη διαδικασία της προσωρινής αποκατάστασης έκανε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Σφήκας.

Στο video μπορείτε να δείτε αναλυτικά όσα συζητήθηκαν.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png