Καταγγελίες για την ποιότητα του νερού στη Δημοτική Επιτροπή. Αποχώρησαν η κ. Σίλα Αλεξίου και ο κ. Φώτης Πούντος.

20240319_133106.jpg
Με επίκεντρο την ποιότητα του νερού και καταγγελίες για το ζήτημα των αναλύσεων της Περιφέρειας, που παραμένουν άγνωστες στους πολίτες, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, μετά την ενημέρωση του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά, για το θέμα της αποκατάστασης του υποθαλάσσιου αγωγού, που ωστόσο δεν πρόσθεσε κάτι περισσότερο στα ήδη γνωστά.


Η συζήτηση τελείωσε όταν η κ. Σίλα Αλεξίου και ο κ. Φώτης Πούντος αποχώρησαν, διότι δεν τους κοινοποιούνται τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού που έγιναν από την Περιφέρεια Αττικής. 

Η κ. Σίλα Αλεξίου ζήτησε ξανά τις αναλύσεις του νερού από την Περιφέρεια Αττικής:

Η κ. Σίλα Αλεξίου θέτοντας το ζήτημα του χρόνου αποκατάστασης, αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του κ. Κωνσταντινίδη (της κατασκευάστριας εταιρίας) όπου δήλωσε ότι ο αγωγός μπορεί να έχει αποκατασταθεί σε μία εβδομάδα ή σε ενάμιση μήνα. Αναρωτήθηκε για ποιο λόγω συμβαίνει αυτό, παρά το γεγονός ότι στην σύμβαση του έργου αναφέρεται "άμεση αποκατάσταση".


Ο κ. Ζορμπάς την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία του Δήμου Αίγινας να υποβάλει το αίτημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, οδήγησε στην έναρξη των εργασιών επισκευής, καθώς το ζήτημα είχε περιέλθει σε τέλμα.

Για το ζήτημα των αναλύσεων η κ. Σίλα Αλεξίου είπε: "Θέλω να επιμείνω πάλι στις αναλύσεις της Περιφέρειας, του νερού, διότι αυτή η άρνησή σας να τις κοινοποίησε στον κόσμο και σε εμάς, δημιουργεί ένα περίεργο κλίμα. Και νομίζω ότι πρέπει, έχετε υποχρέωση να μας τις δώσετε. Για ποιο λόγο να τις κρύβετε αυτές τις αναλύσεις;".

Τέσσερα τροχαία, το ένα θανατηφόρο έγιναν χθες, είπε ο κ. Φώτης Πούντος:

Ο κ. Φώτης Πούντος εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο ενός συμπολίτη μας σε τροχαίο, σημειώνοντας ότι χθες έγιναν στο νησί τέσσερα τροχαία.

Ο κ. Πούντος επικαλέστηκε έγγραφο που αναφέρει ότι στο νερό υπάρχουν εντερόκοκκοι και κολοβακτηρίδια:

Σε άλλο σημείο ο Δημοτικός Σύμβουλοw κ. Φώτης Πούντος, επικαλέστηκε έγγραφο που έχει στην κατοχή του και σύμφωνα με το οποίο το νερό στην Αίγινα (δημαρχείο) περιέχει εντερόκοκκους, ενώ στην Κυψέλη κολοβακτηρίδια σε μεγάλο βαθμό, και στη Πέρδικα εντερόκοκκους και κολοβακτηρίδια. "Αυτά θέτουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας σε κίνδυνο, σε πολύ μεγάλο βαθμό", είπε ο κ Πούντος, μετά την καταγγελία που έκανε.

Ο κ. Πούντος δεν ανέφερε την προέλευση του εγγράφου, ούτε πως περιήλθε στην κατοχή του, ούτε, επίσης, αν πρόκειται για αναλύσεις ή κάτι άλλο. Είπε, ότι έχει το έγγραφο αυτό στην κατοχή του από τις 7 Μαρτίου και απευθυνόμενος στον κ. Ζορμπά σημείωσε: "Αυτό, μιλάμε, είναι κίνδυνος για την υγεία μας, είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα δήμαρχε κι εσείς πριν μία εβδομάδα δεν μας το κοινοποιούσατε".

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι το έγγραφο αναφέρει "Δυνητικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, αναφέρει το έγγραφο που σας στείλανε και ότι πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες. Εγώ δεν είδα καμία ενημέρωση".

Επίσης, έκανε αναφορά σε περίπτωση ανθρώπου ο οποίος είναι θετικός στον εντερόκοκκο, που τον ρώτησε αν υπάρχουν εξετάσεις του δήμου με εντερόκοκκο. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι επαγγελματίες δεν γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να πλένουν τα υλικά για το μαγείρεμα μ' αυτό το νερό.

Τέλος ο κ. Φώτης Πούντος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει η δυνατότητα μεταφοράς νερού στην Αίγινα με υδροφόρα. "Χθες, έπρεπε να έχει έρθει", τόνισε.

Τι απάντησε ο κ. Γιάννης Ζορμπάς:

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής, οι οδηγίες ήταν να προβούμε σε υπερχλωρίωση όπως το είπαμε και στην επιτροπή εδώ.

Σχετικά με τα αποτελέσματα, υπεύθυνη ή μάλλον συνυπεύθυνη, σύμφωνα με την νομοθεσία, είναι και η Περιφέρεια Αττικής, οπότε οποιαδήποτε αποτελέσματα, έχει μάλλον στις οποιαδήποτε εξετάσεις έχει προβεί η Περιφέρεια Αττικής, είναι στη δική της αρμοδιότητα να τις έχουν σταματήσει δημοσιοποίηση.

Εμείς προσφάτως, μετά την υπερχλωρίωση είχαμε τα αποτελέσματα που έχουμε ανακοινώσει στο στην ιστοσελίδα του δήμου και να σας πω και το κείμενο που έχουμε πει είναι, ότι "υπενθυμίζουμε ότι το νερό δεν ενδείκνυται για πόση και παρασκευή φαγητού. Είναι κατάλληλο μόνο για οικιακές εργασίες", αυτό λέμε στην ανακοίνωσή μας.

Μετά, έχουμε τοποθετηθεί, έχουμε ενημερώσει ότι σχετικά με τις υδροφόρες που εσείς αναφέρατε και πολλοί πολίτες, σχετικά με τις υδροφόρες του Πολεμικού Ναυτικού. Διαθέτουν υδροφόρα πλοία που στερούνται οποιαδήποτε αντλητικής συσκευής. Δεν μπορούν να στείλουν το νερό οπουδήποτε και επίσης έχουν μία ικανότητα μεταφοράς 720 κυβικά και αυτό κάθε δύο μέρες. Εμάς οι καταναλώσεις μας είναι περίπου στις 4.000 με 5.000 κυβικά ημερησίως.

Συνεπώς, γι’ αυτό είπαμε απ' την αρχή και προτείναμε σε όλους τους πολίτες, ότι πρέπει να κατανοήσουν αυτό το πρόβλημα, που έχει περιέλθει ο δήμος στο νησί.

Και αυτό που είχα πει και από την αρχή και πραγματικά έτσι είναι, ότι αν από την πρώτη στιγμή δεν υπήρχε αυτή η εμπλοκή των εισαγγελικών αρχών, των ερευνητικών αρχών γενικότερα, ίσως θα είχε ήδη αποκατασταθεί μέσα στον μήνα, που είχαμε πρωτίστως ενημερώσει και για αυτό όπως και εσείς πολύ σωστά είπατε κυρία Αλεξίου ότι είναι υποχρέωση η άμεση αποκατάσταση του τυχόν βλάβης του αγωγού από την κατασκευάστρια εταιρεία και πολύ καλά γνωρίζετε, ότι είχαμε περιέλθει σε ένα τέρμα, όσον αφορά την εκκίνηση των εργασιών για την αποκατάσταση και με αίτημά μας με πρότασή μας προς την   εισαγγελία προτείναμε ένα πραγματογνώμων, έτσι ώστε να δοθεί άμεσα και ευχαριστούμε πάρα πολύ την κυρία Μαραγκάκη που αμέσως ανταποκρίθηκε σ’ αυτό το αίτημα και αυθημερόν όρισε τον πραγματογνώμονα που προτείναμε και ελευθέρωσε το χώρο για τις εργασίες και πραγματικά αμέσως, τις  επόμενες μέρες ξεκίνησαν οι εργασίες. Όμως παρόλα αυτά ο κύριος Κωνσταντινίδης ήταν έτοιμος εξαρχής, για να προβεί σε αποκατάσταση, ότι και να σημαίνει αυτό”.

Με φόντο τα παραπάνω ζητήματα υπήρξαν αρκετές αντεγκλήσεις στην συνέχεια της συζήτησης (παρουσιάζονται αναλυτικά στο video) που ολοκληρώθηκε με την αποχώρηση της κ. Αλεξίου και του κ. Φώτη Πούντου, από τη συνεδρίαση της επιτροπής.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png