Η ΚΕΔΑ για τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του Ιωάννη Καποδίστρια.

ΚΕΔΑ. Δελτίο Τύπου.
Ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο 190 χρόνων από την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα και την ορκωμοσία του ως πρώτου Κυβερνήτη της νεότερης Ελλάδος την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018  με την προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή του φιλέλληνα Ιωάννη-Γαβριήλ Εϋνάρδου, στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας «Ο Καποδίστριας».
Ανήμερα την 26η Ιανουαρίου τελέσθηκε, με κάθε λαμπρότητα, η καθιερωμένη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου [Μητρόπολη] Αίγινας, παρουσία του δημάρχου Αίγινας κ. Δημητρίου Μούρτζη, μελών της δημοτικής αρχής, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, σημαιοφόρων και εκπαιδευτικών των σχολείων του νησιού, εκπροσώπων τοπικών φορέων και συλλόγων. Τη δοξολογία παρακολούθησαν, επίσης, ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, οι βουλευτές της περιφέρειας Α΄ Πειραιά & Νήσων κ. Ελένη Σταματάκη και κ. Κώστας Κατσαφάδος, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εδαφικής Συνοχής & Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών κ. Σπύρος Σπυρίδων. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κ. Ελένη Σταμπόγλη, ιστορικός – πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Καποδίστρια. Εν συνεχεία, ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια.
Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό Σωτήρος [εντός του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου] έλαβε χώρα η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας», με την αποκλειστική συμμετοχή των κ. Κωνσταντίνου Νικολούζου, δημάρχου Κέρκυρας, κ. Μαρίας Μουζακίτη, προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, κ. Ανδρονίκης Τζομάκα, υπεύθυνης του Δικτύου στο Ναύπλιο, κ. Ελένης Ράπτη, εκπροσώπου υπουργείου Πολιτισμού, κ. Ευάγγελου Δέδε, αντιδημάρχου Αίγινας, κ. Αικατερίνης Σαλπέα-Στάθη, προέδρου Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αίγινας, κ. Γεωργίου Τσατήρη, δημοτικού συμβούλου και υπεύθυνου του Δικτύου στην Αίγινα, καθώς και του πρωτοπρεσβυτέρου Εμμανουήλ Γιαννούλη. Τους καλεσμένους καλωσόρισε στο προαύλιο του ναού η φιλαρμονική ορχήστρα του Μουσικού Συλλόγου Αίγινας, ενώ εντός του ναού τους περίμενε η χορωδία του Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Κυψέλης, υπό τη διεύθυνση της κ. Βάνας Χαλκίδη, και η Εστουδιαντίνα Αίγινας, υπό τη διεύθυνση του κ. Alexander Spitzing.
Ακολούθησε επίσκεψη της εκθέσεως «Ενθυμήματα – αντικείμενα και ιστορίες», στην αίθουσα του Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Αίγινας, όπου οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν από την κ. Ελίκα Βλαχάκη, εικαστικό και επιμελήτριά της, ενώ ενημερώθηκαν για την ιστορία μα και τη σημερινή κατάσταση του κτιρίου του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου από τους κ. Γεώργιο Τσατήρη και Ιωάννη Παπαδόπουλο, δημοτικό σύμβουλο.
Το πρόγραμμα των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων ξεκίνησε την Κυριακή 21 Ιανουαρίου με τον 7ο Αγώνα Δρόμου «Ιωάννης Καποδίστριας», ο οποίος μεταδόθηκε ζωντανά από τη διαδικτυακή τηλεόραση του Aegina Portal. Η φετινή διοργάνωση συγκέντρωσε ρεκόρ συμμετοχών, ενώ ήταν αφιερωμένη στον προσφάτως εκλιπόντα Κυριάκο Γκαρή, το όνομα του οποίου θα φέρει πλέον η διαδρομή των πέντε χιλιομέτρων.
Έλαβαν μέρος αρκετά αθλητικά σωματεία, όπως: Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αίγινας, Ποδηλατικός Ορειβατικός Σύλλογος Αίγινας «Ανάβαση», Marathon Team Greece με την πρωταθλήτρια Μαρία Πολύζου [η οποία εκπροσώπησε και τον σύλλογο Όραμα Ελπίδας, σε μι προσπάθεια ευαισθητοποίησης και συγκέντρωσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών], My Athlete, Ανόρθωσις Αμμοχώστου, Αθηναίοι Δρομείς, Athens Trainers κ.ά.
Όμως, υπήρξε και μία συμμετοχή με ξεχωριστή βαρύτητα : εκείνη της Ομάδας Δρομέων της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, καθώς η σχολή συνδέεται ιστορικά με την Αίγινα. Είναι γνωστό πως στο κτίριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου στεγάσθηκε ο ιδρυθείς από τον ίδιο τον Ιωάννη Καποδίστρια το 1828, «Λόχος των Προγυμναστών» [και μετέπειτα «Λόχος των Ευελπίδων»].
Κατά τη διάρκεια της όλης εκδήλωσης παρουσιάσθηκαν παραδοσιακοί χοροί από τo χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας «Ο Καποδίστριας».
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά για την υποστήριξη και τη συνδρομή τους, την Ιερά Μητρόπολη Υδρας - Σπετσών - Αιγίνης και τον Σεβασμιότατο κ.κ. Εφραίμ, για την παραχώρηση του Ιερού Ναού Σωτήρος [εντός του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου], την Κ.Ε.Δ.Ε. για την ευγενική της χορηγία, την κ. Ελένη Σταμπόγλη για την εκφώνηση του πανηγυρικού, το 1ο Σύστημα Ναυτοποροσκόπων Αίγινας, τον Μουσικό Σύλλογο Αίγινας (ΜΟΥ.Σ.Α.), την χορωδία του Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Κυψέλης, την κ. Βάνα Χαλκίδη, την Εστουδιαντίνα Αίγινας, και τον κ. Alexander Spitzing, το Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας "Ο ΚΑΠΟΔΊΣΤΡΙΑΣ", την κ. Ελίκα Βλαχάκη, για την παρουσίαση της έκθεσης "ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ".

Η  πρόεδρος
της Κ.Ε.Δ.Α.
Σαλπέα-Στάθη Αικατερίνη


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png