Η ΚΕΔΑ για την 191η επέτειο από την άφιξη στην Αίγινα του Ιωάννη Καποδίστρια.

ΚΕΔΑ. Δελτίο Τύπου.
Πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 26 και 27 Ιανουαρίου 2019 εκδηλώσεις για την 191η επέτειο από την άφιξη στην Αίγινα  του Ιωάννη Καποδίστρια και την ορκωμοσία του ως Πρώτου Κυβερνήτη της Νεότερης Ελλάδος στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας.
Επίκεντρο των εκδηλώσεων ο Μητροπολιτικός Ναός της Αίγινας όπου το Σάββατο 26 Ιανουαρίου μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία με την παρουσία  του Δημάρχου Αίγινας, αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων καθώς και εκπροσώπων των αρχών της Αίγινας.
 Οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες  συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, καθώς και η μπάντα του Λιμενικού Σώματος έδωσαν τη δική τους δυναμική παρουσία τόσο στο Ναό όσο και στην επιμνημόσυνη δέηση που ακολούθησε.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο ιστορικός και διακεκριμένος Αιγινήτης κ. Γεώργιος Καλόφωνος μέλος  του Δ.Σ. της ΚΕΔΑ, ο οποίος στη μεστή και εμπεριστατωμένη ομιλία του υπογράμμισε τη  μεγάλη προσφορά του διπλωμάτη Καποδίστρια στις Ευρωπαϊκές υποθέσεις της εποχής, σκιαγράφησε το χαρακτήρα και το ήθος του και ολοκλήρωσε  την ομιλία  του με επισημάνσεις και διαπιστώσεις για τη σημερινή εικόνα  που παρουσιάζουν τα Καποδιστριακά κτήρια αλλά και το καθήκον των Αιγινητών για την τύχη και το μέλλον τους.
Μετά  το πέρας της Δοξολογίας σχηματίστηκε πομπή με τις σημαίες και τους επισήμους η οποία κατευθύνθηκε μέχρι το άγαλμα  του Ι. Καποδίστρια στον κήπο δίπλα στο ναό της Παναγίτσας. Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Αίγινας, την πρόεδρο της ΚΕΔΑ κ. Αικ. Σαλπέα και άλλους εκπροσώπους πολιτικών οργανώσεων.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας σε ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Έλσας Μυρογιάννη «Το όνειρο  του Ιωάννη», από  μαθητές της Γ΄ τάξης  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας. Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δ. Μούρτζης και η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Αικ. Σαλπέα, καθώς και φίλοι και γονείς  των μαθητών.
Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ο αγώνας δρόμου «Ιωάννης Καποδίστριας» με μεγάλη συμμετοχή αθλητών από την Αίγινα και την Αττική. Σύμφωνα με τους διοργανωτές η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και οι αφίξεις των αθλητών από την Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα ξεπέρασε  τους 1200.
Η επιτυχημένη διοργάνωση έδωσε την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στις διάφορες κατηγορίες  των αγώνων και να απολαύσουν τις όμορφες παραλιακές  διαδρομές  του αγώνα και τη χαρά  της συμμετοχής.
Οι  αγώνες ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς που απέδωσαν τα χορευτικά τμήματα  του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας ο «Καποδίστριας». Οι παραδοσιακοί χοροί προέρχονταν από τις τρεις πόλεις ορόσημα στη ζωή του Καποδίστρια, την Κέρκυρα, την Αίγινα, και το Ναύπλιο.
Τέλος η Κοινωφελής Επιχείρηση ευχαριστεί θερμά την Κοινοπραξία Πλοίων Σαρωνικού που για άλλη μια φορά στάθηκε αρωγός στην εν λόγω διοργάνωση.
Η Πρόεδρος της Κ.ΕΔ.Α.
Αικατερίνη Στάθη Σαλπέα


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png