Βασίλης Μουσουλέας: "Παρέλαβαν ένα έργο που ήταν ατελείωτο, σαν τελειωμένο". Η συνάντηση με τον υπουργό και η επόμενη ημέρα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου "Ο Καποδίστριας", με την ιδιότητά του ως επικεφαλής της επιτροπής που δημιουργήθηκε για το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο έκανε μία αποκάλυψη το έργο που αφορούσε την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου, που άφησε άναυδους όσους την άκουσαν. Στις 9 Ιουνίου μέλη της επιτροπής, μαζί με τον Δήμαρχο κύριο Δημήτρη Μούρτζη, επισκέπτονται το γραφείο του Υπ. Πολιτισμού κ. Α. Μπαλτά. Ο κύριος Μουσουλέας μιλώντας προς το σώμα αναφέρει τα ακόλουθα: "Ο σκοπός της επίσκεψης βασικά, ήταν να ευαισθητοποιήσουμε τον υπουργό και να πάρουμε μία υπόσχεση, ότι μπορεί να μας εντάξει σε ένα πρόγραμμα της ΕΟΚ και να μπορέσουμε να τελειώσουμε αυτό το κτίριο. Αλλά μετά τις εισηγήσεις μας, του δημάρχου, τη δική μου και της επιτροπής, πήραμε μία απάντηση την οποία καλά είναι να την ξέρει το Σώμα, για να μάθει τι συμβαίνει εδώ στον Αίγινα. Το κτίριο λοιπόν το οποίο ξεκίνησε πριν από είκοσι χρόνια να επισκευάζεται, παρελήφθη από την τότε κυβέρνηση ως τελειωμένο. Δηλαδή στην ΕΟΚ αυτή τη στιγμή ξέρουν, ότι με τα λεφτά που δώσανε για να φτιαχτεί, τελείωσε το έργο. Άρα ποιος να ζητήσει λεφτά. Αν ζητήσει ο υπουργός λεφτά, θα πουν "για ποιο, για το τελειωμένο;" Η απάντησή του ήταν ότι πρέπει να βρούμε χρηματοδοτήσεις από άλλες πηγές. Παρέλαβαν ένα έργο που ήταν ατελείωτο, σαν τελειωμένο" είπε ο κύριος Μουσουλέας προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σήμερα ο Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας, ως σύλλογος που έλαβε την πρωτοβουλία, εξέδωσε ένα Δελτίο Τύπου στο οποίο εξηγεί τα όσα έγιναν πρόσφατα, με την επίσκεψη στο υπουργείο πολιτισμού, προσπαθώντας παράλληλα να σκιαγραφήσει τις ενέργειες της επόμενης ημέρας, τουλάχιστον όπως ορίστηκαν μετά από αυτή τη συνάντηση:

"Την Πέμπτη 9/6 στις 3 το μεσημέρι η επιτροπή που ορίσθηκε συναντήθηκε με τον Υπ. Πολιτισμού κ. Α. Μπαλτά, παρόντος του Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Χατζηπέρου, δηλαδή ο Δήμαρχος κ .Δ. Μούρτζης, ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου κ .Β. Μουσουλέας, η Διευθύντρια του εργαστηρίου Σχεδιασμός και Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων καθηγήτρια Ζ. Γεωργιάδου, η συντηρήτρια κ. Πωλίνα Στοφόρου και η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι της Αίγινας Ο. Αρνιακού με θέμα το κτίριο του Ορφανοτροφείου- Φυλακών Αίγινας. Στην συνάντηση αυτή συζητήθηκαν τα θέματα της αποκατάστασης του κτιρίου και της αξιοποίησης μέρους του από την τοπική αυτοδιοίκηση. Τέθηκε το θέμα της επείγουσας επιδιόρθωσης των κελιών της απομόνωσης και του Γολγοθά των φυλακών, προκειμένου να προστατευθούν τα ακιδογραφήματα που έχουν συντηρηθεί.

Ο Υπουργός κ. Μπαλτάς επιβεβαίωσε ότι το κτήριο έχει παραδοθεί στην Εφορία Νεωτέρων Μνημείων ως ολοκληρωμένο και γι αυτό το λόγο δεν μπορεί να ενταχθεί σε νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Από την συζήτηση προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα: Το ΥΠΠΟ αναλαμβάνει την διάθεση ποσού για την εκπόνηση δύο μελετών: α) μελέτη για την συντήρηση και επιδιόρθωση των κελιών της απομόνωσης, β) μελέτη επί μέρους χώρου (ανατολική πτέρυγα) με αφετηρία την αρχική χρήση του κτιρίου ως διαχρονικό Μουσείο, ο οποίος θα διατεθεί για χρήση από την Τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Υπουργός τόνισε ότι για τη χρήση του κτιρίου, αυτό θα πρέπει να είναι απολύτως ασφαλές, πράγμα που συνεπάγεται την ολοκλήρωση της στερέωσης της στέγης και τον καθαρισμό του αύλειου χώρου. Σημειώθηκε ότι η Περιφέρεια διαθέτει σχετική πίστωση 2.3000.000 €, η οποία θα αξιοποιηθεί άμεσα με βάση τις προαναφερόμενες μελέτες.

Η αποτίμηση της συνάντησης στο ΥΠΠΟ κρίνεται θετική, δεδομένου ότι το θέμα έχει ανακινηθεί εκ νέου και δρομολογείται μερική αποκατάσταση και συντήρηση του ιστορικού χώρου των κελιών της απομόνωσης".
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png