Δελτίο Τύπου από την Αίγινα - Κίνηση Ευθύνης για τις ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης.

Αίγινα - Κίνηση Ευθύνης. Δελτίο Τύπου.

Οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης
Όλοι οι δημότες παρακολουθούμε με ανησυχία τις αλλεπάλληλες ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης, Επιδιώκοντας την ενημέρωση όλων και την παρότρυνση της διοίκησης του Δήμου να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο επικεφαλής της παράταξής μας κ. Ν. Πτερούδης έστειλε σήμερα στο Δήμο την ακόλουθη επιστολή:
«Προς τον Δήμο Αίγινας
Υπόψη:        κ. Δημάρχου
                κ. Αντιδημάρχου Ύδρευσης
Θέμα: Εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης
Την τελευταία περίοδο παρακολουθούμε με ανησυχία και ερωτηματικά την ιδιαίτερα συχνή εμφάνιση ζημιών στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Δήμου. Σχεδόν καθημερινά παρατηρούνται θραύσεις σωληνώσεων που προκαλούν διαρροές μεγάλων ποσοτήτων νερού, προκαλούν πολύωρες διακοπές νερού που ταλαιπωρούν τους πολίτες, αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης του δικτύου και έχουν φέρει τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ύδρευσης στα όριά τους καθώς προσπαθούν με αυταπάρνηση να επισκευάσουν τις ζημιές και να αποκαταστήσουν την ομαλή υδροδότηση.
Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, παρακαλώ να με ενημερώσετε εγγράφως για τις ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί ή προγραμματίζετε για το άμεσο μέλλον προς αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής κατάστασης.
Πιστεύω, ότι επιβάλλεται αφενός να ληφθούν μέτρα με άμεσο και επείγοντα χαρακτήρα και αφετέρου να προγραμματισθούν ενέργειες που μεσοπρόθεσμα να αντιμετωπίσουν ριζικά το πρόβλημα που έχει προκύψει.
Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα από αυτά τα μέτρα και τις ενέργειες που θα έπρεπε να είχαν ήδη δρομολογηθεί: η άμεση αντικατάσταση τμημάτων του δικτύου που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν αλλεπάλληλες ζημιές, η ανάθεση σε ειδικούς μηχανικούς να γνωματεύσουν για τις αιτίες των θραύσεων, η εκπόνηση μελέτης για την αποτύπωση του δικτύου και την αντικατάσταση των κρίσιμων τμημάτων, η αναζήτηση χρηματοδότησης κλπ.
Παρακαλώ για την άμεση και εμπεριστατωμένη απάντησή σας, σε αντιστοιχία με την κρισιμότητα, την σπουδαιότητα και το επείγον του θέματος.»
Αναμένουμε την απάντηση του Δημάρχου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου και θα ενημερώσουμε αμέσως τους συμπολίτες μας.
Με αυτήν την αφορμή επιθυμούμε να επισημάνουμε την έλλειψη προγραμματισμού και στοχοθεσίας που χαρακτηρίζουν τη σημερινή αλλά και την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου. Κατά τη διάρκεια της θητείας της παράταξής μας, είχαμε εκπονήσει το τετραετές Επιχειρησιακό Σχέδιο, το οποίο στον τομέα της ύδρευσης είχε συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους σε αντιγραφή από το Σχέδιο παραθέτουμε:
* Ε.Σ.: 5.1.   Προώθηση της διαδικασίας σύνδεσης με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ μέσω υποθαλάσσιου αγωγού από την Σαλαμίνα – Νέα εξωτερικά δίκτυα
* Ε.Σ.: 5.2.   Κατασκευή νέων κεντρικών δεξαμενών και σύνδεσή τους με λιμένα Λεοντίου και υφιστάμενες δεξαμενές Αγ. Ασωμάτων, Βαθέος, Κυψέλης, Μεσαγρού
* Ε.Σ.: 5.3.   Περιορισμός των απωλειών του δικτύου ύδρευσης
* Ε.Σ.: 5.4.   Χαρτογράφηση – Επισκευή –Συντήρηση του δικτύου ύδρευσης στους οικισμούς του νησιού
* Ε.Σ.: 5.5.   Κατασκευές – Επισκευές δεξαμενών
* Ε.Σ.: 5.6.   Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης από αμιαντοτσιμεντοσωλήνες των παλαιών δικτύων
* Ε.Σ.: 5.7.  Επισκευές –Συντηρήσεις γεωτρήσεων και αντλιοστασίων
Ο στόχος της αντικατάστασης των δικτύων από αμιαντοτσιμεντοσωλήνες είχε προϋπολογισμό 480.000 ευρώ και τριετή ορίζοντα υλοποίησης ενώ είχε ήδη ξεκινήσει το 2010 ο εντοπισμός και η  καταγραφή των κρίσιμων τμημάτων με την προοπτική της άμεσης αντικατάστασης.
Είναι μέγιστο λάθος το γεγονός ότι οι μετέπειτα διοικήσεις του δήμου εγκατέλειψαν το στόχο της αντικατάστασης των σωληνώσεων, όπως επίσης εγκατέλειψαν και το στόχο των περιορισμών των απωλειών που ήταν ήδη το 2010 σε υλοποίηση με την αντικατάσταση 2500 υδρομέτρων. Τις συνέπειες αυτών των παραλείψεων τις βιώνουμε σήμερα με τις αλλεπάλληλές  ζημιές του δικτύου και με τις υπερβολικές και απροσδιόριστες απώλειες νερού.
Ευτυχώς, διατηρήθηκαν ακλόνητοι οι στόχοι του υποθαλάσσιου και των χερσαίων, που ήταν ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο για να αντιστραφεί η πορεία τους.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png