Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. "Κάποια στιγμή θα φτάσουμε και σ' αυτό", είπε ο κ. Δημήτρης Μούρτζης.


Χωρίς να υπάρχει καμία προηγούμενη συζήτηση, η οποία θα βοηθούσε τους κατοίκους της Αίγινας για ενημερωθούν για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις από τον Δήμο Αίγινας ή ακόμη και μια τοποθέτηση που θα σκιαγραφεί τις θέσεις του "κοινωνικού δήμου", ο Δήμαρχος Αίγινας απάντησε εν συντομία σε σχετική ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κυρίου Γιώργου Τσατήρη σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. "Για τους πλειστηριασμούς και το πως γίνονται κατασχέσεις από την πλευρά του δήμου μας" είπε ο κύριος Τσατήρης "διότι υπάρχει ένα έντονο ρεύμα και ένα έντονο θέμα και κύμα πλειστηριασμών, δυστοκίας και δυσαρμονίας, με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνονται αυτοί, ειδικά τώρα με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό και δεν ξέρω αν ο δήμος μας, το ξαναρωτώ, είναι εφοδιασμένος και μπορεί να κάνει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, πράγμα το οποίο πλέον είναι πολύ απλό και βοηθάει πάρα πολύ στην εισπραξιμότητα του δήμου. Αυτό είναι ένα ερώτημα που είχα θέσει και την περασμένη φορά, λείπει τώρα ο κύριος Δέδες αν κάποιος από την διοίκηση μπορεί να απαντήσει, ευχαρίστως να το ακούσω. Το θέμα που τίθεται έντονα είναι ότι μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι δυνατή η εισπραξιμότητα του δήμου να ανεβεί και επίσης μπορεί να γίνει και επιλογή, πλέον, ούτως ώστε να αρχίσουν να εισπράττονται οφειλές προς τον δήμο, από αυτούς οι οποίοι πράγματι είναι δύστροποι και όχι οφειλές για μικροοφειλέτες οι οποίοι πράγματι έχουν δυσκολίες. Αυτά όλα μπορεί να τα κάνει ένας δήμος ο οποίος έχει κοινωνικό πρόσωπο".

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.  Η ερώτηση του κ. Γ. Τσατήρη και η απάντηση του κ. Δ. Μούρτζη.








Ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης απάντησε ότι "Κάποια στιγμή θα φτάσουμε και σ' αυτό", επικαλούμενος την παράβαση καθήκοντος. "Τι να κάνουμε, όσο και να λυπάμαι, με πολύ, έτσι, θλίψη κάποια στιγμή θα φτάσουμε και σε αυτό. Η απόλυτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι ότι ο κόσμος δεν έχει πλέον χρήματα και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Έρχονται για δόσεις, παρακαλάνε", είπε ο κύριος Μούρτζης εξηγώντας ότι "αυτή είναι η κατάσταση", με τους πολίτες να παρακαλούν τους αντιδημάρχους για αυτό το θέμα.

Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσιών Εσόδων επιτρέπει την κατάσχεση ακινήτου για χρέη από 500 ευρώ. Από την 1η Μαΐου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου θα είναι μια απλή διαδικασία. Τέτοιου είδους χρέη μπορούν να αφορούν οφειλές σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Σε εξειδικευμένη ιστοσελίδα αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, για την διαδικασία ότι: "Για περιπτώσεις στις οποίες η εκτίμηση της έκθεσης κατάσχεσης για την αξία των κατασχεμένων, εκτιμά ότι δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, ο πλειστηριασμός μπορεί να γίνει και από δημόσιο υπάλληλο, δημοτικό σύμβουλο, κοινοτικό σύμβουλο, αστυνομικό, ή υπάλληλο του δήμου, ενώ τον τελικό λόγο μπορεί σε αυτή την περίπτωση να έχει η ΑΑΔΕ με απόφασή της".

Σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κύριο Βαγγέλη Δέδε, είπε ότι οι υπηρεσίες του δήμου στέλνουν ειδοποιητήρια προς τους οφειλέτες. Όμως αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τις ενέργειες του δήμου σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.

Το βέβαιο είναι ότι άμεσα θα χρειαστεί ενημέρωση προς τους κατοίκους του νησιού, καθώς η νομοθεσία είναι αυστηρή και οι ευθύνες των δημοτικών υπάλληλων, μεγάλες σε περίπτωση απειθαρχίας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ κυρίου Γιώργου Πατούλη στον "Ελεύθερο Τύπο: "Είναι ζήτημα υπηρεσιακών παραγόντων και όχι της πολιτικής ηγεσίας του εκάστοτε δήμου. Ο νόμος είναι πολύ αυστηρός. Αν τα χρέη των δημοτών παραγραφούν στην πενταετία, ο διευθυντής και όλο το τμήμα που χειρίζεται τη διαδικασία έχουν την ευθύνη να αποδοθούν τα ποσά οφειλής. Ως ΚΕΔΕ έχουμε επανειλημμένως ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών τόσο να αυξηθεί το ποσό από το οποίο ξεκινούν οι δεσμεύσεις όσο και οι δόσεις εξόφλησης, μιας και η ρύθμιση αυτή είναι απαίτηση από την τρόικα. Η σκληρή νομοθεσία και οι ευθύνες που απορρέονται από αυτήν ξεφεύγουν από την εκάστοτε πολιτική βούληση διευκόλυνσης των δημοτών".
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png