Εγκρίθηκε η υποβολή αίτησης για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού στον Κοντό.

 
Μία εκτενής συζήτηση μισής ώρας, που περιελάμβανε συνεχείς ερωτήσεις και διευκρινήσεις για το κτήριο του βρεφονηπιακού σταθμού στον Κοντό, πραγματοποιήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε ήταν: "Περί έγκρισης υποβολής αίτησης για άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού στον Κοντό Αίγινας". Η συζήτηση του θέματος ήρθε την χρονική περίοδο, κατά την οποία μία εβδομάδα πριν η  Αναπληρώτρια  Υπουργός  Εργασίας, Κοινωνικής  Ασφάλισης  και  Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, στις 4 Ιανουαρίου είχε συναντηθεί με τους δημάρχους 203 Δήμων, προκειμένου να τους ενημερώσει για το πρόγραμμα επιδότησης, από  εθνικούς  πόρους, της  ίδρυσης  και  λειτουργίας  νέων  δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών. Ανάμεσά τους ήταν και ο της Δήμος Αίγινας. Την επόμενη ημέρα της συνάντησης ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Μούρτζης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, είχε δηλώσει ότι τα χρήματα που θα διασφαλιστούν από τη συμμετοχή του Δήμου Αίγινας στο πρόγραμμα θα αφορούν στην λειτουργία του σταθμού στον Κοντό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου: "Η επιχορήγηση δίνεται για ανακαίνιση, αναμόρφωση, εξοπλισμό υφιστάμενων κτιρίων, ιδιόκτητων ή μισθωμένων από τους Δήμους". Η επιλογή των δήμων έγινε βάσει των καταστάσεων της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που δείχνουν την απόκλιση μεταξύ  του αριθμού voucher που χορηγήθηκαν στις μητέρες και των διαθέσιμων θέσεων σε βρεφικούς σταθμούς.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.  Το απόσπασμα της συζήτησης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.







Στην πραγματικότητα την άδεια για την λειτουργία του παιδικού σταθμού εκδίδει ο ίδιος ο Δήμος. Οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν μία σειρά από ερωτήσεις, καθώς το ζήτημα της μη λειτουργίας του σταθμού επί 14 χρόνια και ακόμη περισσότερο της αδειοδότησης του, με όσα έχουν ακουστεί όλα αυτά τα χρόνια (πολεοδομικές παραβάσεις, προβλήματα ασφαλείας, κακοτεχνίες κτλ) ήταν μία ευκαιρία ώστε το ζήτημα να "ξεκαθαρίσει". Η κύρια ερώτηση των δημοτικών συμβούλων αφορούσε στο αν το έργο έχει πρωτόκολλο παραλαβής από τον δήμο. Χρειάστηκε η τηλεφωνική επικοινωνία (σε πραγματικό χρόνο - με ανοιχτή ακρόαση) με τον κύριο Νίκο Βλαστό από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου που διαβεβαίωσε ότι πράγματι υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 99/2017 - ΦΕΚ 141/Α/28-9-2017, Καθορισμός προϋποθέσεων αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων. Στο άρθρο 2 Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας, στην παράγραφο 2 αναφέρεται ότι:

2. Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου, μετά την υποβολή των παρακάτω δικαιολογητικών:

α. Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (στην περίπτωση που ο σταθμός λειτουργεί εντός της υπηρεσίας του δήμου) ή του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου, που υπέχει θέση αίτησης και που αναγράφει την επωνυμία, το είδος του σταθμού (Βρεφικός, Παιδικός, ή Βρεφονηπιακός Σταθμός), την έδρα, τον μέγιστο αριθμό των βρεφών ή/και νηπίων που θα εξυπηρετούνται και τα τμήματα που θα λειτουργήσουν εντός του σταθμού. Επιπλέον δηλώνεται η δυνατότητα και η επάρκεια ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεφωνικής σύνδεσης και αποχέτευσης.

β. Συστατική πράξη του νομικού προσώπου, και σε περίπτωση που ο σταθμός λειτουργεί εντός της υπηρεσίας του δήμου, οργανισμό της εσωτερικής υπηρεσίας αυτού.

γ. Για τα υφιστάμενα κτίρια απαιτούνται:

γα) Αντίγραφα των νομιμοποιητικών στοιχείων του χώρου (οικοδομική άδεια, άδεια δόμησης, περαιωμένη δήλωση αυθαιρέτου με τις εκάστοτε περί αυθαιρέτων διατάξεις, απόφαση εξαίρεσης από κατεδάφιση, βεβαίωση παλαιότητας κ.λπ.).

γβ) Όταν υπάρχει οικοδομική άδεια: θεωρημένα αντίγραφα τοπογραφικού, κάτοψης ορόφου που θα λάβει χώρα η συγκεκριμένη χρήση, εγκεκριμένο τεύχος στατικών και βεβαίωση στατικής επάρκειας υπογεγραμμένη από διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό που να πιστοποιεί τη συγκεκριμένη χρήση.

γγ) Σε περίπτωση έγκρισης εργασιών επισκευών ή διαρρυθμίσεων, εγκεκριμένο τοπογραφικό από υφιστάμενο φάκελο οικοδομικής άδειας, κάτοψη ορόφου όπου εμφανίζονται οι επισκευές ή/και διαρρυθμίσεις, τεύχος στατικών υπολογισμών από υφιστάμενο φάκελο οικοδομικής άδειας και βεβαίωση στατικής επάρκειας υπογεγραμμένη από διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό που να πιστοποιεί τη συγκεκριμένη χρήση.

κτλ.


Επιστρέφοντας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και σύμφωνα με την εισήγηση του κυρίου Δημήτρη Μούρτζη, στην άδεια κατασκευής του σταθμού αναφέρεται ότι μπορεί να εξυπηρετήσει 7 βρέφη, 20 νήπια και 8 παιδιά με αναπηρία, συνολικά 35 παιδιά και είναι βρεφικός, παιδικός, βρεφονηπιακός σταθμός. Η στελέχωση του σταθμού εξασφαλίζεται μέσα από το πρόγραμμα, με 7 άτομα ανά τμήμα. Αναφορικά με την κατάσταση του σταθμού, η δημοτική σύμβουλος κυρία Καίτη Σαλπέα είπε ότι παρακολούθησε την αυτοψία που έκαναν τέσσερις μηχανικοί της Περιφέρειας πριν από τέσσερεις μήνες, κατά την οποία δεν προέκυψε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, πολεοδομικό ή άλλο.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη.
 
Τέλος, αναφορικά με το πρόγραμμα, φορέας διαχείρισης είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Μετά την έκδοση της πρόσκλησης οι δήμοι θα πρέπει να απαντήσουν εκδηλώνοντας ενδιαφέρον με απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου. Στα τέλη Μαΐου προβλέπεται να κατατεθεί ο πλήρης φάκελος που θα περιλαμβάνει και τη δημοπράτηση του έργου.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png