Ξεκίνησε την λειτουργία του το Δημοτικό Μητρώο Σκύλων. Προβλέπονται κίνητρα για τους ιδιοκτήτες.

Δήμος Αίγινας. Γραφείο Επόπτη Δημόσιας Υγείας. Δελτίο Τύπου.
Ο Δήμος Αίγινας αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που δημιουργούν οι αδέσποτοι σκύλοι, ειδικά όταν δημιουργούν αγέλες, και συμφωνεί απόλυτα με την διαπίστωση φιλόζωων του νησιού ότι η πηγή του προβλήματος είναι οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι εγκαταλείπουν τους σκύλους τους ή τους αφήνουν να ζευγαρώνουν και εγκαταλείπουν τα κουτάβια. Παρόλο που στην Αίγινα λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια ένα εξαιρετικό καταφύγιο αδέσποτων σκύλων, οι εγκαταλείψεις και οι γέννες ιδιόκτητων σκύλων που εγκαταλείπονται, υπερβαίνουν κατά πολύ την ικανότητα του καταφυγίου να τα
απορροφήσει.

Μετά από διαβουλεύσεις με φιλοζωικούς φορείς, ο Δήμος έχει καταλήξει ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην αυστηρή εφαρμογή του νόμου (Ν. 4039/2012) όσον αφορά στην υποχρέωση των ιδιοκτητών σκύλων να προβαίνουν στην ηλεκτρονική σήμανση των σκύλων τους, δηλαδή την ταυτοποίηση του κάθε σκύλου. Το να έχει ένας σκύλος ταυτότητα – και να μην είναι ανώνυμος – αποτελεί την
καλύτερη προστασία για αυτόν, τόσο από την εγκατάλειψη όσο και από την κακοποίηση.

Ο Δήμος έχει προχωρήσει στην δημιουργία Δημοτικού Μητρώου Σκύλων όπως προβλέπεται από τον νόμο. Το μητρώο αυτό θα επιτρέψει επίσης στο Δήμο να έχει μια πιο άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες σκύλων της Αίγινας και μια καθαρή εικόνα του πληθυσμού των σκύλων στο νησί.

Επιπλέον:
1. Ο Δήμος δίνει κίνητρα στους ιδιοκτήτες σκύλων της Αίγινας να προχωρήσουν άμεσα στην ηλεκτρονική σήμανση του σκύλου τους, κληρώνοντας έναν τυχερό κάθε δύο εβδομάδες ανάμεσα στους ιδιοκτήτες σκύλων που είναι εγγεγραμμένοι στο Δημοτικό Μητρώο Σκύλων. Το έπαθλο των €200 κάθε δύο εβδομάδες για τους επόμενους 12 μήνες χρηματοδοτείται από ξένο φιλοζωικό οργανισμό.

2. Στο άμεσο μέλλον, η αστυνομία και το λιμενικό της Αίγινας θα ξεκινήσουν ελέγχους προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι τόσο οι σκύλοι των κατοίκων του νησιού όσο και αυτοί των επισκεπτών έχουν την προβλεπόμενη από το νόμο ηλεκτρονική σήμανση (μικροτσίπ).

Ζητούμε τη συνδρομή όλων στην προσπάθεια αυτή του Δήμου. Όσοι από εσάς είστε ιδιοκτήτες σκύλων, παρακαλούμε να τα εγγράψτε όπως προβλέπει ο νόμος στο Δημοτικό Μητρώο Σκύλων.

Αν όλοι οι σκύλοι που ζούν στην Αίγινα αλλά και αυτοί που την επισκέπτονται, έχουν ηλεκτρονική σήμανση, το πρόβλημα της εγκατάλειψης θα εξαλειφθεί. Όσο περισσότεροι σκύλοι αποκτήσουν ταυτότητα, τόσο πιο διαχειρίσιμο θα είναι το πρόβλημα στο νησί. Δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών και των περιορισμένων πόρων, ο Δήμος θέλει να εστιάσει στη ρίζα του προβλήματος (την αποτροπή της
εγκατάλειψης) και όχι απλά στην διαχείριση του.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Γραφείο Δημόσιας Υγείας του Δήμου μας (τηλ. 2297 320054.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png