Και στους δύο άξονες θα κινηθεί ο Δήμος Αίγινας στο πρόγραμμα "Φιλόδημος ΙΙ".


Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε προς τους δημοτικούς συμβούλους, στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος ο αντιδήμαρχος κύριος Παναγιώτης Μαρμαρινός, ο Δήμος Αίγινας θα κινηθεί και στους δύο άξονες του προγράμματος "Φιλόδημος ΙΙ", το οποίο αφορά στην πρώτη πρόσκληση προμήθεια μηχανημάτων έργου ύψους 60 εκατ. ευρώ και στην δεύτερη στην υλοποίηση έργων συντήρησης σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων ύψους 50 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο κύριος Παναγιώτης Μαρμαρινός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κυρία Καίτης Σαλπέαη, ο Δήμος θα επιδοτηθεί από την πρώτη πρόσκληση, με σύντομες διαδικασίες, δηλαδή μία απλή τεχνική έκθεση με το ποσό των 52.300 ευρώ. Ο Δήμος Αίγινας θα αναζητήσει πόρους από την δεύτερη πρόσκληση του "Φιλόδημος ΙΙ" και για μηχανήματα έργου.Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.Οι δύο προσκλήσεις αναλύονται ως εξής:

Α. Μηχανήματα έργου (Προϋπολογισμός Πρόσκλησης 60 εκατ. ευρώ)

Πρόκειται για μια πρόσκληση μη ανταγωνιστική, καθώς δικαιούχοι είναι και  οι 325 δήμοι της χώρας, οι οποίοι επιχορηγούνται βάσει κριτηρίων που σχετίζονται με την έκταση, τον πληθυσμό και το πλήθος των οικισμών τους. Οι δήμοι μπορούν να προμηθευτούν καινούργια ή μεταχειρισμένα μηχανήματα έργου (έως πενταετίας ), καθώς και εξαρτήματα για προσθήκη σε υφιστάμενα βάσει των κείμενων διατάξεων (π.χ. λεπίδες αποχιονισμού, βυτία πυρόσβεσης, αλατιέρες κ.λπ.).

Β. Συντήρηση σχολικών κτηρίων (Προϋπολογισμός Πρόσκλησης 50 εκατ. ευρώ)

Με τη συγκεκριμένη πρόσκληση το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά με επιπρόσθετη χρηματοδότηση στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των δήμων για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, καθώς και των αύλειων χώρων τους, όπως οι ίδιοι οι αιρετοί το έθιξαν στις συναντήσεις τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Επισημαίνεται ότι οι δήμοι χρηματοδοτούνται με περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από τους επενδυτικούς ΚΑΠ έτους 2011 και μετά, για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων τους. Η επιπρόσθετη χρηματοδότηση του Προγράμματος είναι υπερδιπλάσια της ετήσιας τακτικής και καταλήγει σε ένα συνολικό ποσό 70 εκατ. ευρώ για το 2018. Η κατανομή των πόρων θα γίνει με κριτήριο τον αριθμό των τμημάτων των σχολείων (30% της χρηματοδότησης) και τον αριθμό των μαθητών (70% της χρηματοδότησης) και αφορά όλους τους δήμους της χώρας. Ενδεικτικά, εκτός των κλασσικών εργασιών συντήρησης δίνεται η δυνατότητα για την κατασκευή απλών ραμπών πρόσβασης σε αυτά, καθώς και άλλων τεχνικών παρεμβάσεων, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση.