Οι κύριοι Δημήτρης Μούρτζης και Βαγγέλης Δέδες για τα τρέχοντα ζητήματα του προϋπολογισμού.

Θετική ήταν η ανταπόκριση από το Δήμαρχο Αίγινας κύριο Δημήτρη Μούρτζη και τον αντιδήμαρχο, αρμόδιο για οικονομικά θέματα κύριο Βαγγέλη Δέδε, σε ενημέρωση που ζήτησε το Aegina Portal για τρέχοντα θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Να υπενθυμίσουμε ότι ενώ βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, που ευτυχώς για το νησί συνοδεύτηκε με υψηλή επισκεψημότητα, ο Δήμος της Αίγινας λειτουργεί χωρίς προϋπολογισμό από τις 31 Μαρτίου. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ουσιαστικά οι υπηρεσίες του Δήμου είναι αδύνατον να λειτουργήσουν χωρίς έναν εγκεκριμένο, ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Η διοίκηση του Δήμου τους τελευταίους δύο μήνες έχουν κάνει σειρά επαφών με υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης, ελπίζοντας ότι θα επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους την εικόνα ενός Δήμου, με υψηλή εισπραξιμότητα το πρώτο τρίμηνο του 2015, αλλά και τα όσα συνεπάγεται για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού η διαφορά που προκύπτει από την αγορά του νερού με ΦΠΑ 23% και την πώληση με ΦΠΑ 13%.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κύριος Δημήτρης Μούρτζης, ο Δήμος Αίγινας αναμένει την ψήφιση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για δίμηνη παράταση (δηλαδή μέχρι το τέλος Μαΐου) προκειμένου οι δήμοι χωρίς προϋπολογισμό να λειτουργήσουν και να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους. Διαβάστε περισσότερα ...

Ο κύριος Μούρτζης είπε ότι οι μέθοδοι που εφαρμόζονται στους προϋπολογισμούς των Δήμων οδηγούν σε "στραγγαλισμό" τους. "Οι όποιες διορθώσεις και δεσμεύσεις για δίμηνη παράταση των προϋπολογισμών, όπως έχει υποσχεθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, εμάς δεν μας ικανοποιούν και δεν ικανοποιούν τις ανάγκες του δήμου", λέει ο κύριος Μούρτζης που κάνει αναφορά ότι το νερό στοιχίζει στο δήμο 3, 25 το κυβικό και αυτό να χρεώνεται 1,97. "Αυτό είναι καραμπινάτη παράβαση καθήκοντος". Ζήτησε από τους κατοίκους της Αίγινας να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, και τους κάλεσε να προσέλθουν στο δήμο και με το νέο νόμο να που δίνει τη δυνατότητα για 100 δόσεις ώστε να διακανονιστούν ειδικά οι μεγάλες οφειλές.

"Σήμερα είχα επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών. Τον Γενικό Γραμματέα δεν τον βρήκα, αλλά μίλησα με το οικονομικό επιτελείο το οποίο δεσμεύτηκε ότι αύριο το πρωί, το οποίο δεσμεύτηκε ότι αύριο το πρωί σε μία νέα επικοινωνία θα εξετάσουν ένα θέμα το οποίο είναι πολύ σοβαρό. Είναι η μη επιστροφή του ΦΠΑ μεταξύ αγοράς και πώλησης του νερού. Εμείς αναγκαζόμαστε να αγοράσουμε το νερό με ΦΠΑ 23% το πουλάμε στον καταναλωτή με 13%. Αυτή τη διαφορά που έχει φτάσει περίπου τα δύο εκατομμύρια ευρώ, τη θεωρούμε πιστωτικό γεγονός". Ο κύριος Μούρτζης τονίζει ότι αυτό το ποσό μπορεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό.

Σε ερώτηση προς τον κύριο Βαγγέλη Δέδε για το που βρίσκεται η υπόθεση της δίμηνης παράτασης ο αντιδήμαρχος απάντησε ότι: "Αυτή τη στιγμή η δίμηνη παράταση έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και πρέπει να πάει στη Βουλή για να ψηφιστεί. Η δίμηνη παράταση είναι μέχρι 31 Μαΐου, θεωρώ ότι δεν μας ικανοποιεί. Είμαστε σε ομηρία. Γιατί; Γιατί η Αίγινα δεν είναι μόνο να πληρώσουμε το νερό ή να πληρώσουμε τα σκουπίδια. Υπάρχουν προμηθευτές οι οποίοι μας πιέζουν να πληρωθούν και έχουν δίκιο. Είναι τα καύσιμα, είναι πάρα πολλές οι υποχρεώσεις που έχουμε και τις οποίες δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε με αποτέλεσμα να έχουμε πιθανότητα και προβλήματα δικαστικών ενεργειών εις βάρος μας", είπε ο κύριος Βαγγέλης Δέδες.

"Αυτό που λείπει στο δήμο είναι ένα εκατομμύριο. Αυτό το ξέραμε. Ο προυπολογισμός αυτός, δεν είναι προϋπολογισμός δικός μας, δεν είναι της καινούργιας διοίκησης. Τα οικονομικά στοιχεία που πήραμε για να φτιάξουμε τον προϋπολογισμό είναι και του 2014. Άρα, είχαμε δεδομένα οικονομικά στοιχεία τα οποία τα βάλαμε μέσα. Αυτά τα οικονομικά στοιχεία δεν ήταν καλά", λέει με έμφαση ο κύριος Δέδες, που συμπλήρωσε ότι "τα στοιχεία που μας έδωσαν είχαν τεράστιες ελλείψεις". Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αναφέρει την οφειλή των δύο εκατομμυρίων ευρώ από τη διαφορά του ΦΠΑ στο νερό, αλλά και οφειλές στον ΕΣΔΝΑ που φτάνουν τις 600.000 ευρώ. Αναφέρει επίσης τη δέσμευση για αύξηση των δημοτικών τελών. "Δεν μπορεί από το 2007 όλα τα Υπουργεία να λένε στο δήμο μας, πάρτε απόφαση - πάρτε απόφαση και να μην παίρνουμε. Είναι από το 2007 μέχρι σήμερα, είναι κάπου 8 χρόνια. Είναι παράβαση καθήκοντος".  Ο κύριος Δέδες δήλωσε αισιόδοξος, ότι το θέμα θα διευθετηθεί για τον προϋπολογισμό με τον ΦΠΑ." Συμπληρώνει τη δήλωσή του λέγοντας ότι "το  πρόβλημα το δικό μας δεν είναι τόσο μεγάλο όσο των άλλων δήμων. Ευελπιστούμε δηλαδή ότι θα έχουμε μία θετική ανταπόκριση, ως προς το χρόνο του προϋπολογισμού".

Η επόμενη ερώτηση του Aegina Portal αφορούσε το τι μπορεί να κάνει και τι όχι ο Δήμος χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό, με την επισήμανση ότι από τη δίμηνη παράταση χάθηκαν ήδη δεκαπέντε ημέρες (ιδιαίτερα σημαντικές αν σκεφτεί κανείς τις ειδικές ανάγκες της εποχής λόγω του τουρισμού), αλλά και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των υπηρεσιών του δήμου, όπως για παράδειγμα την προμήθεια πετρελαίου ή τη μεταφορά των τρακτόρων της Υπηρεσίας Καθαριότητας με τα πλοία της γραμμής.  "Δεν πληρώνουμε", λέει ο κύριος Δέδες, διευκρινίζοντας ότι όλες αυτά γίνονται με την καλή πρόθεση και πίστη των εταιριών με τις οποίες συνεργάζεται ο δήμος. "Αυτό για πόσο μπορεί να συνεχιστεί;" ήταν η συμπληρωματική ερώτηση από το Aegina Portal. "Νομίζω ότι μέσα στην εβδομάδα πρέπει να έχει λήξει", απαντά ο κύριος Δέδες. "Αλλιώς είμαι διαθετημένος να φωνάξω "την ομάδα", να τους παραδώσω τα κλειδιά, να διοικήσουν το δήμο αυτοί", συμπληρώνει ο κύριος Δημήτρης Μούρτζης.

Σε επόμενη ερώτηση για το εάν η διοίκηση συμμερίζεται την άποψη ότι η δίμηνη παράταση, μπορεί να θεωρηθεί ως ένας προθάλαμος που θα οδηγήσει στην επιτήρηση, και τι μπορεί να αλλάξει μέσα σε 45 ημέρες,  κύριος Μούρτζης απάντησε ότι: "Δεν θα φτάσουμε ποτέ σε επιτήρηση", εξηγώντας τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος στο δήμο, αλλά και τη δυνατότητα μέσω δανεισμού από το Παρακαταθηκών, με 25χρονο άτοκο δάνειο, ώστε να "υπάρξει εξυγίανση και όχι επιτήρηση" όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αίγινας.
"Ο δήμος ο δικός μας, πιστεύω, δεν θα μπει σε επιτήρηση και ο λόγος είναι ο εξής: Απτά παραδείγματα. Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2015 και προς το Μάρτιο οι εισπράξεις που έχουμε κάνει είναι 600.000 ευρώ. Μία εισπραξιμότητα που πλησιάζει το 20%, όταν η προηγούμενη διοίκηση, με τη συνδρομή βέβαια τη δικιά μας του τελευταίους τρεις μήνες, είχε ετήσια εισπραξημότητα 22%. Άρα βλέπουν στο Υπουργείο Εσωτερικών τις προσπάθειες που έχουμε κάνει", τονίζει ο κύριος Δέδες.

Και τέλος, στην ερώτηση του Aegina Portal σχετικά με το γεγονός ότι ο φετινός προϋπολογισμός συντάσσεται βάσει των εισπραχθέντων, και την παρατήρηση που έκανε ο κύριος Δέδες λίγο πριν, για οικονομικά στοιχεία τα οποία "δεν ήταν καλά" ή της δήλωσής του ότι "τα στοιχεία που μας έδωσαν είχαν τεράστιες ελλείψεις", και εάν για αυτό το λόγο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έχει την πρόθεση για ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για το πια ήταν αυτά τα στοιχεία που δεν ήταν καλά, ο κύριος Δέδες απάντησε: "Πολύ - πολύ σύντομα. Δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες. Όταν καλείσαι να εισπράξεις μέσα στο 2014 ένα ποσό οφειλών 4.000.000 ευρώ κι εσύ έχεις εισπράξει γύρω στα 950.000 ευρώ.. να το, αυτό είναι. Αυτά είναι τα κακά στοιχεία. Αν είχαν εισπραχθεί από τα 4 εκατομμύρια τα 2 δεν θα είχαμε πρόβλημα. Μας λείπουν εισπράξεις, μας λείπουν έσοδα. Αυτό είναι".
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png