Στην πορτοκαλί ζώνη του "αυτοδιοικητικού μνημονίου" ο Δήμος της Αίγινας.

Στην λίστα με τους 34 δήμους της χώρας μας που το χρέος τους κυμαίνεται σε 100% - 150% περιλαμβάνεται από χθες ο Δήμος της Αίγινας, σύμφωνα με την παρουσίαση των στοιχείων του Προγράμματος Εξυγίανσης των ΟΤΑ, είναι ένας από τους δήμους που έχει τα κριτήρια για να ενταχθεί στο αυτοδιοικητικό μνημόνιο. Κριτήριο για την ένταξη στην επιτήρηση του μνημονίου είναι το ποσοστό του χρέους των δήμων στη ΣΑΤΑ και τα τακτικά τους έξοδα και όχι το συνολικό ύψος του χρέους. Έτσι για παράδειγμα ο Δήμος Αθηναίων παρά το γεγονός ότι έχει υψηλά χρέη, δεν μπαίνει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς έχει παράλληλα και πολύ υψηλά έσοδα. Αντίθετα η Σαλαμίνα και η Τροιζηνία, έχουν ήδη συμπεριληφθεί στην κόκκινη ζώνη, με χρέος που ξεπερνά το 150% των εσόδων. Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από το "Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης", που θα συσταθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Για να ενταχθεί ο Δήμος της Αίγινας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να ελεγχθεί η οικονομική του εικόνα από ορκωτούς λογιστές, ενώ το πρόγραμμα θα εγκριθεί από ανεξάρτητη ελεγκτική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για αυτό το σκοπό. Το πρόγραμμα  περιλαμβάνει επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, χαμηλότερο επιτόκιο και χορήγηση περιόδου χάριτος ανάλογα με την περίπτωση του κάθε δήμου. Επίσης προβλέπει πάγωμα προσλήψεων, πάγωμα χρηματοδότησης ορισμένων εκδηλώσεων και άλλα. Οι δήμοι που θα τεθούν υπό επιτήρηση είναι συνολικά 58, ενώ στην πορτοκαλί ζώνη βρίσκεται επίσης και η Ύδρα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png