Δελτίο Τύπου του Δημοτικού Συνδυασμού Αίγινα Κίνηση Ευθύνης για τον προϋπολογισμό.

Αίγινα Κίνηση Ευθύνης. Δελτίο Τύπου.

Ξεκάθαρη  είναι πλέον η αδυναμία της διοίκησης του Δήμου μας στο να κατανοήσει τις δυσκολίες και να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της παρούσας συγκυρίας, παρουσιάζοντας ένα συγκροτημένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει το απαιτητικό μέλλον.

Στη συζήτηση για το προϋπολογισμό του 2011, που  πραγματοποιήθηκε στις 6/4, ο Δήμαρχος αναλώθηκε σε μεγαλόστομες ρητορείες προεκλογικού τύπου, χωρίς όμως καμία από τις εξαγγελίες του να αποτυπώνεται σε οποιοδήποτε κωδικό του προϋπολογισμού. Το μεγαλύτερο και εκρηκτικό οικονομικό πρόβλημα του Δήμου μας, το έλλειμμα, που προκαλείται από την αδυναμία της Κυβέρνησης να αποδώσει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις, δεν τον απασχόλησε καθόλου, καθώς αρκέστηκε σε αόριστες και γενικόλογες διαπιστώσεις του τύπου: «η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι πολύ άσχημη» ή «πολλοί προμηθευτές προβαίνουν σε διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις και άλλα νομικά μέσα εις βάρος του Δήμου».

Η στάση αυτή από μόνη της αποδεικνύει ότι  η παρούσα διοίκηση δεν είναι  σε θέση να κάνει μια ρεαλιστική αποτύπωση της δύσκολης κατάστασης, πόσο δε μάλλον να προχωρήσει σε δραστικό και συνετό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και για τη μείωση του χρέους.

Επί πλέον, ξεπερνάει κάθε όριο ο ισχυρισμός μελών της τωρινής διοίκησης, ότι ο αυξημένος αριθμός διαταγών πληρωμής, κατασχέσεων και δεσμεύσεων εις βάρος του Δήμου, οφείλεται τάχα στο ότι η προηγούμενη διοίκηση απέφυγε να πληρώσει για προμήθειες που έγιναν πριν το 2006, αλλά περιορίσθηκε σε πληρωμή προμηθειών που έγιναν στη διάρκεια της θητείας της, δηλαδή την τετραετία 2007-2010. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως ψευδές, αφού η προηγούμενη διοίκηση παρέλαβε ένα χρέος προς προμηθευτές που στις 31/12/2006 ήταν 7,47 εκατομμύρια ευρώ και από αυτά πλήρωσε στη διάρκεια της θητείας της τα 5,75 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά που δεν πληρώθηκαν, ή έχουν παραγραφεί και ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα, ή δεν ήταν δυνατόν να πληρωθούν γιατί δεν τα ενέκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο για τυπικούς λόγους.
Και σε κάθε περίπτωση, οι απαιτήσεις των προμηθευτών  προς το Δήμο και οι συνακόλουθες διαταγές, κατασχέσεις και δεσμεύσεις θα είχαν  εκλείψει εντελώς αν είχε ληφθεί το δάνειο του 1 εκατομμυρίου ευρώ, που ως διοίκηση του Δήμου είχαμε προτείνει ήδη από το τέλος του 2009. Αυτό το δάνειο, όμως, δεν εγκρίθηκε από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς συνάντησε τη στείρα αντίθεση ορισμένων δημοτικών συμβούλων, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Δήμαρχος.

Πέρα από  τα παραπάνω, ο προϋπολογισμός του 2011, στο σύνολό του, είναι γεμάτος λάθη και αντιφάσεις. Προδίδει προχειρότητα, σύγχυση, άγνοια της κρίσιμης συγκυρίας, αδυναμία άρθρωσης πειστικής πρότασης για το μέλλον.

Ενδεικτικά  σταχυολογούμε: Συνοδεύεται από πίνακα υπολογισμού των τοκοχρεολυσίων, αλλά το αντίστοιχο ποσό δεν περιλαμβάνεται στα έξοδα. Στα έσοδα προβλέπονται 2 εκατομμύρια ευρώ ως δάνειο, κάτι που δεν επιτρέπεται, αφού τέτοιο δάνειο δεν έχει αποφασιστεί. Και την ίδια στιγμή, η διοίκηση του Δήμου, όταν καλείται να διευκρινίσει τις προθέσεις της για τη λήψη δανείου, απαντά με αοριστίες και υπεκφυγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός του 2011 δεν περιέχει κανένα νέο έργο, καμία νέα μελέτη. Περιέχει παλαιές μελέτες για το Δημοτικό Θέατρο, που όμως έχουν ήδη εκπονηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει προγραμματισθεί από το 2009 και αφορά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, παρουσιάσθηκε από τον Αντιδήμαρχο οικονομικών ως νέα μελέτη που αφορά την καθαριότητα…

Η διοίκηση του  Δήμου, αντί να λάβει μέτρα για περιορισμό του ελλείμματος, το υπερδιπλασιάζει με το νέο τιμολόγιο του νερού, αν και με την εφαρμογή του θα επιβαρυνθούν οι πολλοί και θα ελαφρυνθούν οι λίγοι μεγαλοκαταναλωτές!

Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά, ότι με την  πολιτική που ακολουθεί, η διοίκηση οδηγεί το Δήμο σε οικονομική ασφυξία  και σε αδυναμία να προσφέρει σωστές υπηρεσίες στους πολίτες.

Την καλούμε  να αντιληφθεί την κρισιμότητα της  κατάστασης και να προβεί το ταχύτερο δυνατό στην εκπόνηση και την εφαρμογή μιας συνετής και αποτελεσματικής  πολιτικής. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε κάθε ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png