Επιστολή του κυρίου Παναγιώτη Κουκούλη για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ορφανοτροφείο και τη χρηματοδότηση της ΔΕΗ.


Από τον Δημοτικό Σύμβουλο και πρώην Δήμαρχο Αίγινας κύριο Παναγιώτη Κουκούλη λάβαμε την ακόλουθη επιστολή που αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στο "Ορφανοτροφείο" και τη χρηματοδότηση της ΔΕΗ.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Δημάρχου κ. Θ. Σακκιώτη στις 26/1/11, για το Ορφανοτροφείο, ότι «…το Υπουργείο δέχεται να μεταβάλει μερικώς της χρήση του χώρου ως διαχρονικού μουσείου» και « …θα υπηρετήσουμε την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας να περάσει το ορφανοτροφείο στην τοπική αυτοδιοίκηση», επιθυμώ να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

Η «μερική  αλλαγή χρήσης» δεν είναι τωρινή αλλά προβλέπεται στη μελέτη του  κτιρίου που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1997. Η μελέτη αυτή, βάσει της οποίας έχουν γίνει οι εργασίες επισκευής και αξιοποίησης του Ορφανοτροφείου, προβλέπει για το κτίριο τρεις διακριτές χρήσεις με τους αντίστοιχους χώρους. Οι χρήσεις αυτές είναι (α) το Διαχρονικό Μουσείο της Αίγινας, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα (β) το Μουσείο Μνήμης, που περιλαμβάνει κελιά, επισκεπτήριο και λοιπά τμήματα του κτιρίου από τη χρήση του ως φυλακές πολιτικών κρατουμένων, και (γ) Αίθουσα συνεδριακού κέντρου και πολλαπλών χρήσεων που παραχωρείται στο Δήμο Αίγινας.

Το τμήμα  που παραχωρείται στο Δήμο, είναι  ο χώρος της νότιας πτέρυγας εμβαδού  περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων.

Κατά τη θητεία μου ως Δήμαρχος, διαπίστωσα ότι η ολοκλήρωση της επισκευής  του κτιρίου δεν  είναι πιθανή στο ορατό μέλλον, καθώς τα 15 εκατομμύρια  ευρώ που απαιτούνται είναι δυσεύρετα  στην παρούσα συγκυρία. Σκέφθηκα ότι  η αποπεράτωση του κτιρίου  κατά τμήματα θα είχε καλύτερες πιθανότητες. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε σε πρώτο στάδιο να ολοκληρωθεί η πτέρυγα που παραχωρείται στο Δήμο.

Μια τέτοια προοπτική είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού το ποσό που απαιτείται είναι  πολύ πιο προσιτό από τα 15 εκατομμύρια, και η ολοκλήρωση και λειτουργία της αίθουσας του συνεδριακού  κέντρου και πολλαπλών χρήσεων  θα είναι πολλαπλώς ωφέλιμη. Θα ανοίξει  επιτέλους, έστω και σε ένα τμήμα  του, το Ορφανοτροφείο στους πολίτες  και οι πιέσεις για την επισκευή και λειτουργία και του υπολοίπου  θα γίνουν εντονότερες.

Είχα συζητήσει αυτή την προοπτική με παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και οι πρώτες αντιδράσεις ήταν θετικές. Το επόμενο βήμα για την προώθηση του θέματος, πέραν της πολιτικής απόφασης, είναι να ξεχωριστεί η μελέτη για την αίθουσα του Δήμου από τη μελέτη του συνολικού κτιρίου και να συνταχθεί ο αντίστοιχος προϋπολογισμός.

Αντιλαμβάνομαι, ότι και ο σημερινός Δήμαρχος κ. Θ. Σακκιώτης δεν έχει αντίρρηση για την ανωτέρω μεθόδευση και είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίησή της.

Επιτρέψτε μου την αναφορά σε ένα άλλο θέμα, που έχει άμεση σχέση, όμως, με τα ανωτέρω. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2010, είχα συνάντηση στο Δημαρχείο  με εκπρόσωπο της ΔΕΗ για να συζητήσουμε ορισμένες πρωτοβουλίες της επιχείρησης στην προσπάθεια να αποκαταστήσει την εικόνα της Αίγινας ως τουριστικό προορισμό, μια εικόνα που είχε καίρια πληγεί από την επώδυνη διακοπή ρεύματος του Αυγούστου.

Στη συνάντηση  εκείνη, όπως ανακοίνωσα και στο  Δημοτικό Συμβούλιο της 19/1/2011, ανέφερα δύο πράγματα: Πρώτον, ότι οποιαδήποτε παροχή της ΔΕΗ δεν συνιστά με κανένα τρόπο συμψηφισμό για τις απαιτήσεις αποζημίωσης που έχουν εγείρει οι επαγγελματίες του νησιού. Και δεύτερον, ότι πιστεύω πως η κοινωνική ευθύνη της ΔΕΗ θα εκφρασθεί με ουσιαστικό και πραγματικά επωφελή για την Αίγινα τρόπο, αν χρηματοδοτήσει την επισκευή ενός από τα τρία Καποδιστριακά κτίρια, Ορφανοτροφείο, Κυβερνείο και Εϋνάρδειο. Η δική μου πρόταση ήταν να γίνει η επισκευή της πτέρυγας του Ορφανοτροφείου που παραχωρείται στο Δήμο.

Συνιστά επιτυχή  κατάληξη το γεγονός ότι η ΔΕΗ  με την απόφαση που πήρε στις 16/12/2010 ενέκρινε τη χρηματοδότηση με 1,5 εκατομμύρια  ευρώ, έστω και αν αυτή αφορά στην επισκευή του Κυβερνείου και όχι  της πτέρυγας του Ορφανοτροφείου, όπως είχα προτείνει.

Ευχαριστώ,
Παναγιώτης  Ι. Κουκούλης
Δημοτικός Σύμβουλος – Πρώην Δήμαρχος Αίγινας


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png