Εγκρίθηκε η τοποθέτηση γλυπτού του Γρηγόρη Ριζόπουλου, στην μνήμη των φυλακισθέντων και εκτελεσθέντων στις φυλακές της Αίγινας.


Η τομεακή Επιτροπή Πειραιά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με αίτησή της προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων ζήτησε την έγκριση τοποθέτησης ενός έργου - μνημείου, που θα φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Γρηγόρης Ριζόπουλος, εξωτερικά του κτηρίου του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου (πρώην Φυλακές) στην πόλη της Αίγινας, στη μνήμη των εγκλείστων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που μαρτύρησαν για τις ιδέες τους από τα χρόνια του "ιδιώνυμου" μέχρι και την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 222144/143815/6525/27-06-2017 έγγραφο απαντά ότι δεν υπάρχει αντίρρηση από πλευράς της Εφορείας για την τοποθέτηση του μνημείου, ενώ επισημαίνει ότι ως προς το σκέλος του αιτήματος που αφορά στη δυνατότητα μεταφοράς του έργου - μνημείου εντός του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης και μετατροπής του σε διαχρονικό Μουσείο της Αίγινας, το σχετικό αίτημα θα εξετασθεί από το αρμόδιο Συμβούλιο του ΥΠΠΟΑ. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.






Ο γλύπτης Γρηγόρης Ριζόπουλος στο ενημερωτικό έγγραφό του αναφέρει ότι το μνημείο αποτελείται από μορφή κρατούμενου σε ανάγλυφη φιλοτέχνηση. Το σχέδιο του ανάγλυφου (κυρίως μνημείο) που θα είναι μπρούτζινο, συμβολίζει κρατούμενο με δεμένα χέρια-πόδια και φυλακισμένο (τοίχος - πλαίσιο γύρω από τη μορφή) με ενδεικτικά κιγκλιδώματα φυλακής. Στο πρόσωπό του αποτυπώνονται τα ανώτερα ιδανικά και η αξιοπρέπεια, η περηφάνια της αντιμετώπισης της κράτησης με όλες τις συνέπειές της. Η τοποθέτηση του γλυπτού θα είναι δωρεά της Κ.Ο. Αττικής του ΚΚΕ, τους συγγενείς και απογόνους των φυλακισθέντων κομμουνιστών και αγωνιστών των φυλακών της Αίγινας που μαρτύρησαν για τις ιδέες τους και τα ιδανικά που υπερασπίζονταν. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου με την υπ’ αριθμ. 8/2018 απόφασή της εκφράζει θετική γνώμη για την τοποθέτηση του γλυπτού, εξωτερικά του κτηρίου του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, με την προϋπόθεση να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αποφάσισε με ψήφους 14 υπέρ έναντι 2 ότι: "Εκφράζει την καταρχήν σύμφωνη γνώμη του για την τοποθέτηση του έργου - μνημείουμε τίτλο: "Μνημείο Μνήμης Φυλακισθέντων και Εκτελεσθέντων Αγωνιστών στις Φυλακές Αίγινας τα χρόνια 1880-1955» που θα φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Γρηγόρης Ριζόπουλος στη μνήμη των εγκλείστων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στις Φυλακές της Αίγινας. Το μνημείο θα τοποθετηθεί σε χώρο που θα υποδειχθεί αρμοδίως και εφόσον εξασφαλισθούν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα επανέλθει με νεώτερη απόφασή του ως προς το ακριβές σημείο τοποθέτησης. (από το πρακτικό της συνεδρίασης).


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png