Κατάργηση του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και κοινή τεχνική υπηρεσία δήμων. Άρθρα 180, 182 και 183.

Δύο σημαντικές αλλαγές συντελούνται με την έναρξη της νέας χρονιάς για τους ΟΤΑ Α' Βαθμού και τις Ν.Π.Δ.Δ. και βέβαια για τον δήμο Αίγινας.

Πιο συγκεκριμένα από την 1 Ιανουαρίου 2019 οι δαπάνες των Ο.Τ.Α. Α' βαθμού και των Ν.Π.Δ.Δ. δεν υπόκεινται στην άσκηση προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών:

"Προληπτικός έλεγχος δαπανών ΟΤΑ α΄ βαθμού και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου από το Ελεγκτικό Συνέδριο"

Με αφορμή ερωτήματα που έχουν τεθεί στην Υπηρεσία μας, αναφορικά με τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου επί των δαπανών ΟΤΑ α΄ βαθμού και Ν.Π.Δ.Δ. από 1-1-2019, επισημαίνονται τα εξής:
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 31, περ. α, υποπερ. αα, του ν. 4270/2014 (Α. 143), το Ελεγκτικό Συνέδριο ασκεί έλεγχο των δαπανών του Κράτους, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών νομικών προσώπων που με ειδική διάταξη νόμου υπάγονται κάθε φορά στον έλεγχο αυτό. Από 1.1.2017, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 4129/2013 (Α. 52), δεν ασκείται προληπτικός έλεγχος στις δαπάνες του Κράτους.
Από 1.1.2019, η κατά τα ανωτέρω μη άσκηση προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο εκτείνεται και στις δαπάνες των ΟΤΑ και των προαναφερόμενων λοιπών νομικών προσώπων.

Σε εφαρμογή των διατάξεων αυτών από 1-1-2019 οι οικονομικές υπηρεσίες όλων των ανωτέρω Φορέων καθίστανται αποκλειστικά υπεύθυνες για τον έλεγχο, εκκαθάριση και ενταλματοποίηση των δαπανών τους. Ως εκ τούτου από την ως άνω ημερομηνία δεν παρέχεται η δυνατότητα αποστολής των εκδοθέντων χρηματικών ενταλμάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες αυτών στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προληπτικό έλεγχο. Μπορείτε να δείτε την σχετική εγκύκλιο εδώ.


Το δεύτερο θέμα αφορά στα άρθρα 180  και 182-184 του προγράμματος "Κλεισθένης Ι". Το άρθρο 180 του Ν.4555/18 δίνει τη δυνατότητα στους δήμους, του ίδιου νομού ή και όμορων νομών της ίδιας περιφέρειας, να συνιστούν σύνδεσμο, ο οποίος θα αποτελεί την κοινή τεχνική υπηρεσία των συμμετεχόντων δήμων με ειδικό σκοπό τη μελέτη και εκτέλεση των τεχνικών τους έργων. Στην εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες σχετικά με την λήψη αποφάσεων σύστασης, την συγκρότηση και στελέχωση των υπηρεσιών, την μετάταξη και απόσπαση υπαλλήλων από τους ΟΤΑ μέλη.

Νέα νομικά πρόσωπα αναπτυξιακού χαρακτήρα με δυνατότητα σύστασης ή συμμετοχής των ΟΤΑ α' και β' βαθμού σε νέα νομικά πρόσωπα με αντικείμενο την ενέργεια δίνει το άρθρο 182, ενώ το 183 την δυνατότητα τη συμμετοχής τους σε σχήματα αξιοποίησης υποδομών τουριστικών εγκαταστάσεων, κοινής ωφέλειας, μέσα από τις οποίες δίνεται η δυνατότητα βελτίωσης της οικονομικής θέσης τους και αναβάθμισης του επιπέδου παροχής υπηρεσιών στους δημότες τους. Μπορείτε να δείτε την εγκύκλιο εδώ.




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png