Ψήφισμα για την επιστροφή φόρου του πετρελαίου θέρμανσης στις Σχολικές Επιτροπές.


Στην έγκριση ενός ψηφίσματος προς την ΚΕΔΕ αναφορικά με την επιστροφή φόρου του πετρελαίου θέρμανσης στις Σχολικές Επιτροπές, με εισηγητή τον δημοτικό σύμβουλο κύριο Νίκο Οικονόμου, προχώρησε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο της Αίγινας. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο ο ίδιος το έχει θέσει αρκετές φορές στο Σώμα. Η εισήγηση αναφέρει τα ακόλουθα:

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο  Aegina Portal. Απόσπασμα της συζήτησης.



"Σχετικά με το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης τον φετινό χειμώνα (2018-2019), αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την διεθνή τιμή του πετρελαίου, με την αγορά να τείνει πλέον προς σταθεροποίηση σε σχετικά υψηλότερα από πέρυσι επίπεδα. Σημειώνεται ότι η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 41,68 %, από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 50,41%, και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 7,91%. Αυτή τη στιγμή, η η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης  κινείται στα επίπεδα των 1,146 ευρώ/λίτρο (ή, εναλλακτικά, 1,089 ευρώ/kWh). Ως μέτρο σύγκρισης, την πρώτη εβδομάδα της περσινής θερμαντικής περιόδου η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στα 0,981 ευρώ/λίτρο. Καταγράφεται, δηλαδή, αύξηση κατά 0,165 ευρώ/λίτρο ή περίπου κατά 20%.

Οι λειτουργικές δαπάνες των Σχολείων μας, είναι πολύ σημαντική παράμετρος  για τη σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία τους.  Οι λειτουργικές δαπάνες των Σχολείων καταβάλλονται από το Υπουργείο  Εσωτερικών μέσω των Δήμων, τέσσερις φόρες το χρόνο. Εκτός από την κατανομή για τις λειτουργικές δαπανές έχουμε και μια κατανομή για την συντήρηση των σχολικών κτιρίων . Κατά διαστηματα δίνεται επίδομα θέρμανσης  αλλά αυτό συνέβει το 2013 και 2018. Τα χρήματα που αναλογούν σε κάθε Δήμο κατανέμονται , σύμφωνα με το Υπουργείο,  ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών ανά Σχολική Βαθμίδα , τον αριθμό των Σχολείων, τον αριθμό των τμημάτων και ανάλογα με  την κλιματική ζώνη (Αρ.Πρωτ 43897 /24-8-2018 απόφαση του ΥΠΕΣ). Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας, οι διαθέσιμες πιστώσεις για τα σχολεία έχουν μειωθεί κατά πολύ μεγάλο ποσοστό. Σε σχέση με την προ μνημονίου .
Σύμφωνα με τα στοιχεία από  τη  Δευτεροβάθμια  Σχολική Επιτροπή του Δήμου μας έχουμε:

    
Ως εκ τούτου προτείνω να γίνει ένα ψήφισμα προς την ΚΕΔΕ όπου να ζητάμε ατέλεια στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα σχολεία και 1. Είτε επιστροφή του ΦΠΑ ή 2. Σε ειδικό καθεστώς φόρου δηλαδή 6% για οποιαδήποτε δαπάνη των σχολικών μονάδων όση είναι η κατηγορία του ΦΠΑ για τα βιβλία.

Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια έμμεση αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων χωρίς το κράτος να αναγκαστεί να προβεί σε επιπλέον επιχορήγηση λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που βρισκόμαστε ως κράτος.

Από την άλλη δεν είναι δυνατόν να επιχορηγούνται τα νοικοκυριά και να μην επιχορηγούνται οι σχολικές μονάδες. Δεν έχουν όλοι οι δήμοι την πολυτέλεια να καλύπτουν από δικούς τους πόρους την θέρμανση των σχολικών μονάδων".
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png