Συνάντηση Γιάννη Ζορμπά με τον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου, για τις αυθαίρετες κατασκευές στην παραλία της Αίγινας.


Απαντώντας σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Φίλιππου Τζίτζη, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς είπε ότι πρόσφατα είχε συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Δημήτρη Οικονόμου (είναι αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος) για τις πέργολες στην παραλία της Αίγινας. Ο κύριος Ζορμπάς σημείωσε ότι κατέθεσε στον υφυπουργό ένα φάκελο, καθώς το θέμα βρίσκεται σε "προ δημοπρατικό" στάδιο, αναφέροντας ότι υπάρχει μία μελέτη η οποία έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις, απαιτείται επικαιροποίηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, υπάρχει η πίστωση στην Περιφέρεια Αττικής και αναμένεται να γίνει προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας και του Δήμου Αίγινας για την υλοποίησή της. Ωστόσο, επειδή για τις διαδικασίες που αφορούν στην δημοπράτηση του έργου, τις ενστάσεις κτλ, απαιτείται χρόνος, ο κ. Ζορμπάς ζήτησε να υπάρξει μία παράταση στον νόμο νομιμοποίησης των επαγγελματιών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επικεφαλής των παρατάξεων, αναπτύχθηκαν τεχνικά θέματα. Ο κ. Δημήτρης Μούρτζης σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε ο κ. Γιάννης Ζορμπάς, είπε ότι ο ίδιος δέχθηκε την δυσμένεια της παραλίας, ότι υπηρέτησε το συμφέρον των δημοτών του και όχι το δικό του, είπε ότι δέχθηκε μομφές και ότι δεν γνωρίζει για ποιο λόγο δεν ψηφίστηκε η μελέτη που ήρθε δύο φορές στο δημοτικό συμβούλιο. Σημείωσε ότι οι βουλευτές παρασύρθηκαν για να αλλάξουν τον νόμο των αυθαιρέτων, τονίζοντας ότι κανένας δεν μπορεί να αλλάξει τον νόμο των αυθαιρέτων. Επισήμανε ότι στην παραλία δεν τίθεται θέμα παραχώρησης, αλλά απλής χρήσης, ενώ συμπλήρωσε ότι όταν ήταν δήμαρχος, των είχαν ενημερώσει από αρμόδιο υπηρεσία ότι κινδύνευε με παράβαση καθήκοντος για παραχώρηση τραπεζοκαθισμάτων σε χώρο που είναι αυθαίρετος.
 
Ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης εξέφρασε τον προβληματισμό του, εάν ο δήμος θα επιβαρυνθεί το πρόστιμο διατήρησης και τόνισε ότι δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το που ακριβώς βρίσκεται το ζήτημα. Μάλιστα, σημείωσε ότι όπως άκουσε νωρίτερα από τον κ. Μούρτζη, στον δήμο δεν έχει σταλεί ακόμη καμία έκθεση αυτοψίας από την πολεοδομία και διερωτήθηκε με ποιο τρόπο δρα ο δήμος και βάσει ποιων ενημερώσεων. Ρώτησε επίσης, κατά πόσο οι προσφυγές στην πολεοδομία αναστέλλουν την εκτέλεση της επιβολής του προστίμου. Παράλληλα, ρώτησε ποια είναι η πρόβλεψη του δήμου σε περίπτωση που δεν υπάρξει τροπολογία για παράταση της προθεσμίας και συμπλήρωσε ότι ο δήμος οφείλει να είναι προετοιμασμένος, αφού τυχών επιβολή αυτού του προστίμου θα είναι καταστροφή για την Αίγινα, όπως είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Παντελής Μεθενίτης είπε ότι "χρησιμοποιούμε τους βουλευτές, χρησιμοποιούμε τους υπουργούς και τα υπουργία για να παρατείνουμε και να έχουμε σε ομηρία τους επαγγελματίες και τους καταστηματάρχες". Είπε επίσης, ότι το πρόβλημα με τις πέργολες είναι γνωστό εδώ και χρόνια, ενώ εσκεμμένα ή άθελά τους επιδιώκουν την παράταση αυτής της αγωνίας και αυτήν την ομηρία. "Δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο, αυτά τα 400.000 χιλιάρικα που είναι κάποια χρόνια στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας να είχαν πάρει το δρόμο τους και με έναν σωστό σχεδιασμό και με καλή συνεννόηση και διαβούλευση να είχε βρεθεί η λύση", είπε, συμπληρώνοντας ότι φοβάται πως η 31 Δεκεμβρίου του 2020 δεν θα είναι η τελευταία παράταση.
 
Ο κ. Παναγιώτης Ηλίας είπε ότι όλοι ασχολούνται με το παραλιακό μέτωπο της Αίγινας, ενώ οι περιφέρεια έχει πολλά προβλήματα. Για τα στέγαστρα έθεσε το ερώτημα ποιον εξυπηρετούν και σημείωσε ότι έχει παρατηθεί ότι αυτές οι παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο εμποδίζουν την διέλευση των πεζών. Πρότεινε ο δήμος να καλέσει τους καταστηματάρχες ώστε να τηρήσουν όσα προβλέπονται για την διέλευση των πεζών.
 
Από την πλευρά της διοίκησης, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Σκαλτσιώτης, επισήμανε ότι επειδή ακούστηκε για νομιμοποίηση, η προσπάθεια που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, είναι να υπάρξει μία παράταση αναστολής, των διοικητικών και άλλων προστίμων, όπως έχει παρθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Σημείωσε ότι μετά την αυτοψία που έγινε τον Δεκέμβριο του 2017 και αναμένοντας τις εκθέσεις της πολεοδομίας, έγινε στο ΕΠΑΛ ημερίδα, όπου συμμετείχε η προϊσταμένη της πολεοδομίας και μεγάλο κοινό. Αναφέρθηκε στα όσα έγιναν τον Αύγουστο και επισήμανε ότι η προσπάθεια γίνεται προκειμένου να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος και όπως σημείωσε και στην συνέχεια δεν επιδιώκεται νομιμοποίηση κατασκευών, αλλά παράταση και έφερε ως παράδειγμα το Τουρκολίμανο. Επίσης, επιβεβαίωσε τα όσα είπε ο κ. Μούρτζης για την μελέτη, σημειώνοντας ότι η μελέτη ήταν βασικό επιχείρημα στην συνάντηση με τον υφυπουργό.
 
Τέλος, επιπλέον πληροφορίες για τις ενστάσεις, το χρονικό και την διαδικασία παρουσίασε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο οποίος επίσης απάντησε στις ερωτήσεις των επικεφαλής και των δημοτικών συμβούλων για το ίδιο θέμα.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png