Παναγιώτης Κουκούλης. "Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην Κυβερνησιμότητα. Εκφράζουμε την αποδοκιμασία μας, στην εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας από την παρούσα διοίκηση".


Στο ραδιόφωνο του Aegina Portal μίλησε σήμερα το πρωί ο κύριος Παναγιώτης Κουκούλης, σχετικά με την αποχή της παράταξής του από την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: "Η χθεσινή μας αποχή ήταν κατά κάποιο τρόπο μία συμβολική κίνηση. Θέλαμε με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουμε ορισμένα πράγματα, κυρίως θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε αυτήν την νομοθετική πρωτοβουλία της "Κυβερνησιμότητας", που εφαρμόζεται στους δήμους, η οποία υποβιβάζει το ρόλο του δημοτικού συμβουλίου, του κατεξοχήν αντιπροσωπευτικού Σώματος του δήμου μας και το απαξιώνει.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με κ. Παναγιώτης Κουκούλη.



Του στερεί αρμοδιότητες που είχε στο παρελθόν και το βάζει σε πολύ δεύτερη μοίρα. Και επίσης να εκφράσουμε την αποδοκιμασία μας, στην εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας από την παρούσα διοίκηση, που το κάνει καθ' υπερβολή, με παντελή έλλειψη συνεννόησης και συναίνεσης. Αυτή τη διαμαρτυρία μας θελήσαμε να εκφράσουμε, με την αποχή μας από το συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο".
Η επόμενη ερώτηση ήταν εάν υπήρξε κάποια από κοινού απόφαση ή σύσκεψη ανάμεσα στον ίδιο και τον κύριο Μούρτζη προκειμένου να απέχουν από την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση. Ο κύριος Κουκούλης απάντησε πως δεν υπήρξε, σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχει μία κοινή ανταλλαγή απόψεων, προς διευκόλυνση του ρόλου της αντιπολίτευσης, που κατεξοχήν είναι ο έλεγχος της διοίκησης: "Σε αυτόν τον ρόλο έχουμε κατά καιρούς, όχι συστηματικά θα έλεγα, ανταλλαγή απόψεων".

Σε άλλο σημείο, απαντώντας σε σχόλιο για την αδυναμία του δημοτικού συμβουλίου, όπως διαφαίνεται λόγω της νομοθεσίας, να λειτουργήσει ως χωνευτήρι προτάσεων που παράγει έργο και αποφάσεις, ο κ. Κουκούλης απάντησε: "Το δημοτικό συμβούλιο και με την σημερινή του σύνθεση, ίσως ιδιαίτερα με την σημερινή του σύνθεση, είναι ικανό να συνθέσει απόψεις και να παραγάγει πολιτική χρήσιμη για τους πολίτες. Αυτό είναι γεγονός, αλλά αυτό εξαρτάται κυρίως και κατ' εξοχήν από την διοίκηση. Αν η διοίκηση αποκλείει οποιαδήποτε συνεννόηση και συνεργασία και συναίνεση, τότε το αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό".

Μία άλλη ερώτηση αφορούσε στην αντιπολιτευτική τακτική της παράταξής του, καθώς η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο αυτή την πρώτη περίοδο, είναι αυτή της πολύ σκληρής αντιπολίτευσης: "Δεν νομίζω ότι υπάρχει σκληρή αντιπολίτευση, προσπαθούμε να κάνουμε σωστά την δουλειά μας και η δουλειά της αντιπολίτευσης, το ξαναλέω, είναι κυρίως ο έλεγχος της διοίκησης. Μέχρι τώρα κάνουμε έλεγχο της διοίκησης με τρόπο δίκαιο. Τίποτα από αυτά που έχουμε πει ως παράταξη δεν είναι παράλογο, ούτε ακραίο. Αλλά από την άλλη μεριά βλέπουμε από την διοίκηση, μία διάθεση, μία στάση, με κλειστά αυτιά θα έλεγα".

Ως παράδειγμα ο κ. Κουκούλης παρέθεσε την χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής: "Συζητήθηκε ένα θέμα κατεξοχήν σπουδαίο για την Αίγινα η μεταφορά του νερού. Το θέμα της μεταφοράς του νερού, η διακήρυξη, ο διαγωνισμός, είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας για την Αίγινα. Και, γιατί μιλάμε για την μεταφορά του νερού, αλλά και από το κόστος αυτής της μεταφοράς, που είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Έκανα την πρόταση να παραπεμφθεί, λόγω της σπουδαιότητάς του, αυτό το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και να αναλυθεί η μελέτη από ένα ευρύτερο Σώμα και όχι μόνο από τους επτά της Οικονομικής Επιτροπής. Η πρότασή μου απορρίφθηκε με την πλειοψηφία της διοίκησης", είπε ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης".

Περιγράφοντας την συνεδρίαση συνέχισε λέγοντας: "Μετά μπήκαμε στα τεχνικά και οικονομικά θέματα της μεταφοράς του νερού. Κατατέθηκαν και από τους άλλους συναδέλφους και από εμένα ορισμένες προτάσεις. Εγώ επέμεινα λίγο περισσότερο, ότι κατά πάσα βεβαιότητα, μέσα στην διετία την οποία καλύπτει αυτή η σύμβαση της μεταφοράς του νερού, θα γίνει και η σύνδεση του υποθαλάσσιου. Πιθανότατα τον πρώτο χρόνο. Και αυτή η αλλαγή από την μεταφορά του νερού με καράβια - υδροφόρες, στην μεταφορά του νερού με τον υποθαλάσσιο, πρέπει να αντιμετωπιστεί τεχνικά, οικονομικά και νομικά, μέσα σε αυτήν την σύμβαση την οποία πρόκειται να κάνουμε. Κατατέθηκαν ορισμένες απόψεις, οι περισσότερες από ότι καταλαβαίνω έγιναν κατανοητές, από όλους τους παριστάμενους, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων της διοίκησης".

Το Aegina Portal ζήτησε από τον κ. Παναγιώτη Κουκούλη επιπλέον πληροφορίες για το ζήτημα, καθώς η συγκεκριμένη σύμβαση καλύπτει ένα σημαντικό σημείο που αφορά την μετάβαση από το ένα καθεστώς υδροδότησης της Αίγινας στο άλλο: "Το σχέδιο αυτής της σύμβασης που συζητάμε προβλέπει το εξής, ότι όταν κατασκευαστεί ο υποθαλάσσιος, τότε η σύμβαση με τους υδρομεταφορείς διακόπτεται αζημίως για τον δήμο. Αυτό το οποίο προβλέπει, με αυτή την διατύπωση, νομίζω ότι δεν μας καλύπτει διότι προϋποθέτει ότι αυτή η διακοπή, η αλλαγή, θα γίνει κατά κάποιο τρόπο σε μία ημέρα συγκεκριμένη. Ότι θα έρθει ο κατασκευαστής του αγωγού και θα πει ότι "ξέρεις, την 1η Οκτωβρίου είναι έτοιμο να μπει το νερό, οπότε μπορείτε να καταγγείλετε την σύμβαση με τους υδρομεταφορείς". Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Θα υπάρξει μία περίοδος και των δοκιμών, που θα φέρνει νερό ο αγωγός, αλλά και μετά που ο αγωγός θα είναι έτοιμος (οι σωληνώσεις θέλω να πω) αλλά δεν θα έχει τελειώσει γενικότερα το έργο που θα μπορούμε να παίρνουμε νερό. Και εκεί λοιπόν, θα υπάρξει μία περίπτωση, που θα χρειαστεί να συνυπάρχουν οι δύο τρόποι. Μία περίοδος χρονική, δεν ξέρω, ενός μήνα - δύο; περισσότερο, λιγότερο; Αυτό λοιπόν χρειάζεται μία μελέτη, μία προετοιμασία, ούτως ώστε να μην μας βρει απροετοίμαστους".

Στην ερώτηση του Aegina Portal εάν θα έπρεπε να υπάρξει σχετική ενημέρωση στην Οικονομική Επιτροπή από τον κατασκευαστή του έργου ή τον Τεχνικό Σύμβουλο, που θα μπορούσε να κάνει προτάσεις για εκείνη την περίοδο, ο κ. Κουκούλης είπε: "Αυτό ακριβώς. Ακριβώς αυτό λέω, ότι χρειάζεται μία συνεργασία, ούτως ώστε να μπουν μέσα και τα τεχνικά θέματα, και τα τεχνικά και τα νομικά. Και ο ρόλος του κατασκευαστή και του Τεχνικού Συμβούλου είναι καθοριστικός. Πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο και να προβλέψουμε για μία περίοδο ότι θα συνυπάρχουν ο αγωγός, που θα δοκιμάζεται μήπως τυχόν παρουσιάσει ορισμένα προβλήματα στην αρχή και από την άλλη μεριά να υπάρχει σε ετοιμότητα ένα - δύο περισσότερα ή λιγότερα πλοία με ορισμένους οικονομικούς όρους. Αυτό το σενάριο χρειάζεται μία επεξεργασία".

Ο κύριος Κουκούλης, στην επόμενη παρατήρηση του Aegina Portal, ότι η δουλειά του Τεχνικού Συμβούλου είναι ακριβώς αυτή και ότι θα μπορούσε να κάθεται στο τραπέζι της Οικονομικής Επιτροπής αναλύοντας δεδομένα και παρουσιάζοντας λύσεις, απάντησε: "Πολύ σωστά το λέτε. Για να αποφύγω, πιθανόν να πει κάποιος ότι "αυτό είναι χρονοβόρο, εδώ βιαζόμαστε να κάνουμε την σύμβαση γιατί λήγει μέχρι το τέλος του έτους", δεν είναι χρονοβόρο, δεν θα λύσουμε τα τεράστια προβλήματα. Είναι μία ολιγοήμερη συνεννόηση των εμπλεκόμενων, με κατεξοχήν εμπλοκή και ανάμιξη του Τεχνικού Συμβούλου, όπως σωστά το θέτετε, ούτως ώστε να μπούνε δύο - τρία πράγματα ακόμα. Αλλά η έλλειψη του Τεχνικού Συμβούλου, την οποία θέσαμε και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, με αφορμή εκείνη την συζήτηση για τη Επιτροπή Παρακολούθησης του υποθαλάσσιου, είναι χαρακτηριστική".

Μετά την τελευταία αναφορά του κ. Παναγιώτη Κουκούλη, μοιραία στη συζήτηση ήρθε στο θέμα της Επιτροπής Παρακολούθησης του υποθαλάσσιου αγωγού και του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός της λειτουργίας της, καθώς η προηγούμενη διοίκηση όταν γίνονταν ερωτήσεις για την έλλειψη του Τεχνικού Συμβούλου, απαντούσε ότι το έργο το παρακολουθεί η Επιτροπή Παρακολούθησης. Ο κύριος Κουκούλης απάντησε σχετικά: "Ο εκπρόσωπος του δήμου σε αυτή την Επιτροπή Παρακολούθησης, που είναι ο αντιδήμαρχος ύδρευσης, το ομολόγησε ευθαρσώς, ότι δεν έχει γίνει ουσιαστικά καμία συνεδρίαση αυτής της Επιτροπής Παρακολούθησης του πολύ σπουδαίου έργου για την Αίγινα, παρά μόνο ασχολήθηκαν να υπογράψουν, ότι είναι εντάξει η πληρωμή του αναδόχου".

Ο κύριος Κουκούλης συμπλήρωσε σχετικά, ότι θα ήθελε καλύτερη ενημέρωση και ότι το έργο παρακολουθείται με επάρκεια: "Δυστυχώς σε αυτό το θέμα και η Επιτροπή Παρακολούθησης αποδεικνύεται ότι δεν λειτούργησε σωστά και τον Τεχνικό Σύμβουλο δεν τον έχουμε γνωρίσει". Ολοκληρώνοντας το θέμα, είπε ότι η ενημέρωση από τον Τεχνικό Σύμβουλο πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, ενώ το θέμα για την εκπροσώπηση του του δήμου στην Επιτροπή Παρακολούθησης θα επιστρέψει στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο.

Ολοκληρώνοντας για την μελέτη της μεταφοράς νερού και την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο κύριος Κουκούλης είπε ότι εισηγήθηκε να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι, όμως η εισήγηση αυτή απορρίφθηκε. Συμφώνησε στην παρατήρηση του Aegina Portal, ότι εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά που μια τόσο κρίσιμη μελέτη δεν έρχεται καν στο δημοτικό συμβούλιο για ενημερώσει το Σώμα και να ελεγχθεί από αυτό.

Η τελευταία ερώτηση αφορούσε στην σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε την Τετάρτη και στο ζήτημα της συνεννόησης και της συνεργασίας των παρατάξεων στο πλαίσιο των διατάξεων της Κυβερνησιμότητας: "Η Κυβερνησιμότητα δημιουργεί μία ψευδαίσθηση αυτάρκειας και παντοδυναμίας, που οδηγεί σε καταστάσεις απαράδεκτες. Η Κυβερνησιμότητα δημιουργεί τέτοιες εντυπώσεις. Εξαρτάται λοιπόν από εκείνον ο οποίος πάει να εφαρμόσει την πολιτική του. Αν δει την ευρύτερη εικόνα και την αναγκαιότητα της συνεργασίας θα προχωρήσει σε συνεργασία. Αν δεν δει την ευρύτερη εικόνα, αλλά δει την στενή θα προχωρήσει σε μεμονωμένες περιστάσεις και απόρριψη συνεργασιών και συναίνεσης", είπε ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png