Για νόμο που απαξιώνει το ρόλο του δημοτικού συμβουλίου, έκανε λόγο ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, εξηγώντας του λόγους της αποχής από την προηγούμενη συνεδρίαση.

 
Για νόμο που απαξιώνει το ρόλο του δημοτικού συμβουλίου, έκανε λόγο ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ζητώντας παράλληλα από την διοίκηση να σεβαστεί τον θεσμό και να τον αντιμετωπίσει ως βασικό συντελεστή της προόδου του δήμου της Αίγινας. Μάλιστα, εξήγησε ότι η αποχή της παράταξης στην οποία είναι επικεφαλής, από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 22 Νοεμβρίου είχε συμβολικό χαρακτήρα διαμαρτυρίας απέναντι σε έναν κακό νόμο. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης είπε:

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



"Θα πω δυο λόγια για τη αποχή που αποφάσισε η παράταξη μας την προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τo οφείλω στο συμβούλιο αυτό. Η αποχή μας αυτή είχε καθαρά ένα συμβολικό χαρακτήρα διαμαρτυρίας, διαμαρτυρίας απέναντι σε έναν κακό νόμο. Απέναντι, επίσης, στην κακή εφαρμογή αυτού του νόμου. Αυτός ο νόμος, ο "Κλεισθένης" κατά μικρότερο ποσοστό και πολύ περισσότερο ο νόμος 3623 "περί Κυβερνησιμότητας", είναι ένας νόμος που τον χαρακτηρίζω κακό, διότι περιλαμβάνει ορισμένες διατάξεις, που υποβαθμίζουν και απαξιώνουν τον ρόλο του δημοτικού συμβουλίου.
 
Είναι λάθος, βασικό πιστεύω, το δημοτικό συμβούλιο να έχει στερηθεί αυτές τις πρωτοβουλίες κι αυτές τις αρμοδιότητες και επιπλέον να καλείται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να συμμετέχει σε μία συζήτηση, που το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση που τελικά λαμβάνεται. Κυρίως είναι κακός, διότι δεν είναι θωρακισμένος νόμος απέναντι στην κατάχρηση και την κακή χρήση του.
 
Και εξηγούμαι, ο νόμος αυτός έχει δύο σκέλη: Από την μια μεριά προσπαθεί να ενισχύσει και να θωρακίσει θεσμικά τις συνεργασίες και να τις ενθαρρύνει. Χαρακτηριστικά το πρώτο άρθρο του νόμου 3623 "περί Κυβερνησιμότητας" ενθαρρύνει αυτές ακριβώς τις συνεργασίες.
 
Έχει και ένα δεύτερο σκέλος, που διευκολύνει, την διοίκηση κυρίως, να προχωρά σε αποφάσεις, σε περίπτωση όμως που υπάρξει αδιέξοδο, αδιέξοδο και δυσκολία να προχωρήσει στις απαραίτητες αποφάσεις.
 
Η διοίκηση του δήμου μας δυστυχώς αγνόησε το πρώτο σκέλος, να ενθαρρύνει τις συνεργασίες και κάνει χρήση με υπερβολή και κατάχρηση, θα έλεγα καμιά φορά, του δεύτερου σκέλους, που δίνει περαιτέρω δύναμη και αρμοδιότητες στην εκτελεστική εξουσία. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα κλειστό, με δήθεν αυτάρκεια, που κατά την άποψη την δική μας δεν έχει δυνατότητες να προχωρήσει, δυνατότητες προοπτικής.
 
Το είδαμε και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή το βλέπουμε. Ό,τι προσπαθεί η διοίκηση να επεκτείνει αυτές τις ευνοϊκές για την εκτελεστική εξουσία διατάξεις, ακόμη και εκεί που δεν εφαρμόζονται προφανώς.
 
Γι' αυτό λοιπόν, θα ήθελα να καλέσω γι' άλλη μία φορά την διοίκηση, να αλλάξει λίγο τον τρόπο που σκέπτεται και κυρίως τον τρόπο που πράττει. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένας θεσμός που πρέπει να τον σεβαστεί. Είναι ένας θεσμός, που είναι εν δυνάμει, βασικός συντελεστής της προόδου του δήμου μας και ως τέτοιο πρέπει να τον αντιμετωπίσει", είπε ο κ. Κουκούλης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png