Ενημέρωση για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του υποθαλάσσιου αγωγού, από τον κ. Παναγιώτη Κουκούλη.


Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Κουκούλης, με την ιδιότητά του ως μέλους της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου για την Κατασκευή του Υποθαλάσσιου Αγωγού, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αίγινας, σχετικά με την συνεδρίαση που πραγματοποίησε η Επιτροπή στις 9 Δεκεμβρίου. Την επιστολή απέστειλε ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης στον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά και στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στέλιο Θεριανό. Η επιστολή, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει και το χρονικό πλαίσιο των εργασιών που έχει οριστεί για τις εργασίες πόντισης του αγωγού που προγραμματίζεται το διάστημα από 26/4/2020 έως 15/5/2020, την περίοδο της προστασίας του αγωγού με τσιμεντοστρώματα που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει πέντε μήνες και την ανάγκη για παράταση ολοκλήρωσης του έργου έως τις 31/12/2020. Ακολουθεί η επιστολή:

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.





Πραγματοποιήθηκε στις  09/12/2019 συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης για το έργο "Κατασκευή Υποθαλάσσιου Αγωγού Σύνδεσης της Νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ", στην οποία και παρευρέθηκα. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ορίστηκα εκπρόσωπος του Δήμου Αίγινας.

Παραθέτω ορισμένα σημεία γενικότερου ενδιαφέροντος από τη συνάντηση αυτή:

1. Παρόντες στη συνεδρίαση: Η Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής κ. Β. Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, ο κ. Τ. Χατζηπέρος, οι 2 επιβλέποντες μηχανικοί της Περιφέρειας, ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας κ. Δ. Κωνσταντινίδης, ο εκπρόσωπος της εταιρείας του Τεχνικού Συμβούλου κ. Δ. Χάρδας.
2. Η πρόσκληση της συνεδρίασης περιελάμβανε ως μοναδικό θέμα την έγκριση πληρωμής προς τον Ανάδοχο. Με e-mail που έστειλα προς την Πρόεδρο, ζήτησα να προηγηθεί ενημέρωση για την πορεία του έργου και να παρευρίσκονται για τον σκοπό αυτόν οι εκπρόσωποι του αναδόχου του έργου και του Τεχνικού Συμβούλου – όπως και έγινε.
3. Από την ενημέρωση για την πορεία και το χρονοδιάγραμμα του έργου:
   1. Δεν υπάρχουν (προς το παρόν) εκκρεμείς τυπικές και γραφειοκρατικές απαιτήσεις που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το έργο.
   2. Μέχρι τον προσεχή Απρίλιο προγραμματίζονται να ολοκληρωθούν οι εργασίες υποδοχής του αγωγού στα χερσαία τμήματα της Αίγινας και της Σαλαμίνας.
   3. Η πόντιση του αγωγού προγραμματίζεται για το διάστημα 26/4/2020 με 15/5/2020.
   4. Θα ακολουθήσει η προστασία του αγωγού με τσιμεντοστρώματα, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 5 μήνες.
   5. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου είναι σήμερα η 31/12/2019, αλλά πρόκειται να δοθεί παράταση μέχρι τις 31/12/2020. Όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν ότι η εκτίμηση για πέρας της κατασκευής μέχρι το τέλος του 2020 είναι ρεαλιστική.
4. Έχουν γίνει ενέργειες από την Περιφέρεια για να αλλάξει η πηγή της χρηματοδότησης και το έργο να ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής (ΕΣΠΑ). Ο στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Αττικής το σύνολο του έργου, δηλαδή τα 20.826.535,59 € της σύμβασης. Αυτή η εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα θετική για τα ταμεία της Περιφέρειας. Εκτιμώ ότι θα είναι θετική και για την ποιότητα του έργου καθώς θα εμπλακούν και οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Συζητείται στην Περιφέρεια το ενδεχόμενο επέκτασης του έργου με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού Αίγινας – Αγκιστρίου.
6. Οι δοκιμές ολοκλήρωσης του έργου (υδροστατική δοκιμή, έλεγχος παροχετευτικότητας) θα γίνουν 2 φορές: τόσο πριν όσο και μετά την τοποθέτηση των τσιμεντοστρωμάτων.
7. Συζητήσαμε, κυρίως με τον κ. Δ. Κωνσταντινίδη, το θέμα της χρήσης του αγωγού για την υδροδότηση της Αίγινας κατά τη διάρκεια του 5μήνου της τοποθέτησης των τσιμεντοστρωμάτων, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η πόντιση του αγωγού. Ο κ. Δ. Κωνσταντινίδης ήταν θετικός, «στα πλαίσια της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας», όπως το έθεσε. Εκτιμά και αυτός ότι είναι απαραίτητο, κατά το αρχικό αυτό στάδιο της χρήσης του αγωγού, να υπάρχουν υδροφόρα πλοία σε ετοιμότητα, ως εναλλακτικός τρόπος υδροδότησης της Αίγινας.
8. Έθεσα το ζήτημα της απαγόρευσης της αλιείας – κυρίως με ανεμότρατες - κατά μήκος του αγωγού. Εκτιμώ ότι η ανεξέλεγκτη αλιεία των ανεμοτρατών εγκυμονεί τον κίνδυνο πρόκλησης ζημιάς στον αγωγό, παρά την ύπαρξη των τσιμεντοστρωμάτων. Η Πρόεδρος συμφώνησε να διερευνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη θέσπιση της απαγόρευσης της αλιείας και την εφαρμογή της.
9. Ζήτησα από τον εκπρόσωπο της εταιρείας του Τεχνικού Συμβούλου κ. Δ. Μάρδα να συναντηθούμε στην Αίγινα το αμέσως προσεχές διάστημα για ενημέρωση και αποφάσεις σχετικά με την παρακολούθηση του έργου.

Είμαι στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.


Παναγιώτης Κουκούλης
Δημοτικός Σύμβουλος Αίγινας – Επικεφαλής Δημ. Παράταξης "Αίγινα Μπορείς".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png