Η τοποθέτηση του Παναγιώτη Κουκούλη για την δεξαμενή αναρρύθμισης. Πως περιέγραψε το έργο και την ένταξή του στα "χερσαία". Τι είπε για την λειτουργία των επιτροπών παρακολούθησης.

 
Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, συζητήθηκε το θέμα: "Έγκριση κατασκευής της Δεξαμενής Αναρρύθμισης για το έργο Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της Νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ". Στο ζήτημα τοποθετήθηκε εκτενώς και με την ιδιότητά του ως μέλος της επιτροπής παρακολούθησης του υποθαλάσσιου αγωγού, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Κουκούλης, ο οποίος ουσιαστικά πρότεινε στο Σώμα η κατασκευή της δεξαμενής να αποφασιστεί μετά την παροχέτευση νερού στον αγωγό, που όπως ενημέρωσε "καλώς εχόντων των πραγμάτων θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου". Σύμφωνα με την ίδια τοποθέτηση η παροχέτευση θα δώσει την δυνατότητα να γίνουν μετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες για την υποπίεση που δημιουργείται στον αγωγό, στο σημείο πριν την μεγάλη δεξαμενή και στην μέγιστη παροχετευτικότητα. Επισήμανε ότι τα στοιχεία των μετρήσεων που θα συλλέξουν τότε θα είναι πραγματικά και ότι αν από αυτά κριθεί αναγκαία η κατασκευή της δεξαμενής θα υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να κατασκευαστεί, αλλά και για να γίνουν και άλλες ενέργειες. Ο κ. Κουκούλης πρότεινε, επίσης, ως εναλλακτική λύση, την χρήση μίας αντλίας μπούστερ, αντί της δεξαμενής αναρρύθμισης.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Απόσπασμα από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.



Η ενημέρωση που έκανε στο Σώμα κ. Παναγιώτης Κουκούλης, περιγράφει την λειτουργία των επιτροπών παρακολούθησης του έργου, δίνει νεώτερες πληροφορίες για το έργο του αγωγού, περιγράφει το ρόλο, την κατασκευή και την λειτουργία της δεξαμενής αναρρύθμισης και τον τρόπο που εντάσσεται στα χερσαία. Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης είπε:
 
 
Για την λειτουργία των επιτροπών παρακολούθησης:
 
"Παραμένει η απορία τι ακριβώς ζητάει ο προϊστάμενος του τμήματος τάδε από τον δήμο. Λέει, "περιμένουμε τις δικές σας ενέργειες", ποιες είναι αυτές οι ενέργειες παραμένει ένα άγνωστο, για μένα.  Θέλω λοιπόν στην τοποθέτησή μου, η οποία έχει δύο σκέλη, το ένα είναι το τεχνικό - διαδικαστικό. Είμαι μέλος σε αυτή την επιτροπή παρακολούθησης του υποθαλάσσιου αγωγού, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως επίσης είμαι μέλος, ως εκπρόσωπος του δήμου, πάλι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, σε μία άλλη επιτροπή παρακολούθησης για την αποχέτευση του δήμου. Εκείνο το οποίο έχω διαπιστώσει μετά από τόσους μήνες οι οποίοι είναι η θητεία μας είναι το εξής, ότι αυτές οι επιτροπές παρακολούθησης ενώ θα όφειλαν να είναι ουσιαστικές επιτροπές παρακολούθησης και ο κύριος του έργου, δηλαδή ο δήμος της Αίγινας να έχει καθοριστικό λόγο, δυστυχώς είναι επιτροπές παρακολούθησης εντελώς τυπικές. Συνέρχονται μόνο και μόνο όταν ο νόμος επιβάλει ότι πρέπει να συνέλθουν για να αποφασίσουν, για παράδειγμα μία πληρωμή ή όπως συνεδρίασε την προηγούμενη Παρασκευή μετά από πάρα πολύ καιρό, κανένας δεν θυμόταν πότε ήταν η προηγούμενη συνεδρίαση, η επιτροπή παρακολούθησης της αποχέτευσης για να εγκρίνει μία επτάμηνη παράταση της σύμβασης για την εκπόνηση των μελετών του έργου. Και ήταν μάλιστα μία διαδικασία πάρα πολύ βιαστική, μόνο για αναγκαστικούς λόγους (σ.σ. απάντηση στην τοποθέτηση του κυρίου Ζορμπά "μόνο για διαδικαστικό χαρακτήρα") μόνο όταν το επιβάλει κάποιος νόμο ή κανονισμός, ότι πρέπει να αποφασίσει και η επιτροπής παρακολούθησης.
 
Γιατί γίνεται αυτό το πράγμα; υποψιάζομαι. Ο κυριότερος λόγος που οι επιτροπές παρακολούθησης δεν έχουν ουσιαστικό ρόλο είναι ότι αυτά τα έργα, καλώς ή κακώς, τα διαχειρίζεται μία ας το πούμε υπαλληλική γραφειοκρατία, με την καλή έννοια, όχι την με την κακή έννοια. Κι αυτή η υπαλληλική γραφειοκρατεία ίσως δικαιολογημένα, δεν θέλει και πολλές αναμίξεις από πολιτικά πρόσωπα και από αιρετούς. Θέλει να κάνει την δουλειά της απρόσκοπτα, γιατί ενδεχομένως ορισμένες φορές οι παρεμβάσεις των πολιτικών να μην είναι για προαγωγή του έργου και προς το καλό του έργου. Έχω την εντύπωση λοιπόν ότι υπάρχει μια τέτοια νοοτροπία γραφειοκρατίας που εμποδίζει την συστηματική παρακολούθηση των έργων από την επιτροπή παρακολούθησης και συγκεκριμένα στις περιπτώσεις για τις οποίες μιλάω από τον δήμο της Αίγινας, από τον κύριο του έργου. Αυτός στον οποίο ανήκει το έργο και αυτός ο οποίος καλείται να το λειτουργήσει όταν με το καλό τελειώσει".
 
Για την έλλειψη ενημέρωσης του κυρίου του έργου, δηλαδή του δήμου Αίγινας:
 
Από τις πρώτες λοιπόν συναντήσεις που είχα με τους αρμόδιους εκεί, όταν πληροφορήθηκαν την ύπαρξη του σχεδιασμού για την δεξαμενή αναρρύθμισης, τους είπα μα είναι δυνατόν να μην έχει ερωτηθεί ο κύριος του έργου και να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο, ότι ναι, να γίνει αυτή η δεξαμενή αναρρύθμισης να γίνει αυτή η παρέμβαση στην περιουσία του δήμου, στου δίκτυο ύδρευσης, σε αυτό το μεγάλο έργο που λέγεται υποθαλάσσιος. Η απάντηση των υπαλλήλων, των επιβλεπόντων μηχανικών ήταν ότι δεν χρειάζεται. Δεν χρειάζεται, δεν χρειάζεται και δεν χρειάζεται.  Έθετα το θέμα επανειλημμένως και δυστυχώς δεν κατάφερα ποτέ να εισακουστώ, ώστε να συζητηθεί σοβαρά αυτή η περίπτωση της παρέμβασης και της συμπληρωματικής σύμβασης.Τώρα, έρχεται και ρωτά ποια είναι η γνώμη μας για την δεξαμενή αναρρύθμισης.
 
Πως λειτουργεί ο αγωγός, για ποιους λόγους προτάθηκε από τον ανάδοχο η κατασκευή της δεξαμενής αναρρύθμισης:
 
"Θα προσπαθήσω να πω τη γνώμη τη δική μου. Πρώτα - πρώτα για τι πράγμα μιλάμε. Το έχω πει και παλαιότερα, θα προσπαθήσω να το περιγράψω με όσο γίνεται λιγότερα λόγια κι αυτή τη φορά. Το νερό, όταν με το καλό τελειώσει ο αγωγός, θα έχει την εξής ροή: ξεκινάει από μια δεξαμενή στην Σαλαμίνα, στην Πέρανη, σε ένα υψόμετρο αν θυμάμαι καλά 95 μέτρα, κατεβαίνει στην παραλία της Σαλαμίνας και εκεί συνδέεται με τον υποθαλάσσιο αγωγό, κατεβαίνει σε βάθος 90 μέτρων, ανεβαίνει πάλι στο λιμάνι του Λεοντείου, συνδέεται με τον υπάρχοντα αγωγό ο οποίος έχει κατασκευαστεί με τα "χερσαία" και ανεβαίνει επάνω και πηγαίνει στην δεξαμενή. Αυτό το ανεβαίνει επάνω και πηγαίνει στην δεξαμενή έχει την εξής ιδιαιτερότητα την οποία δεν ήξερε ο ανάδοχος του έργου του υποθαλασσίου, όταν έκανε την μελέτη του και την προσφορά. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι περίπου εκατό μέτρα πριν φτάσει στην δεξαμενή φτάνει ένα μέγιστο υψόμετρο 44 μέτρων και μετά κατεβαίνει για να συναντήσει την δεξαμενή σε ύψος  περίπου 37 μέτρων (44 με 37).
 
Αυτή η άνοδος και η κάθοδος λοιπόν, όταν το έβαλε κάτω και μελέτησε τη ροή του νερού με βαρύτητα από την δεξαμενή της Περάνης, προέκυψε ότι πιθανότατα δημιουργεί το πρόβλημα το εξής στην μέγιστη παροχή, στην μέγιστη παροχή όπως εξήγησα, ότι δημιουργείται μία υποπίεση της τάξεως των δύο ή τριών ατμοσφαιρών και επίσης επηρεάζεται η παροχετευτηκότητα, η παροχή, κατά ένα ποσοστό αν θυμάμαι καλά, 3-4%. Και λέω αν θυμάμαι καλά, γιατί αυτό ήταν μία τεχνική έκθεση του Κωνσταντινίδη προς τη Περιφέρεια, προς του επιβλέποντες μηχανικούς.
 
Ο φάκελος του έργου και η πρόταση για την προωθητική αντλία:
 
"Όταν στις πρώτες συναντήσεις μας με τους επιβλέποντες έκανα την ερώτηση ότι θα ήθελα να δω τον φάκελο του έργου και να δω πια είναι η πρόταση του αναδόχου για αυτή τη δυσκολία που βρήκε καταρχάς συνάντησα την άρνησή τους, ότι ο φάκελος του έργου ανήκει μόνο στην επίβλεψη και ότι με το καλό τελειώσει και έρθει στην δικαιοδοσία του δήμου Αίγινας  θα σας τον δείξουμε.
 
Κατόπιν διαφόρων παρεμβάσεων, ότι αυτή η άποψη ήταν εντελώς ανεδαφική, μπόρεσα και είδα ορισμένα πράγματα μέσα στο φάκελο, μπόρεσα να πάρω ορισμένα πράγματα μεταξύ των οποίων και την μελέτη που είχε κάνει ο Κωνσταντινίδης που λέει αυτό ακριβώς, ότι θα παρουσιαστεί σε εκείνο το σημείο μία υποπίεση 2-3 ατμόσφαιρες και ότι θα υπάρχει μία μείωση της παροχής 3-4% στη μέγιστη παροχτευτικότητα, στα 21.500 κυβικά την ημέρα. Επίσης πληροφορήθηκα από τους διαφόρους εκεί, ότι ασφαλώς υπάρχει και άλλη λύση. Μία λύση θα μπορούσε να είναι η τοποθέτηση μιας προωθητικής αντλίας, στο Λεόντι εκεί που φτάνει ο αγωγός, ούτως ώστε να ξεπεράσει αυτή την ανωμαλία ροής, ας το πούμε. Αλλά, παρόλα αυτά ο ανάδοχος πρότεινε την δεξαμενή αναρρύθμισης και έγινε δεκτή από την επίβλεψη, από την Περιφέρεια μέχρι που κατέληξε στην υπογραφή μίας σύμβασης, αυτή τη στιγμή ο ανάδοχος έχει στα χέρια του μία συμπληρωματική σύμβαση  ύψους 912.000 αν θυμάμαι καλά, για να κατασκευάσει αυτή τη δεξαμενή αναρρύθμισης".
 
Μία σύντομη περιγραφή του έργου:
 
Τι σημαίνει αυτή η δεξαμενή αναρρύθμισης. Πάλι θα πω λίγο την περιγραφή. Γίνεται στην είσοδο του οικοπέδου μας, στο υψηλότερο σημείο περίπου, έχει διαστάσεις 16x10 μέτρα και 3-4. Επίσης προβλέπεται στον υπάρχοντα αγωγό που ανεβαίνει επάνω και φτάνει στο μέγιστο σημείο των 44 μέτρων, που είναι ακριβώς πριν την διασταύρωση, πριν στρίψουμε αριστερά για να πάμε προς την δεξαμενή. Σε εκείνο το σημείο λοιπόν, πρόκειται να δημιουργηθεί, να κατασκευαστεί ένα μεγάλο φρεάτιο και σε αυτό το φρεάτιο θα γίνει η σύνδεση του υπάρχοντος αγωγού, ο οποίος έρχεται από το Λεόντι και πηγαίνει υπόγεια προς την δεξαμενή, μπαίνει μέσα στο βανοστάσιο και από το βανοστάσιο μπαίνει μέσα στους δύο θαλάμους. Από αυτό λοιπόν το νέο φρεάτιο θα πάει σε ευθεία γραμμή ένας νέος σωλήνας 600 χιλιοστών ονομαστικής διαμέτρου, νομίζω ότι θα είναι χαλύβδινος (δεν το λέει) να συναντήσει την καινούργια δεξαμενή αναρρύθμιση. Θα γεμίζει λοιπό αυτή τη δεξαμενή και με ένα σύστημα μέτρησης, αυτοματισμού βαλβίδων, θα ανοίγουν οι βαλβίδες και μια καινούργια γραμμή θα πηγαίνει από αυτή τη δεξαμενή αναρρύθμισης, καταρχήν υπόγεια και μετά εναέρια ένας αγωγός να πέσει πάνω στην υπάρχουσα δεξαμενή. 
 
Δηλαδή, το κομμάτι από το νέο φρεάτιο που θα δημιουργηθεί, του παλιού αγωγού, που συνεχίζει προς την δεξαμενή μας, μπαίνει στο βανοστάσιο, έχει τον μετρητή της παροχής και μπαίνει μέσα, αυτό θα καταργηθεί, κατά κάποιο τρόπο και το νερό θα ακολουθεί την νέα δίοδο αυτή. Αυτός αγωγός από την δεξαμενή αναρρύθμισης, θα είναι όπως είπα στην αρχή θαμμένος στο έδαφος, αλλά από ένα σημείο και μετά βγαίνει έξω και δημιουργείται μία μεταλλική κατασκευή σαν γέφυρα για να περάσει πάνω από τον υπάρχοντα δρόμο που πηγαίνει στο αντλιοστάσιο σε ύψος πέντε μέτρων. Αυτή θα είναι η νέα κατασκευή και από αυτή τη νέα κατασκευή θα περνάει πια το νερό καταργώντας το παλαιό κομμάτι".
 
Ποιες είναι οι επιφυλάξεις του κ. Κουκούλη:
 
Οι επιφυλάξεις οι δικές μου είναι οι εξής ότι μπαίνει μέσα στο οικόπεδο στο οποίο έχουμε την δεξαμενή και ναι μεν η νέα δεξαμενή αναρρύθμισης είναι εκτός από εκείνη την περιοχή στην οποία προβλέπεται να κατασκευαστεί η επέκταση της δεξαμενής, αν και όποτε χρειαστεί, ενώ ο αγωγός είναι μέσα εκεί στο σημείο, στο οποίο προβλέπεται η καινούργια δεξαμενή. Εκείνο λοιπόν το οποίο ρώτησα, όταν είμαστε μαζί και με τον κύριο δήμαρχο τόσο τον ανάδοχο τον κύριο Κωνσταντινίδη, όσο και τον επιβλέποντα μηχανικό ήταν η απλή εξής ερώτηση αν δεν κάνουμε την δεξαμενή αναρρίθμισης και αφήσουμε τον υπάρχοντα αγωγό όπως είναι - ο οποίος υπάρχων αγωγός μην ξεχνιόμαστε, δουλεύει εδώ και έναν χρόνο με τις αντλίες από κάτω και στέλνει νερό κανονικότατα στην δεξαμενή, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα να έχει παρατηρηθεί στον αγωγό ή οπουδήποτε αλλού και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις όταν κάναμε την διαδικασία παράδοσης η παροχή που είχε πετύχει τότε με τις δεξαμενές ήταν πολύ μεγάλη, ήταν στις 18 χιλιάδες κυβικά την ημέρα, το αντίστοιχο. Θέλω να πω ότι δουλεύει με αυτόν τον τρόπο, είναι διαφορετικό με την βαρύτητα, σίγουρα, αλλά πόσο διαφορετικό. Έθεσα λοιπόν το ερώτημα ότι αν δεν κάναμε την δεξαμενή αναρρύθμισης και δοκιμάζαμε πρώτα από την δεξαμενή της Πέρανης, όταν με το καλό πέσει ο αγωγός. Να δοκιμάσουμε να δούμε και να μετρήσουμε, να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει".
 
Ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης παράθεσε τις προτάσεις του, όπως συμπληρωματικά μπορείτε να τις ακούσετε στο ηχητικό αρχείο, αλλά και στο video της συνεδρίασης. 
 
Η τοποθέτηση του κ. Κουκούλη θέτει σε πρώτο πλάνο την ανάγκη ενημέρωσης των δημοτικών συμβούλων, η οποία δεν εξαντλείται σε αυτό το έργο. Άλλωστε, ο ίδιος είναι μέλος επιτροπής για το έργο αποχέτευσης ακαθάρτων.
 
Για την ιστορία το συγκεκριμένο θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με εγγραφή στην απόφαση της πρόταση του κ. Παναγιώτη Κουκούλη ώστε να γίνει δοκιμή για να επαληθευθούν τα δεδομένα. Το θέμα καταψηφίστηκε από τον κ. Παντελή Μεθενίτη.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png