Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, η δημιουργία Τμήματος Ένταξης στο Γυμνάσιο Μεσαγρού.

 
Ομόφωνα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας, τη δημιουργία Τμήματος Ένταξης στο Γυμνάσιο Μεσαγρού και τη λειτουργία του από το σχολικό έτος 2022-2023, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των μαθητών που εμφανίζουν διαγνωσμένα από το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. μαθησιακές δυσκολίες.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Επίσης, οι λειτουργικές δαπάνες του Τμήματος Ένταξης θα καλύπτονται από την επιχορήγηση που θα λαμβάνει το Ν.Π.Δ.Δ με την επωνυμία: "Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αίγινας" και συγκεκριμένα από τους ΚΑΠ για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2022.
 
Η συνεδρίαση όπου συζητήθηκε το θέμα: "Περί έγκρισης ίδρυσης Τμήματος Ένταξης (Τ.Ε.) στο Γυμνάσιο Μεσαγρού", έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 18 Ιουλίου 2022.
 
Την εισήγηση του θέματος, το κείμενο της οποίας ακολουθεί, έκανε ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς:
 
"Με την υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 48132/27-4-2021 εγκύκλιο, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καλούσε τις δημόσιες σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γενικής και Επαγγελματικής Κατεύθυνσης για την υποβολή προτάσεων ίδρυσης Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε). Έως σήμερα τα οριστικά αποτελέσματα δεν έχουν εκδοθεί και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας λάβαμε την ενημέρωση ότι η εγκύκλιος είναι ακόμα ενεργή και υπάρχει δυνατότητα επανυποβολής του αιτήματος ίδρυσης τμήματος ένταξης στο Γυμνάσιο Μεσαγρού για τοσχολικό έτος 2022 – 2023, εφόσον δεν ιδρύθηκε την σχολική χρονιά που παρήλθε, παρόλο που υπήρχε αίτημα.
 
Τα τμήματα ένταξης είναι δομές της παρεχόμενης Δημόσιας Εκπαίδευσης που σκοπό έχουν, με την κατάλληλη διδασκαλία από ειδικούς εκπαιδευτικούς, να βοηθήσουν στην ομαλή ένταξη των μαθητών που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες και στην κανονική ροή των μαθημάτων. Οι μαθητές ανάλογα με τη γνωμάτευση που έχουν από το Κ.Ε.Δ.ΑΣ.Υ εξετάζονται τόσο κατά τα τετράμηνα όσο και στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις με διαφορετικό τρόπο κατά περίπτωση (προφορικά και γραπτά ή μόνο προφορικά ή μόνο γραπτά με περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους).
 
Στο νησί της Αίγινας λειτουργούν επτά (7) Δημοτικά Σχολεία, εκ των οποίων στα έξι (6) λειτουργούν Τμήματα Ένταξης, ενώ σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η μόνη σχολική μονάδα στην οποία λειτουργούν Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε) από το έτος 2007 είναι το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.
 
Επομένως γίνεται κατανοητό ότι όλα τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες εγγράφονται στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας, με αποτέλεσμα την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού μαθητών. Χαρακτηριστικό είναι ότι την επόμενη χρονιά οι μαθητές του σχολείου θα είναι 142 εκ των οποίων οι 30 θα φοιτήσουν στα τμήματα ένταξης.
 
Επιπλέον η χιλιομετρική απόσταση από τις διάφορες περιοχές της Αίγινας όπου λειτουργεί Τμήμα Ένταξης είναι κατ’ ελάχιστο έξι χιλιόμετρα και κατά μέγιστο δέκα χιλιόμετρα, απόσταση την οποία πρέπει να διανύσουν καθημερινά οι μαθητές. Επειδή δεν υπάρχει συγκοινωνία που να καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης των μαθητών, η μετακίνησή τους επιβαρύνει με επιπλέον έξοδα τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Στο Γυμνάσιο Μεσαγρού υπάρχουν μαθητές (σ.σ. αναφέρεται ο ακριβής αριθμός των μαθητών και οι τάξεις τους) οι οποίοι είναι αναγκαίο να φοιτήσουν σε Τμήμα Ένταξης την νέα σχολική χρονιά και καλύπτουν τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών για την δημιουργία τμήματος ένταξης, το οποίο παράλληλα θα αποσυμφορήσει το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας, διότι οι μαθητές που ανήκουν στα όρια των βόρειων περιοχών του νησιού θα εγγράφονται στο Γυμνάσιο Μεσαγρού.
 
Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στην Επιτροπή Παιδείας Δήμου Αίγινας -της οποίας υπήρξε μέλος- υπάρχει αδυναμία εξεύρεσης χώρων. Αντιθέτως, στο Γυμνάσιο Μεσαγρού υπάρχουν χώροι για την υποστήριξη Τμήματος Ένταξης.
 
Τέλος, υπάρχει από το 2021 θετική εισήγηση από τον Προϊστάμενο του 1ου ΚΕΔΑΣΥ Πειραιά για τη δημιουργία Τμήματος Ένταξης στο Γυμνάσιο Μεσαγρού, καθώς και η υπ’ αριθμόν 14/2022 απόφαση έγκρισης της δημιουργίας Τμήματος Ένταξης στο Γυμνάσιο Μεσαγρού και επικύρωσης της βεβαίωσης ανάληψης δαπάνης λειτουργικών εξόδων της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αίγινας.
Για τους παραπάνω λόγους, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία Τμήματος Ένταξης στο Γυμνάσιο Μεσαγρού".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png