Εγκρίθηκε το σχέδιο δράσης του ΕΔΣΝΑ για τη δημιουργία Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων. Προβλέπει διαδημοτική συνεργασία Αίγινας και Αγκιστρίου.

DSC_0024-edsna.JPG

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που αφορά το νησί, είναι η δημιουργία μίας Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων ή αλλιώς ΜΕΒΑ. Μια τέτοια μονάδα προβλέπεται και από το επικαιροποιημένο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Αίγινας. Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιουνίου 2021 ο Δήμαρχος Αίγινας κ Γιάννης Ζορμπάς, είχε υπογράψει μία δεκαετή σύμβαση για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων και των ανακυκλωσίμων με τον ΕΔΣΝΑ. 
 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Και ενώ το θέμα της δημιουργίας ΜΕΒΑ στην Αίγινα, είναι ένα από τα ζητούμενα για την προώθηση της ανακύκλωσης των βιολογικών αποβλήτων (βιοαπόβλητα) μέχρι σήμερα κανένας δεν είχε αναφερθεί στον τρόπο της υλοποίησής του.

meva-aegina-agkistri-00.jpg

Μία πρώτη εικόνα δίνουν τα πρακτικά της σχετικής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ. Η επιτροπή συνεδρίασε στις 7 Οκτωβρίου 2022. Από τον πίνακα 4 των πρακτικών, με τίτλο: "Δίκτυο ΜΕΒΑ εντός αποκεντρωμένων πάρκων κυκλικής διαχείρισης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων" φαίνεται ότι στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητα Νήσων θα δημιουργηθούν τέσσερις νέες ΜΕΒΑ. Από μία στις περιοχές Τροιζηνία, Σπέτσες, Σαλαμίνα και μία στα νησιά Αγκίστρι/ Αίγινα. Προφανώς η περιοχή μας είναι ένα από τα σημεία που προβλέπεται διαδημοτική συνεργασία.

Το θέμα της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ ήταν: "Έγκριση σχεδίου δράσης του ΕΔΣΝΑ για τη δημιουργία ΜΕΒΑ σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Αττικής" και όπως αναφέρουν τα πρακτικά: Η παρούσα απόφαση αποσκοπεί στην ενημέρωση για την πορεία της υλοποίησης του "Σχεδίου δράσης υλοποίησης έργων διαχείρισης βιοαποβλήτων" καθώς και στις περαιτέρω ενέργειες, που απαιτούνται, για την ανάπτυξη του Δικτύου Μονάδων Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ), εντός αποκεντρωμένων πάρκων κυκλικής διαχείρισης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων σε εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ Αττικής (2016) και του ν.4819/2021 (Α 129/23.07.2021).

Ως πρώτο άξονα, το σχέδιο αναφέρει την παροχή ειδικών οχημάτων συλλογής βιοαποβλήτων στους Δήμους και ειδικών καφέ κάδων. Όσον αφορά τον Δήμο Αίγινας, το απορριμματοφόρο αυτό το παρέλαβε τον Ιούλιο του 2020 από τη Περιφέρεια Αττικής και έχει αναφερθεί επανηλημένα ότι λόγω του μεγέθους του οχήματος, που διατέθηκε δωρεάν στο Δήμο Αίγινας, δεν είναι δυνατή η αποκομιδή των καφέ κάδων, που ίσως γι' αυτό τον λόγω μένουν σε αδράνεια - ο Δήμος Αίγινας παρέλαβε την ίδια περίοδο 45 καφέ κάδους. Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, είχε ενημερώσει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα δοθεί ένα καινούργιο όχημα, μικρότερου μεγέθους ώστε να μπορεί να κάνει την αποκομιδή. 

meva-aegina-agkistri-01.jpg

Πίνακας 5: Δίκτυο ΜΕΒΑ εντός αποκεντρωμένων πάρκων κυκλικής διαχείρισης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων. 3 Οι δυναμικότητες των ΜΕΒΑ είναι ενδεικτικές. Οι ακριβείς δυναμικότητες καθορίζονται κατά το διεξοδικό τεχνικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με το σχέδιο, "ο δεύτερος άξονας αφορά στην δημιουργία δικτύου αποκεντρωμένων μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ). Οι μονάδες αυτές θα έχουν διαδημοτικό χαρακτήρα και θα κατασκευαστούν σε επιλεγμένες τοποθεσίες. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΔΣΝΑ ενεργεί σε συνεργασία με τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Με αυτόν τον τρόπο οι Διαδημοτικές συνεργασίες συντελούν στην ευόδωση της προσπάθειας που κάνουν οι Δήμοι, για την υλοποίηση των προγραμμάτων "Διαλογής στην Πηγή". Οι Δήμοι έχουν την ευθύνη οργάνωσης και λειτουργίας του δικτύου χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ ο ΕΔΣΝΑ υποστηρίζει τους Δήμους σε θέματα τεχνικά αλλά και σε θέματα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης", αναφέρουν, μεταξύ άλλων τα πρακτικά τα πρακτικά.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png