Σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, από σήμερα μέχρι τις 18-06-2023 ο Δήμος Αίγινας. Τι προβλέπεται.

DSC_0025-politiki-prostasia-00.JPG

Με απόφαση που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, αποφασίζεται η κήρυξη σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 26 του Ν. 4662/2020 δήμων της χώρας, σύμφωνα με την λίστα που περιλαμβάνεται στο έγγραφο της απόφασης. Ανάμεσα στους δήμους βρίσκεται και ο Δήμο Αίγινας. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρονται τα ακόλουθα: Λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα, δρομολόγησης και επιτάχυνσης έργων και εργασιών για την αντιπυρική περίοδο του τρέχοντος έτους, στους ανωτέρω αναφερόμενους Δήμους, που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, των υποδομών, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος, λόγω επαπειλούμενου κινδύνου από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, με διαδικασίες4 αντίστοιχες με εκείνες που ισχύουν όταν κηρύσσεται μια περιοχή σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας (αρθ. 25 και αρθ. 26 παρ.2, Ν.4662/2020). 

Η εν λόγω Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για τους ανωτέρω αναφερόμενους Δήμους της χώρας ισχύει για δύο (2) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης δηλαδή έως και την 18η -06-2023.

Τα έργα και οι εργασίες που θα δρομολογηθούν:

Τα έργα και εργασίες που θα δρομολογηθούν με βάση την παρούσα απόφαση αφορούν δασοκομικούς -φυτοτεχνικούς χειρισμούς προληπτικής απομάκρυνσης μέρους της φυσικής βλάστησης (εργασίες καθαρισμού) για μείωση του κινδύνου σε περιοχές όπως, στη ζώνη μίξης δασών/πόλεων και οικισμών για λόγους προστασίας των πολεοδομικών συγκροτημάτων από επερχόμενη δασική πυρκαγιά, σε περιοχές ιδιαίτερης και πολύ υψηλής προστασίας (άλση, πάρκα, κλπ), εκατέρωθεν (πλευρικά) κατά μήκος του οδικού δικτύου που διέρχεται μέσα από δάση και δασικές εκτάσεις.

Στα έργα και εργασίες που θα δρομολογηθούν με βάση την παρούσα απόφαση συμπεριλαμβάνεται και η άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται για τους ίδιους λόγους από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και οικοπεδικές εκτάσεις, η συντήρηση και βελτίωση βατότητας του υφιστάμενου δασικού οδικού δικτύου, η συντήρηση υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών, η συντήρηση των πυροσβεστικών υδροστομίων, όπως επίσης και όποιο άλλο έργο ή εργασία κρίνεται αναγκαία και απορρέει ως υποχρέωση από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο των φορέων που εμπλέκονται σε δράσεις πρόληψης για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών σύμφωνα με τα υπ. αρ. 11 και 12 σχετικά έγγραφά της ΓΓΠΠ.

Για τη δρομολόγηση των αναφερομένων έργων και εργασιών, κρίνεται απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των ανωτέρω Δήμων και των αρμόδιων Δασικών Υπηρεσιών ανά Περιφέρεια. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω Κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας στους ανωτέρω αναφερόμενους Δήμους.

Η αυξημένη κατανομή του έτους 2023 από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, προς κάλυψη Δράσεων Πυροπροστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, στις 11 Απριλίου 2023, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την αποδοχή της κατανομής του έτους 2023, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, προς κάλυψη Δράσεων Πυροπροστασίας, συνολικού ποσού 70.000 ευρώ για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας του Δήμου Αίγινας για το έτος 2023. Το ποσό που κατανεμήθηκε πέρυσι στον Δήμο Αίγινας για το έτος 2022 ήταν 24.700 ευρώ.

Έργα και μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών – Προπαρασκευαστικές δράσεις εμπλεκομένων φορέων

Πρόκειται για το σχετικό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας το οποίο δημοσιεύθηκε στις 27 Απριλίου 2022 στο πλαίσιο νεότερων θεσμικών ρυθμίσεων, που αφορούν τα έργα και μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και τις προπαρασκευαστικές δράσεις των εμπλεκομένων φορέων.

Θέματα που αφορούν δράσεις

• αυξημένης ετοιμότητας εν όψει επαπειλούμενου κινδύνου για την εκδήλωση δασικών
πυρκαγιών,
• υποστήριξης του Πυροσβεστικού Σώματος στο έργο της καταστολής δασικών πυρκαγιών,
• αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών λόγω δασικών πυρκαγιών και
άμεσης αρωγής των πληγέντων και
• άμεσης/βραχείας αποκατάστασης των συνεπειών της καταστροφής, αναφέρονται στην 4η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία “ΙΟΛΑΟΣ”, το οποίο εκδόθηκε στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη "Ξενοκράτης"» και δεν αποτελούν αντικείμενο του παρόντος.

Το σχέδιο μπορείτε να το διαβάσετε αναλυτικά εδώ.

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png