Featured

H πρόταση πεζοδρόμησης τμημάτων των οδών Σπύρου Ρόδη και Αφαίας, που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από πολίτες και επαγγελματίες της Αίγινας.

20250723_202023.jpg

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου 2025, η κ. Άννα Δαβίτη (ιδιοκτήτρια καταστήματος) εκπροσωπώντας κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής, παρουσίασε πρόταση σχετικά με την πεζοδρόμηση σε τμήματα επί των οδών Σπύρου Ρόδη και της Αφαίας.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Το κείμενο προέρχεται από το έγγραφο της αίτησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο και αφορά την αίτηση Πολιτών και Επαγγελματιών προς τον Πρόεδρο και τους δημοτικούς συμβούλους, για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, που θα λάβει χώρα στις 23-07-2025:

Σχετ. α) Η από 29-05-2025, προς Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας & γραφείο Δημάρχου, αίτηση των Επαγγελματιών Αίγινας, με θέμα: «Πρόταση για πεζοδρόμηση» και αρ. πρωτ.: 9655 από 04-06-2025 του Δήμου Αίγινας.
β) Η από 17-06-2025, προς την Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Αίγινας, επιστολή με θέμα: «Πρόταση για πεζοδρόμηση» με αρ. πρωτ. εισερχομένου 12/2025 από 18-06-2025 της εν’ λόγω Ένωσης.
γ) Η από 18-06-2025 επιστολή προς το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας, με αρ. πρωτ. εισερχομένου 1016/49/12 από 19-06-2025 του Α.Τ. Αίγινας με θέμα: «Πρόταση για πεζοδρόμηση»
δ) Η από 04-06-2025 συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αίγινας που αφορούσε σε Θέματα του προγράμματος ΣΒΑΚ, όπως Προώθηση βιώσιμων μετακινήσεων – Άνετης και ασφαλούς μετακίνησης πεζών – Μείωση κυκλοφορίας οχημάτων – δίκυκλων κ.α.

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, σας υποβάλλουμε τις υπογεγραμμένες ονομαστικές καταστάσεις των πολιτών & επαγγελματιών της νήσου Αίγινας (φύλλα 05) που είναι απόλυτα σύμφωνοι με την πρόταση για πεζοδρόμηση.

Επειδή ως πολίτες είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με τα μέτρα του προγράμματος ΣΒΑΚ, του Δήμου Αίγινας, ( ενδεικτικά σας υποβάλλουμε φύλλα 04 από το site του Δήμου) που αφορούν στη λήψη μέτρων για την βιώσιμη και πάνω από όλα ασφαλή μετακίνηση των πεζών, διότι η προστασία και η εξασφάλιση της άνετης και ασφαλούς μετακίνησης αυτών, των ποδηλατιστών και Α.Μ.Ε.Α ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης αποτελεί ύψιστο αγαθό.

Επειδή στις 23-07-2025 θα συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αίγινας ζητάμε να συμπεριληφθεί προς συζήτηση και το εν λόγω κρίσιμο θέμα, εκτός ημερήσιας διάταξης μια και αυτό είναι αφενός εντός των πλαισίων της διακριτικής σας ευχέρειας και αφετέρου είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που άπτεται άμεσης συζήτησης και υλοποίησης.

Επειδή ήδη έχουν παρέλθει οι δύο από τους τρείς μήνες της καλοκαιρινής περιόδου του έτους 2025, ζητάμε να παρθούν άμεσα τα μέτρα πεζοδρόμησης σύμφωνα και με τις προτάσεις, όπως αυτές έχουν τεθεί υπόψη σας, σύμφωνα με τις ανωτέρω σχετικές έστω και πιλοτικά σε πρώτη φάση, για κάποιες ώρες το απόγευμα.

Επειδή η εξασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, όπως και το γεγονός ότι στηρίζοντας την τοπική αγορά, στηρίζουμε την οικονομία του νησιού μας επιτυγχάνεται στην προκειμένη περίπτωση, μόνο με την μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων και δίκυκλων στο εσωτερικό των οικισμών.

Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι θα σας έχουμε αρωγούς στην προσπάθειά μας.

Το κείμενο της πρότασης που κατατέθηκε και συζητήθηκε στα προ ημερησίας θέματα:

Αξιότιμο Διοικητικό συμβούλιο & Αξιότιμε Δήμαρχε Ιωάννη Ζορμπά.

Γνωρίζοντας όλοι μας, τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλετε προκειμένου να αναμορφώσετε το κάλος της πόλης μας, τιμώντας έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ιστορία της ως πρώτης Πρωτεύουσας του νεότερου Ελληνικού Κράτους, σας υποβάλλουμε την παρούσα αίτηση, που αποτελεί πρόταση και παράκληση μαζί, όλων των πολιτών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά επί της λεωφόρου Σπύρου Ρόδη & της λεωφόρου Αφαίας, μέχρι λίγο πριν την συμβολή της με την λεωφόρο Καποδιστρίου, καθώς και ευρύτερα των κατοίκων της νήσου.

Συγκεκριμένα η πρόταση αφορά στα ακόλουθα:

1) Να γίνει πεζοδρόμηση της λεωφόρου Σπύρου Ρόδη, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Αιακού, (για παράδειγμα, εκεί που στεγάζεται η επιχείρηση με την επωνυμία : Λυχνάρι), καθώς και της λεωφόρου Αφαίας, μέχρι λίγο πριν την συμβολή της με την λεωφόρο Καποδιστρίου (για παράδειγμα, εκεί που στεγάζεται το κρεοπωλείο με την ονομασία : Γιάννης – Στέλιος επί της Αφαίας 43 ).

2) Το επιθυμητό χρονικό διάστημα, που αιτούμαστε να γίνεται η πεζοδρόμηση εφεξής, προτείνουμε να ξεκινάει από την Παραμονή της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου μέχρι και την ημέρα της εορτής του Αγίου Νεκταρίου την 09η Νοεμβρίου έκαστου έτους.
Επειδή μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα περιλαμβάνεται και η περίοδος του φεστιβάλ φιστικιού, που είθισται η παραλιακή, λεωφόρος Δημοκρατίας για κάποιες ώρες να κλείνει, κατά την διάρκεια του, προτείνουμε η περίοδος αυτή είτε να εξαιρεθεί είτε να γίνεται εναλλάξ πεζοδρόμηση.

3) Οι επιθυμητές ώρες που αιτούμαστε να γίνεται η πεζοδρόμηση, σε αυτό το τμήμα της λεωφόρου και σε αυτό το χρονικό διάστημα που προ είπαμε, προτείνουμε να είναι από Ω/10:30΄ είτε Ω/11:00΄ είτε Ω/11:30΄ είτε Ω/12:00΄ πρωινή, μέχρι Ω/21:30΄ είτε Ω/22:00΄ βραδινή, οπότε και κλείνει η παραλιακή λεωφόρος Δημοκρατίας, ως είθισται.

4) Αιτούμαστε να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης, προτείνοντας τα ακόλουθα:

- Να γίνει διαφημιστική καμπάνια των πολιτών με κάθε πρόσφορο μέσο, (έντυπο, ηλεκτρονικό κλπ) ότι αυτό το τμήμα της Λεωφόρου που προ είπαμε, είναι η πλέον κεντρική εμπορική λεωφόρος του νησιού.
- Να τοποθετηθούν πινακίδες που να αναφέρουν το χρονικό διάστημα και τις ώρες πεζοδρόμησης, ούτως ώστε να γνωρίζουν και οι προμηθευτές των επιχειρήσεων, τις ώρες που δύνανται να μεταφέρουν σε αυτές τα εμπορεύματα με τα φορτηγά.
- Να μας παραχωρηθεί σχετική άδεια προκειμένου για την τοποθέτηση πολύχρωμων ομπρελών, όπως υφίσταται επί της οδού Ιουλίας Κάτσα, που αποτελεί το πλέον πολυσύχναστο σημείο φωτογράφισης από τους τουρίστες, λόγω του αισθητικού κάλους που προσδίδει στον συγκεκριμένο δρόμο η παρουσία τους.

To οικονομικό κόστος για την προμήθειά τους, προτιθέμεθα να το αναλάβουμε εμείς που δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά, συμβάλλοντας και με αυτόν τον τρόπο στην αναμόρφωση της πόλης που αγαπάμε και που επιθυμούμε, όπως και εσείς αξιότιμε Δήμαρχε, και Αξιότιμο Δημοτικό συμβούλιο, να την βλέπουμε ακόμα πιο όμορφη και ασφαλή!

5) Τέλος σας καλούμε να σκεφτείτε ότι η Αίγινα αποτελεί πλέον έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς, γεγονός που αποτυπώνεται στα εκατομμύρια τουριστών που έρχονται κάθε καλοκαίρι!

Ενδεικτικά πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε δυόμιση εκατομμύρια αφίξεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Αίγινας, καθώς και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αξιότιμο Κύριο Καλαμάκη Σταύρο.

Τόσο εσείς όσο και όλοι οι επαγγελματίες της Αίγινας γνωρίζουν ότι ο Κύριος βραχίονας συντήρησης των επιχειρήσεών, που θα επιφέρει συνολικά την οικονομική άνθιση για όλους μας στο νησί, είναι ο τουρισμός ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες!!!!
Ένεκα τούτου επιβάλλεται να γίνει δεκτή η πρότασή μας, δίνοντας αφενός την ευκαιρία στους τουρίστες, που η κουλτούρα τους είναι να περπατούν είτε για βόλτα είτε για αγορές σε πεζόδρομους με ασφάλεια, καθώς και στους μόνιμους κατοίκους, που παρόλο που μπορεί να μην διαθέτουν όλοι την ίδια κουλτούρα, επιβάλλεται και αυτοί να περπατάνε ασφαλής στα διάφορα σημεία της πόλης μας, δίνοντας με την εφαρμογή αυτού του μέτρου, την ευκαιρία στους τελευταίους, να αποβάλλουν την κακιά συνήθεια να μπαίνουν μέσα σε κεντρική εμπορική λεωφόρο, με τα Ι.Χ.Ε. με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την σωματική ακεραιότητα των περιπατητών, λόγω του μικρού της πλάτους και της ανυπαρξίας πεζοδρομίων εκατέρωθεν, είτε τα δίκυκλα χωρίς εξάτμιση προκαλώντας τραγική ηχορύπανση προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους.

Με την εφαρμογή άλλωστε αυτής της πρότασης θα εξαλειφθεί και το φαινόμενο του παράνομου παρκαρίσματος Ι.Χ.Ε., μπροστά από καταστήματα, με συνέπεια να κλείνουν την πρόσοψη αυτών και πολλές φορές, να δημιουργούνται και διαπληκτισμοί μεταξύ οδηγών και επαγγελματιών, που δεν συνάδουν σε μία ευνομούμενη πολιτεία!

Είναι γνωστό άλλωστε ότι στα νησιά του Αργοσαρωνικού Ύδρα και Σπέτσες, ισχύει συνολική απαγόρευση κίνησης Ι.Χ.Ε. και μηχανών, για αυτό και θεωρούνται δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί και ανθίζουν οικονομικά!

Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι σε αυτήν μας την προσπάθεια που αποτελεί και παράκληση μαζί, θα σας έχουμε αρωγούς και θα τύχουμε της πλήρους στήριξής σας, από όλους σας, για να στείλουμε το όμορφο νησί μας, την οικονομική του άνθιση καθώς και την ασφάλεια των πολιτών ακόμα πιο μπροστά, κάτι για το οποίο καταβάλετε και εσείς απεγνωσμένες προσπάθειες!

Σημειωτέων ότι αυτό είναι και αίτημα, εκτός των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη λεωφόρο και της πλειοψηφίας των κατοίκων, που διαμένουν στην εν λόγω νήσο, όπως και των τουριστών, οι οποίοι επιθυμούν απρόσκοπτα, ανεμπόδιστα και κυρίως με ασφάλεια και χωρίς κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας να βαδίζουν, προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει πεζοδρόμιο ικανού πλάτους εκατέρωθεν της στενής λεωφόρου, όπως ήδη αναφέραμε, με αποτέλεσμα, να δημιουργούνται καθημερινά σοβαροί κίνδυνοι, ως προς την προστασία της ανθρώπινης ζωής που δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό!

Είναι γνωστό άλλωστε ότι ειδικά οι τουρίστες, όταν βαδίζουν για παράδειγμα επί της οδό Χρήστου Λαδά, με κατεύθυνση την Σπύρου Ρόδη είτε την Αφαίας και βλέπουν τα Ι.Χ.Ε., να περνούν ελάχιστα εκατοστά από δίπλα τους, λόγω ανυπαρξίας πεζοδρομίων, αλλάζουν κατεύθυνση, με αποτέλεσμα, η παραλιακή λεωφόρος Δημοκρατίας να είναι γεμάτη από τουρίστες και η κεντρική εμπορική λεωφόρος του νησιού άδεια!

Αγαπητό Δημοτικό Συμβούλιο και αγαπητέ Δήμαρχε αυτό που συμβαίνει και που το γνωρίζετε πολύ καλά δεν περιποιεί τιμή, ούτε σεβασμό προς τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην λεωφόρο Σπύρου Ρόδη και Αφαίας.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι επιταγές του Συντάγματος, το Άρθρο 4, αναφέρει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου, έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη κλπ.

Εμείς ως επαγγελματίες συνεισφέρουμε κανονικά προς τον Δήμο τα όσα μας αναλογούν και ζητάμε από την πλευρά μας και ο Δήμος να κάνει δεκτή την πρότασή μας, ώστε να υπάρχει ισότητα μεταξύ των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται για παράδειγμα επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται επί της Λεωφόρου Σπύρου Ρόδη και Αφαίας.

Επειδή όλα αυτά τα γνωρίζετε, είμαστε απόλυτα βέβαιοι, θα σταθείτε αρωγοί, όπως ήδη προ είπαμε, με όλες σας τις δυνάμεις, προκειμένου να γίνει η πόλη μας ακόμα πιο όμορφη, οικονομικά ανθηρή και περισσότερο ασφαλής!

Συνημμένα με την παρούσα σας υποβάλλουμε και ονομαστική κατάσταση με τις υπογραφές των επιχειρηματιών, που οι έδρες των επιχειρήσεών τους βρίσκονται επί της λεωφόρου Σπύρου Ρόδη από την συμβολή της με την Αιακού, καθώς και της λεωφόρου Αφαίας μέχρι την συμβολή της με την Καποδιστρίου στην Αίγινα, καθώς και κατοίκων της Αίγινας.

Με εκτίμηση
Οι αιτούντες Επαγγελματίες


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png