Το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η υδροδότηση της Αίγινας, ακούγεται όλο και συχνότερα η λύση της πόντισης ενός δεύτερου αγωγού, ο οποίος θα λειτουργεί ως εφεδρικός σε περιπτώσεις βλάβης του κύριου αγωγού.
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Οι προβλέψεις για την κάλυψη των αναγκών στην Αίγινα, μέχρι το 2030 και η εναλλακτική ενός δεύτερου αγωγού.
Στη συνοπτική περιγραφή του έργου, στα τεύχη δημοπράτησης που έχουν εκδοθεί το 2015, γίνεται σαφής αναφορά στις μελλοντικές ανάγκες της Αίγινας. Αν και με την πορεία που εξελίχθηκε το έργο η πρώτη εκτίμηση για το 2020 είναι ετεροχρονισμένη. Ως εναλλακτική λύση της αυξημένης ζήτησης - ίσως μετά το 2030 - προτείνεται η πόντιση ενός δεύτερου υποθαλάσσιου αγωγού. Το έγγραφο για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρει τα ακόλουθα:
"Το όλο υδραγωγείο, όπως θα συμπληρωθεί με την κατασκευή των έργων που περιλαμβάνονται στο αντικείμενο της παρούσας Εργολαβίας, αναμένεται να διοχετεύει από την Αττική, μέσω του συστήματος των έργων στη Σαλαμίνα, προς την κεντρική δεξαμενή της Αίγινας παροχές μέχρι ύψους 21.500 m3 ανά ημέρα δια βαρύτητας. Με αυτά τα μεγέθη παροχών εκτιμάται η κάλυψη των αιχμών της ζήτησης στην Αίγινα μέχρι περίπου το έτος 2020. Με την κατασκευή ωθητικού αντλιοστασίου στην ακτή του Λεοντίου και χωρίς άλλη ενίσχυση του υδραγωγείου οι παροχές μπορούν να αυξηθούν μέχρι και τα 27.400 m3 ανά ημέρα, καλύπτοντας τις αιχμές της ζήτησης
περίπου μέχρι και το έτος 2030. Ανάλογα με την εξέλιξη της ζήτησης νερού στο μέλλον θα αποφασισθεί ο τρόπος περαιτέρω ενίσχυσης του υδραγωγείου, που περιλαμβάνει πάντα ως ισχυρή εναλλακτική λύση την πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου".
Οι αναφορές στα τεύχη δημοπράτησης του έργου το 2015.
Στην παρούσα εργολαβία - γιατί οι συζητήσεις για ένα δίδυμο αγωγό είναι πολύ παλαιότερες - η ύπαρξη του δεύτερου αγωγού εμφανίζεται ήδη από το 2015 στο Τεύχος 3 - Τεχνική Περιγραφή των Τευχών Δημοπράτησης για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού. Εκεί, μεταξύ άλλων, υπάρχει μία αναλυτική περιγραφή του υδραγωγείου που θα διαμορφωθεί, μέρος του οποίου είναι ο υποθαλάσσιος αγωγός.
Η Τεχνική Περιγραφή του έργου είναι απολύτως σαφής ως προς τον σχεδιασμό του υποθαλάσσιου αγωγού, καθώς προβλέπει ρητά την κατασκευή φρεατίων, τόσο στη Σαλαμίνα όσο και στην Αίγινα, με πρόβλεψη σύνδεσης και δεύτερου αγωγού στο μέλλον.
"Ο υποθαλάσσιος αγωγός θα είναι μονός σωλήνας με την εξαίρεση των δύο παράκτιων τμημάτων του, μήκους 120 m στην περιοχή της Σαλαμίνας και 170 m στην περιοχή της Αίγινας, στα οποία προβλέπεται η τοποθέτηση του αγωγού εντός προστατευτικού ορύγματος. Στα τμήματα αυτά ο αγωγός θα είναι δίδυμος, με το δεύτερο σωλήνα να αποτελεί αναμονή για πιθανή μελλοντική σύνδεση δεύτερου υποθαλάσσιου αγωγού ενίσχυσης της υδροδότησης της Αίγινας. Τα δύο ελεύθερα άκρα του δεύτερου σωλήνα θα ταπωθούν κατάλληλα με τυφλές φλάντζες".
Ο δεύτερος αγωγός, αναφέρεται σε αρκετές ακόμη περιπτώσεις στα σχετικά έγγραφα και αποτελεί μια μελλοντική πρόβλεψη στις αυξημένες ανάγκες υδροδότησης του νησιού. Αυτές οι αναμονές για τον δεύτερο αγωγό κατασκευάστηκαν, καθώς ήταν μέρος της εργολαβίας, έτσι ώστε όταν αυτό απαιτηθεί να εξυπηρετηθεί η πόντιση ενός δεύτερου αγωγού.
Η ανάγκη για έναν εφεδρικό αγωγό και η θέση του κ. Γιάννη Ζορμπά.
Τα όσα προηγήθηκαν από την βλάβη του αγωγού τον Ιανουάριο του 2024, έκαναν επιτακτική την ανάγκη να βρεθεί μια λύση στη υδροδότηση του νησιού για παρόμοιες περιπτώσεις. Η ανάγκη μετέτρεψε την πρόβλεψη για έναν ενισχυτικό αγωγό σε εφεδρικό.
Τον Οκτώβριο του 2024 με αφορμή την εμφάνιση του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά, σε εκπομπή της ΕΡΤ και τη δήλωσή του για δεύτερο υποθαλάσσιο αγωγό, η κ. Σίλα Αλεξίου ρώτησε, τι έχει προηγηθεί γι' αυτό το θέμα, και από που προκύπτει, καθώς, όπως είπε, δεν έχει προηγηθεί κάποια συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ή κάπου αλλού.
Ο κ. Ζορμπάς απάντησε ότι έχει κατατεθεί έγγραφό στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι ένας δεύτερος αγωγός και όχι οι αφαλατώσεις είναι το ιδανικό σενάριο, συμπληρώνοντας ότι καλό είναι σε αυτά τα έργα να υπάρχουν πολιτικές εξασφαλίσεις και δεσμεύσεις όσο αφορά την χρηματοδότηση. Από τότε, οι αναφορές που κάνει αφορούν έναν αγωγό μικρότερης διατομής, που θα αποτελεί εφεδρικό του μεγαλύτερου.
Η δεύτερη βλάβη, στο ίδιο σημείο, τον Ιανουάριο του 2026, τόνισε περισσότερο την ανάγκη μίας εφεδρικής λύσης. Αν και ειδική συζήτηση στα όργανα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ωστόσο έχει αρχίσει να ακούγεται όλο και περισσότερο. Δεν υπάρχει σχετική μελέτη, οπότε και τίποτα "χειροπιαστό", εκτός από τις δύο αναμονές σε Σαλαμίνα και Αίγινα και βέβαια την προεργασία και την εμπειρία από τον πρώτο αγωγό. Στον αντίποδα όσοι ζητούν -πρώτα- να υλοποιηθεί μία μελέτη εκτίμησης κινδύνου.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ. Αττικής, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Κατερίνα Λογοθέτη, ζήτησε να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα κατασκευής δεύτερου εφεδρικού αγωγού ή άλλων λύσεων, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα και η επάρκεια του πόσιμου νερού για τους κατοίκους. Όπως τόνισε, τα πηγάδια και οι προσωρινές λύσεις δεν παρέχουν επαρκές και ασφαλές νερό.
Κι όλα αυτά για ένα καινούργιο, υψηλού κόστους δημόσιο έργο, για το οποίο ακόμη δεν έχει γίνει η οριστική του παραλαβή.
Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal - κατασκευή βανοστασίου στο Λεόντι.

