24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 3 Ιουνίου.

img_20210519_151312.jpg

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την ερχόμενη Πέμπτη 3 Ιουνίου, από 00:01 έως  24:00 της ίδιας μέρας, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των δεκατριών Ναυτεργατικών Σωματείων.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.Η ανακοίνωση των Ναυτεργατικών Σωματείων που δημοσιεύθηκε σήμερα αναφέρει τα ακόλουθα: "Πραγματοποιήθηκε στις 26/5/2021 σύσκεψη των εκπροσώπων των 13 Ναυτεργατικών Σωματείων προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις που αφορούν τα εργατικά και ναυτεργατικά προβλήματα την περίοδο που διανύουμε.

Κορυφαίο πρόβλημα που αναδείχθηκε στην σύσκεψη είναι το υπό κατάθεση αντεργατικό - αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα από την κυβέρνηση και αναμένεται να πάρει σύντομα τον δρόμο για την Βουλή.

Σε ότι αφορά τον χαρακτήρα αυτού του νομοσχεδίου εκτιμούμε ότι αυτό επιχειρεί να δώσει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα που όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας.

  • Ειδικότερα με το προωθούμενο νομοσχέδιο ξεθεμελιώνεται η μεγαλύτερη εργατική κατάκτηση, αυτή του 8ωρου, που θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας πριν 100 χρόνια και οι ώρες εργασίας φτάνουν τις 50 την εβδομάδα(μέσω των ατομικών συμβάσεων). Το νομοσχέδιο δεν κάνει διάκριση εφαρμογής του μέτρου για συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου.
  • Νομιμοποιεί τις ευέλικτες μορφές εργασίας με την πολυδιαφημιζόμενη κάρτα εργασίας.
  • Αυξάνει τις υπερωρίες σε ετήσια βάση και ταυτόχρονα μειώνει την αμοιβή τους.
  • Μονιμοποιεί και επεκτείνει την τηλεργασία αυξάνοντας την εντατικοποίηση της εργασίας στο σπίτι, κάνοντας δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου.
  • Καταργεί το σώμα Επιθεωρητών Εργασίας μετατρέποντας το σε "Ανεξάρτητη Αρχή"
  • Ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση, η ίδια η απεργία. Απαγορεύει την περιφρούρηση, δηλαδή την υπεράσπιση του αγώνα από τους ίδιους τους απεργούς, επικαλούμενη το «δικαίωμα στην εργασία» τη μέρα της απεργίας.Βάζει τα συνδικάτα να ορίζουν «απεργοσπάστες», αφού για να παρέχεται το 1/3 των υπηρεσιών και μάλιστα πέραν του συνηθισμένου προσωπικού ασφαλείας, πρακτικά θα πρέπει να εργάζονται σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι.
  • Θεσπίζει το ηλεκτρονικό φακέλωμα μέσω της απογραφής σε νομοθετημένο μητρώο, ενώ ανάλογες ρυθμίσεις προβλέπονται για τις Γενικές Συνελεύσεις και τα άλλα συλλογικά όργανα των συνδικάτων, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η σχετική ανακοίνωση.