Ερώτηση Διαμάντως Μανωλάκου και Χρήστου Κατσώτη για την αποκομιδή των απορριμάτων σε Αίγινα και Αγκίστρι.

Κοινοβουλευτική ομάδα ΚΚΕ.

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Θέμα: "Οξύτατο το πρόβλημα με την αποκομιδή των σκουπιδιών σε Αίγινα-Αγκίστρι"

Εδώ και χρόνια παραμένει ιδιαίτερα οξυμμένο το πρόβλημα με την αποκομιδή των σκουπιδιών σε Αίγινα-Αγκίστρι, που χειροτερεύει ακόμη πιο πολύ, την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω τουριστικής αιχμής, αφού αυξάνεται ο πληθυσμός στο νησί. Αυτό επαναλήφθηκε ακόμη μια φορά το φετινό καλοκαίρι και μάλιστα αναδείχτηκε και προβλήθηκε από τα ΜΜΕ. Μπορεί τα σκουπίδια που έπνιγαν το νησί να συγκεντρώθηκαν με «δανεικά» απορριμματοφόρα από 12 Δήμους της Αττικής, στις 24 Αυγούστου, όμως το πρόβλημα δεν λύθηκε, παραμένει πιεστικό.
Συνεχίζεται μάλιστα και παρά την ήδη υπάρχουσα ομάδα εργασίας και τις συσκέψεις που έγιναν στα υπουργεία Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για τα νησιά του Αργοσαρωνικού που μαστίζονται από το ίδιο πρόβλημα.

Συσκέψεις για τα απορρίμματα γίνονται, υποσχέσεις δίνονται, πιθανές λύσεις λέγονται, ωστόσο κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα βραχυ-μεσοπρόθεσμης και οριστικής λύσης, αν και οι κάτοικοι πληρώνουν εκατομμύρια ευρώ ανταποδοτικά τέλη.

Ταυτόχρονα μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, αφού η αντιδραστική αυτή πολιτική απαγορεύει τις προσλήψεις, όπως ελλείψεις και σε υποδομή. Χαρακτηριστικά η Αίγινα έχει μόνο 16 εργάτες καθαριότητας και απορριμματοφόρα χαλασμένα, δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και φυσικά έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ οι όροι μεταφοράς των απορριμάτων με επιβατικά πλοία, προς το λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να φτάσουν στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Επίσης πολλά προβλήματα παρουσιάζονται και στον τομέα της ύδρευσης, με διακοπές νερού και πολλές ζημιές στο εσωτερικό δίκτυο, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες νερού κάθε χρόνο.
Δεδομένου ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας , αλλά και η απρόσκοπτη παροχή επαρκούς και καλής ποιότητας και ποσότητας νερού για κάθε κάτοικο είναι δικαίωμα και δεδομένου ότι πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη, χωρίς να παρέχεται η αντίστοιχη υπηρεσία με επάρκεια και ασφάλεια

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
Τι μέτρα θα πάρουν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής ύδρευσης, αλλά και για να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών στην Αίγινα, τόσο με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, όσο και σύγχρονων υποδομών (απορριμματοφόρα κ.ά) ;


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png