Η διάλεξη της θεολόγου - φιλολόγου Σ. Μπεκρή "Η αρχαιοελληνική γλώσσα στην καθομιλουμένη σήμερα" .

Ομάδα Πολιτών Αίγινας για την Ελληνική Πολιτική. Δελτίο Τύπου.
Η διάλεξη της θεολόγου-φιλολόγου κας Σ. Μπεκρή "Η αρχαιοελληνική γλώσσα στην καθομιλουμένη σήμερα" (21/2/2016) μας πλοήγησε από τον Όμηρο στις ελληνικές διαλέκτους και την ελληνιστική κοινή, από τη γλώσσα των πατέρων της Εκκλησίας στην καθαρεύουσα και την δημοτική, από την λαϊκή γλώσσα στη γλώσσα των ποιητών. Κατέδειξε την συνέχεια της γλώσσας μας και την εξέλιξή της. Εις πείσμα των προσπαθειών πολιτικής χειραγώγησης και ιδεολογικοποίησης της εξέλιξης αυτής.

Πλούσια ήταν η συζήτηση, η οποία ανέδειξε τον σημασιολογικό χαρακτήρα της ελληνικής - όχι μόνο στο επίπεδο το νοηματικό/συνθετικό αλλά και στο φωνολογικό/μουσικό - την ευθύνη των γονέων και των εκπαιδευτικών στην γλωσσική μόρφωση των παιδιών, την σύγχρονη καταστροφική πολιτική φτωχοποίησης της γλώσσας. Σημαντική υπήρξε η παρατήρηση ότι η κατάργηση των εθνικών ιδιαιτεροτήτων και χαρακτήρων, γλωσσικών και ιστορικών, συμβάλλει στην κατάργηση των συνόρων και την μαζοποίηση των κοινωνιών. Ευνοώντας, μέσω της κατάργησης των εθνικών συνόρων και των τελωνειακών δασμών, το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, που κατατείνει στην κυριαρχία των ευτελών καταναλωτικών προϊόντων και στην πολιτισμική πολτοποίηση. Πολτοποίηση και ευτέλεια βρίσκουν ανταπάντηση στην ανάδειξη και διάδοση της ελληνικής.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png