Η δημοτική παράταξη "Αίγινα Κοινωνία Πολιτών" για την απώλεια του Δημήτρη Ποταμιάνου.

Δημοτική Παράταξη "Αίγινα Κοινωνία Πολιτών" - Δελτίο Τύπου.
Η Δημοτική παράταξη «Αίγινα, Κοινωνία Πολιτών»  εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους φίλους, στους συναγωνιστές και στην πανεπιστημιακή κοινότητα για  την «απώλεια» του καταξιωμένου πανεπιστημιακού  καθηγητή, Δημήτρη Ποταμιάνου. Η παρουσία του στην  κοινωνική, πνευματική  και πολιτιστική ζωή της χώρας, αλλά και του νησιού μας,  αποτελεί πρότυπο  ανθρώπου  που αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον της κοινωνίας μας.

Για  την προσωπικότητα του εκλιπόντος, παραθέτουμε τον Επιτάφιο λόγο που εκφωνήθηκε από το φιλόλογο Δημήτρη Νικολόπουλο κατά την ταφή του στο Νεκροταφείο Αλώνων Αίγινας, στις 3/1/2016.
        
Με βαθιά θλίψη αποχαιρετάμε τούτη την ώρα στο αιώνιο ταξίδι του, το φίλο και συναγωνιστή Δημήτρη Ποταμιάνο. Τον άνθρωπο που διασταυρωθήκαμε και συμπαραταχτήκαμε στον αγώνα και την αγωνία για την κοινωνική πρόοδο και την πολιτιστική αναβάθμιση.

Ο Δημήτρης Ποταμιάνος με την εξαίρετη ιδεολογική του συγκρότηση ,το ριζοσπαστικό του πνεύμα και τη γνωστική του πληθωρικότητα, αλλά παράλληλα και με την ενεργό στάση και την άμεση συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα, στάθηκε ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους και ιδιαίτερα για τους νεότερους: Εκατοντάδες φοιτητές  που πέρασαν από τα έδρανα του Παντείου Πανεπιστημίου ενεπνεύστηκαν απ’ τη διδασκαλία του και διευκολύνθηκαν στη χάραξη ενός στέρεου και προοδευτικού προσανατολισμού ή και, γενικότερα, ενός ευκρινέστερου κοσμοειδώλου.

Ο Δημήτρης Ποταμιάνος ,όμως, δεν αρκέστηκε μόνο σ’ αυτό. Το ενδιαφέρον του ήταν πολύ  ευρύτερο, δηλαδή και πέραν από τους πανεπιστημιακού χώρους. Έτσι, διασταυρώθηκε και με την καθημερινή αγωνία και μέριμνα των ανθρώπων. Και αυτό εκτός των άλλων, φαίνεται σαφέστατα και στα λογοτεχνικά του βιβλία, στα μυθιστορήματα, τα δοκίμια και σε πολλές δημοσιεύσεις του, που απευθύνθηκαν στο ευρύτερο κοινό. Βοήθησε και με αυτό τον τρόπο τον απλό άνθρωπο, τον ανυποψίαστο πολίτη, που ζει την απάνθρωπη, δαιδαλώδη και αλλοτριωτική σύγχρονη πραγματικότητα να αμυνθεί αυτοπροσδιοριζόμενος  καλύτερα και εφαρμόζοντας τον υπέρτατο αξιακό κανόνα της αλληλεγγύης. Είναι, άλλωστε, απόλυτα χαρακτηριστικός ο τίτλος ενός βιβλίου του «Αλληλέγγυες μέρες».

Ο Δημήτρης Ποταμιάνος με τα βιβλία του κατήγγειλε την αδικία, τη διαφθορά, την έλλειψη σεβασμού προς τις γνήσιες ιδέες, είτε αυτές είναι κληρονομιά του παρελθόντος είτε νεωτερικές. Υπήρξε ένα πνεύμα ανεξάρτητο, αυθεντικό, διαλεκτικό, πέραν από κάθε μονομέρεια και φανατισμό, θαρραλέο και με αέναη εγρήγορση και κριτική στάση.

 Η ακτινοβολία, όμως, της προσωπικότητας του Δημήτρη Ποταμιάνου ήταν έντονη και στην κατά πρόσωπο συνάφεια, στην απλή καθημερινή επικοινωνία, στη γειτονιά, στο καφενείο, στην παρέα και το γλέντι: ευγενικός, προσηνής, ειλικρινής, ανεπιτήδευτος αλλά και χαριτωμένος, ευφυολόγος, πράος, ευπατρίδης με όλα τα θετικά πρόσημα. Υπήρξαν, πράγματι, τυχεροί, όσοι έζησαν και αυτές τις στιγμές μαζί του.

Ο Δημήτρης Ποταμιάνος πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο νησί μας. Την Αίγινα την αγάπησε και την υπηρέτησε. Τα δείγματα της αγάπης και της προσφοράς του είναι πολλά: Έγινε δημότης Αίγινας, εξετέθη  με τη δημοτική μας παράταξη «Αίγινα, Κοινωνία Πολιτών», ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Γνώριζε άριστα τα προβλήματα τού νησιού και πρότεινε λύσεις. Μετείχε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και συνεργάστηκε με τοπικά περιοδικά. Το ύψιστο, όμως, δείγμα αυτής της αγάπης είναι ότι επέλεξε την Αίγινα και ως τόπο της αιώνιας κατοικίας του.  
Φίλε και συναγωνιστή Δημήτρη
Την ώρα αυτή, όλοι εμείς αισθανόμαστε ότι δεν πορεύεσαι προς τον Άδη αλλά προς τον Κήπο του Επίκουρου, του πεφιλημένου σου φιλοσόφου, που τόσο πολύ συνδιαλεχτήκατε στη διάρκεια της επίγειας ζωής σου:
«Ο θάνατος ουδέν προς ημάς,
επειδήπερ, όταν   ημείς ώμεν
θάνατος ου πάρεισι, όταν δ’ αυτός
παρή, τοθ’ ημείς ουκ εσμέν»*

Αιωνία  σου η Μνήμη.

*«Ο θάνατος δεν μας αφορά,
γιατί όσο εμείς υπάρχουμε
αυτός απουσιάζει, όταν αυτός
παρουσιαστεί, τότε δεν υπάρχουμε εμείς.»
(Επίκουρος: Επιστολή προς Μενοικέα)
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png