Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας για τα σοβαρά προβλήματα της πρωτοβάθμιας υγείας.

ΠΡΟΣ :Υπουργό Υγείας
2η  Υγειονομική  Περιφέρεια  Πειραιά και Αιγαίου
 Αντιπεριφέρεια Νήσων
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τα πολύ σοβαρά προβλήματα   της πρωτοβάθμιας υγείας στο νησί μας ,την Αίγινα, προκειμένου να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπισή τους..
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΙΓΙΝΑΣ
Προσφέρει υπηρεσίες σε τοπικό πληθυσμό περίπου 15.000 κατοίκων, ο οποίος τους καλοκαιρινούς μήνες και άλλες περιόδους αυξημένης προσέλευσης επισκεπτών, όπως και όλα τα Σαββατοκύριακα, πολλαπλασιάζεται μέχρι πενταπλασιασμού.
Οι ελλείψεις του αφορούν κυρίως την υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε οδηγούς ασθενοφόρων.
Συγκεκριμένα, από τις προβλεπόμενες 7(επτά) θέσεις Παθολόγων και Γενικής Ιατρικής, εδώ και αρκετά χρόνια είναι καλυμμένες μόνο οι 2(δύο).
Παραμένει κενή η θέση του Μικροβιολόγου και του Ακτινολόγου, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια είναι αποσπασμένος στο Τζάννειο Νοσοκομείο.
Οι 2(δύο) υπηρετούντες γιατροί, συνεπικουρούμενοι και από την Αγροτική Ιατρό του Μεσαγρού, είναι υποχρεωμένοι να εφημερεύουν από 20 φορές το μήνα ο καθένας (10 ενεργείς και 10 εφημερίες ετοιμότητος).
Οι προβλεπόμενες άδειες των ιατρών εκκρεμούν από το 2014, με διαρκώς συσσωρευόμενα ρεπό από τις εφημερίες.
Οι ιατροί πληρώνονται σποραδικά και τμηματικά με αυθαίρετα ποσά για τις εφημερίες τους που είναι ουσιαστικά απλήρωτες από τον Ιανουάριο 2015.
Παραμένουν κενές οι 2 θέσεις Οδοντιάτρων. Υπηρετεί μόνο 1 επικουρική Οδοντίατρος με θητεία 1 έτους.
Από το 2010 προκήρυξη για 2(δύο) θέσεις μόνιμων ιατρών που είχε παγώσει, ενεργοποιήθηκε το 2014, έγινε η κρίση και ολοκληρώθηκε η επιλογή των 2 ιατρών από την αρχή του έτους και έκτοτε ο διορισμός λιμνάζει προς υπογραφή στο Υπουργείο Υγείας.
Επίσης, έχει γίνει η επιλογή για 2(δύο) αγροτικούς ιατρούς για το Κ.Υ. από την αρχή του έτους από την ΔΥΠ και έκτοτε δεν υπάρχουν νεώτερα.   
Νοσηλευτικό-Παραϊατρικό προσωπικό.
Από τις 11 προβλεπόμενες θέσεις είναι καλυμμένες οι 7. Οι 2 απουσιάζουν με μακροχρόνιες άδειες (εγκυμοσύνης και ασθενείας) και 1 νοσηλεύτρια είναι αποσπασμένη στο Αγροτικό Ιατρείο Αγκιστρίου. Δηλαδή  μόνο 4 υπηρετούν πραγματικά στο Κ.Υ.
Σοβαρή έλλειψη η απουσία τεχνολόγου ακτινολόγου. Προβλέπονται 2 θέσεις, οι οποίες παραμένουν κενές περίπου μία 5ετία, μετά τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων.
Από τις 7 προβλεπόμενες θέσεις οδηγών ασθενοφόρου, είναι καλυμμένες μόνο οι 2 από μόνιμους υπαλλήλους. Επί πλέον απασχολείται περιστασιακά ένας επικουρικός, ο οποίος απολύεται στο τέλος του έτους.
Από τα υπάρχοντα 3 ασθενοφόρα οχήματα, το 1 είναι αποχαρακτηρισμένο και χρησιμοποιείται μόνο για μεταφορά υλικών και τα άλλα 2 είναι παλαιά και με συχνές βλάβες.
Παρατηρείται περιοδική έλλειψη φαρμάκων, επιδεσμικού και υλικού χειρουργείου, λόγω καθυστέρησης στην παράδοση η και ανεπαρκούς  εφοδιασμού. Με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται ασθενείς να καλύπτουν εξ ιδίων φαρμακα.
Τέλος, από τις 3 προβλεπόμενες θέσεις Διοικητικού Προσωπικού, είναι καλυμμένη μόνο η μία. Από το Σεπτέμβριο υπηρετεί και δεύτερη υπάλληλος με μετακίνηση από το Νοσοκομείο Νίκαιας. Η υπάλληλος έχει κάνει αίτηση για μετάταξη στο Κ.Υ. , χωρίς μέχρι τώρα να γνωρίζει το αποτέλεσμα.
Συμπερασματικά, άμεση και επιτακτική προτεραιότητα είναι η πλήρωση κενών θέσεων ιατρών. Πρέπει  από το Υπουργείο Υγείας να υπογραφούν οι διορισμοί των 2 ιατρών που είναι σε αναμονή από τις αρχές του έτους. Επίσης  η 2η ΔΥΠΕ  να προβεί άμεσα στο διορισμό των 2 αγροτικών ιατρών που εκκρεμεί ο διορισμός τους. Τέλος να λειτουργήσει το Ακτινολογικό με το διορισμό 1 τουλάχιστον τεχνολόγου (χειριστή).
Θεωρούμε ότι η αξιοπρεπής παροχή υπηρεσιών υγείας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας  και σας καλούμε να ανταποκριθείτε άμεσα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png