Λαχειοφόρος αγορά ενός ζωγραφικού πίνακα του Αιγινήτη ζωγράφου Δημήτρη Χατζίνα από το νοσοκομείο "Ο Άγιος Διονύσιος".

Δελτίο Τύπου.
Tο Νοσοκομείο Αιγίνης «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ» διοργανώνει ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟ ΑΓΟΡΑ ενός ΖΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ, έργου  του μεγάλου Αιγινήτη ζωγράφου ΧΑΤΖΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.  
          Η θυγατέρα του ζωγράφου δώρισε δύο πίνακές του στο Ίδρυμα, εις μνήμη του, με την επιθυμία ο ένας εξ αυτών να εκποιηθεί προς στήριξη του Νοσοκομείου μας. Η παρουσία στο Ίδρυμά μας αυτών των δύο πινάκων συνιστά ιδιαίτερη τιμή για το Νοσοκομείο της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Αίγινας, πού τόσο πολύ αγαπούσε, απαθανάτιζε και πρόβαλλε μέσα από τα έργα του.
          Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια για τη Δωρεά  και, εις μνήμη του, σταχυολογούμε από το Διαδίκτυο στοιχεία από τη ζωή και το έργο του.
          Ο Δημήτρης Χατζίνας γεννήθηκε στην Αίγινα το Νοέμβρη του 1929 και στις 10 του Απρίλη του 2009 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών με μεγάλη προσφορά στη ζωγραφική και πλατιά αναγνώριση.
Από το 1948 ήταν κάτοικος Αθηνών. Σπούδασε ζωγραφική στην Αθήνα. Μεταξύ των Δασκάλων του ήταν και ο διακεκριμένος ζωγράφος και χαράκτης Δημήτρης Γιαννουκάκης. Μελέτησε Παρθένη και Γουναρόπουλο, πειραματίστηκε σε διάφορες τεχνοτροπίες και έπειτα από μακρόχρονη σπουδή και έρευνα κατέληξε στον λυρικό ιμπρεσιονισμό με στοιχεία σουρεαλισμού, ονειρικού, αφαίρεσης και συμβολισμού.
          Ήταν αληθινός μάγος των χρωμάτων, είχε το μοναδικό χάρισμα να απεικονίζει με ονειρικό τρόπο τοπία, καράβια ή σπίτια με αληθινή ποίηση και απαράμιλλη αρμονία. Στους πίνακές του τα χρώματα φαίνονται σαν να διαχέονται, χωρίς όμως να χάνεται η ακρίβεια του θέματος και η κρυστάλλινη διαύγεια της απεικόνισης.  
         Εξέθετε έργα του από το 1962. Είχε 28 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, σε άλλες πόλεις και νησιά, όπως και στην Αίγινα. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ως και σε διεθνείς, στην Αθήνα το 1979 και στη Νορμανδία το 1980. Είχε εικονογραφήσει ποιητικές συλλογές, αφίσες για διάφορες εκδηλώσεις και ημερολόγια. Το 1978 συμμετείχε στο ημερολόγιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μαζί με τους Σπύρο Βασιλείου, Γιώργο Σικελιώτη, Ανδρέα Φωκά, Μιχάλη   
Μακρουλάκη. Ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος Ε.Ε.Τ.Ε., πρ. μέλος του Δ.Σ. στη Διεθνή Ένωση Καλών Τεχνών ΙΑΓΚ τμήμα Ελλάδος, πρ. μέλος της επιτροπής στο Σπίτι του Γ. Μπουζιάνη στο Δήμο Δάφνης, στο Κέντρο Πολιτιστικής Δημιουργίας, πρ. μέλος του Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος στο Σύλλογο φίλων του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου μας.
Είχε τιμηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού για τη σημαντική προσφορά του στην τέχνη, από το Πολεμικό Ναυτικό, από την υπηρεσία της Ιστορίας του Ναυτικού, από τον Πατριάρχη Παρθένιο Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πολλούς άλλους φορείς.
        Έργα του ευρίσκονται στο Ναυτικό Μουσείο της χώρας μας, στο Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών Χίου, στην Πινακοθήκη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στην Πρεσβεία της Κύπρου και σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στη χώρα μας και στο εξωτερικό.

Κλείοντες οφείλομε να τονίσομε ότι τα έργα του μέσα στους χαλεπούς καιρούς μας και μέσα στην κοινωνία των πολλών ταχυτήτων και προβλημάτων αναδίδουν ψυχική γαλήνη, ηρεμία και ελπίδα? αναδίδουν την απλότητα, την τρυφερότητα, τη ζεστασιά και ευαισθησία της ψυχής του ιδιαίτερα μέσα στο Νοσοκομείο μας, τον κατ’ εξοχήν χώρο της ανθρώπινης αδυναμίας και συμπόρευσης στον ανθρώπινο πόνο.
Λαχνοί διατίθενται στη Γραμματεία του Νοσοκομείου, στο Βιβλιοπωλείο Λυχνάρι, στο Φωτογραφείο της κ. Κουνάδη Ειρήνης και στους Ιερούς Ναούς του νησιού μας.
     Συμβολική τιμή λαχνού: 2,00 €.

ΑΠΟ ΤΗ Δ/ΝΣΗ



Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png