Επιστολή του Λιμεναρχείου Αίγινας με θέμα: "Παγκόσμιος εθελοντικός καθαρισμός ακτών 2015".

Επιστολή του Λιμεναρχείου Αίγινας με θέμα: "Παγκόσμιος εθελοντικός καθαρισμός ακτών 2015".
        
1.Σας γνωστοποιούμε ότι η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας εθελοντικού καθαρισμού ακτών, διοργανώνει για 25η συνεχή χρονιά στην Ελλάδα, εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών, από απορρίμματα και διάφορα άλλα άχρηστα αντικείμενα.

Από το 1985  που έχει ξεκινήσει η δράση αυτή, μέχρι σήμερα, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 10 εκατομμύρια εθελοντές από 155 χώρες του κόσμου.Στην Ελλάδα από το 1991, συνολικά 68500 εθελοντές έχουν καθαρίσει 1.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής κι έχουν συλλέξει και καταγράψει πάνω από 300 τόνους σκουπιδιών, συγκεντρώνοντας πολύτιμα στοιχεία για το είδος και την προέλευση των απορριμμάτων που καταλήγουν στα θαλάσσια οικοσυστήματα και βοηθώντας στην κατανόηση κι αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος.

2.Οπως είναι γνωστό, η προστασία του περιβάλλοντος κι ιδιαίτερα των θαλασσών κι ακτών μας, απαιτεί κοινή δράση πολιτείας και κοινωνίας.Η διεθνής εμπειρία και πρακτική, έχει αποδείξει ότι η ρύπανση της θάλασσας μπορεί να εξαλειφθεί με την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και τη συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια όλων των κρατικών κι ιδιωτικών φορέων.

3.Για την επίτευξη του στόχου αυτού, παραθέτουμε ενδεικτικά κοινά αποδεκτές ενέργειες για τους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς:
α)Συχνότερη διέλευση ειδικών συνεργείων καθαρισμού ακτών σε εστίες απορριμμάτων προς αποκομιδή αυτών.
β)Τοποθέτηση από τους ΟΤΑ και φορείς διαχείρισης λιμένων, ικανού αριθμού και χωρητικότητας κάδων απορριμμάτων, κατά μηκος των παραλιακών περιοχών κι αντικατάσταση των παλαιοτέρων κατεστραμμένων.
γ)Τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων για απόρριψη απορριμμάτων στην ακτή.
δ)Επιτήρηση των σημείων που γειτνιάζουν με χείμαρρους, όπου η συνεχής αποθήκευση σε συσσώρευση απορριμμάτων με κίνδυνο να καταλήξουν στη θάλασσα.
ε)Ευρεία δημοσιοποίηση των εκδηλώσεων του θέματος μέσω των τοπικών Μ.Μ.Ε. προκειμένου για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού.
στ)Μεριμνήσατε για την έγκαιρη κινητοποίηση ιδιωτικών φορέων-σωματείων-συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σχολείων, για διεύρυνση της συμμετοχής σε καθαρισμούς ακτών και χείμαρρων που εκβάλλουν στη θάλασσα.
ζ)Συστάσεις και παραινέσεις προς τις παράκτιες επιχειρήσεις για την τακτική αποκομιδή και παράδοση των απορριμμάτων.
 
4.Κατοπιν των ανωτέρω:
α)Το τμήμα περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής παρακαλείται όπως αναλάβει πρωτοβουλίες στα πλαίσια αρμοδιοτήτων της για την υιοθέτηση-λήψη μέτρων προς επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
β)Η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά παρακαλείται για την ενημέρωση των σχολείων υπαγωγής για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών, καθώς και τη διεύρυνση της συμμετοχής στα πλαίσια της παγκόσμιας εκστρατείας εθελοντικού καθαρισμού των ακτων.Επιπλεον, σας ενημερώνουμε ότι η Υπηρεσία μας προτίθεται εφόσον επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, να διοργανώσει εθελοντικό καθαρισμό των ακτών στις 26-09-2015, ημέρα Σάββατο από 10:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. στην περιοχή Αύρα της Αίγινας που αποτελεί μια από τις πλέον πολυσύχναστες παραλίες του νησιού μας.Σε περίπτωση που κάποιο σχολείο επιθυμεί τη συμμετοχή του παρακαλούμε όπως ενημερώσατε άμεσα την Υπηρεσία μας.
γ)Δήμος Αίγινας και Δήμος Αγκιστρίου παρακαλούνται όπως συνδράμουν με κάθε πρόσφορο μέσο στην επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου, με λήψη μέτρων προς εντοπισμό και καθαρισμό των χείμαρρων που εκβάλλουν στη θάλασσα.
δ)Το Δημοτικό Λιμενικό Αίγινας παρακαλείται όπως μεριμνήσει για τη διατήρηση της ικανής υποδομής για την εναπόθεση-συγκέντρωση των απορριμμάτων στους Λιμένες, δεδομένης της αρμοδιότητας σας ως φορέας διαχείρισης αυτών.
ε)Ο Ναυτικός Όμιλος Αίγινας κι οι αλιευτικοί σύλλογοι περιοχής μας, παρακαλούνται όπως αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την καθαριότητα των χώρων που χρησιμοποιούν κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους και γενικά για την ευαισθητοποίηση των μελών τους σε θέματα προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος.

5.Τελος, τονίζεται ότι η επιτυχής έκβαση της παγκόσμιας αυτής προσπάθειας θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το βαθμό δραστηριοποίησης και συνεργασίας.Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εκ των προτέρων κάθε ενέργεια σας στις περιοχές ευθύνης σας, για την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος.

 Η Υπηρεσία μας παραμένει στη διάθεση σας στα πλαίσια της κοινής προσπάθειας για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου.
Ο Λιμενάρχης α.α.
ΑΝΘΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Λ.Σ. ΚΡΟΝΤΗΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png