Δελτίο Τύπου της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας για τις Ιχθυοκαλλιέργειες και τις καθιζήσεις στο Μεσαγρό.

Δελτίο Τύπου της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας.

Για τις Ιχθυοκαλλιέργειες στην Πέρδικα. Ενώ όλη η κοινωνία της Αίγινας και οι θεσμικοί εκπρόσωποί της έχουν από καιρό και με τεκμηριωμένο τρόπο απορρίψει το σχέδιο εγκατάστασης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή Λιγέα της Πέρδικας , η Κυβέρνηση αυθαίρετα δια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, δίνει άδεια σε επιχειρηματία για τη δημιουργία σχετικής μονάδας.

Η υλοποίησή ενός τέτοιου σχεδίου θα αποδειχτεί καταστροφική, αφού θα υποβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και την τουριστική ανάπτυξη όχι μόνο της γραφικής Πέρδικας, αλλά και όλου του νησιού και μάλιστα σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία για τους κατοίκους της.

Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ συμπαρατάσσεται με την κοινωνία της Αίγινας και θα πρωτοστατήσει στην ακύρωση αυτής της απόφασης, τόσο με τη συνεισφορά της στη χρήση των απαραίτητων νομικών μέσων, όσο και μέσω των λαϊκών κινητοποιήσεων των κατοίκων του νησιού για την αποτροπή της εγκατάστασης (ανατροπή της απόφασης για την εγκατάσταση) μιας τέτοιας μονάδας.

Για τις καθιζήσεις στο Μεσαγρό. Επικίνδυνες διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο των καθιζήσεων στην Περιοχή «Κρόκος» της Παναγιάς της Πολίτισσας στο Μεσαγρό, στο λόφο του Αγ. Θωμά, όπου βρίσκεται δεξαμενή ύδρευσης. Η καθίζηση πολλών τμημάτων τoυ εδάφους έχει επεκταθεί και στα σπίτια της περιοχής, που έχουν υποστεί μεγάλες ρωγμές και κινδυνεύουν ακόμη και με κατάρρευση. Επειδή υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις μακρόχρονης διαρροής νερού από την προαναφερόμενη δεξαμενή και καταγγελίες πολιτών, που κατά διαστήματα έχουν παρατηρήσει αδικαιολόγητη ύπαρξη νερού, ακόμη και κατά την θερινή περίοδο, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, επειδή ακόμη το γεωλογικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, ερωτούμε τη Δημοτική αρχή και την καλούμε ως αρμόδια, να προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες:

1.Υπάρχουν στοιχεία εισροών και εκροών νερού στην προαναφερόμενη δεξαμενή; Να δημοσιοποιηθούν.

2. Έχει ασκηθεί συγκριτικός έλεγχος χρεώσεων προμήθειας και κατανάλωσης νερού στην περιοχή; Σε ποιο ποσοστό ανέρχονται οι απώλειες; Να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία. 3. Με ποιο τρόπο γίνεται και ελέγχεται η εγκατάσταση των σωλήνων ύδρευσης του τοπικού δικτύου, βάσει ποιών μελετών και με ποια αιτιολογία διέρχονται υπόγεια σε ιδιωτικά κτήματα και δεν τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους;

4. Σε ποια διαστήματα έχουν καταγραφεί έλεγχοι της δεξαμενής και της ποιότητας του νερού που διασφαλίζουν την υγεία των κατοίκων; Να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία.

5. Πώς συντηρείται η δεξαμενή και με ποιο τρόπο, εφόσον δεν υπάρχει δρόμος πρόσβασης σε αυτήν;

6. Να πραγματοποιηθεί με ανάθεση της Δημοτικής αρχής, σε πιστοποιημένους εμπειρογνώμονες η εκτίμηση του φαινομένου.

7. Να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης και να προχωρήσουν άμεσα τα έργα ανάσχεσης των επιπτώσεων, δεδομένου ότι από την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου έως σήμερα, δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά τηρούνται όλες οι αργίες στην εργασία, ως αν επρόκειτο για μια αμελητέα βλάβη.

8. Η ευθύνη των δημοτικών αρχών και του αρμόδιου αντιδημάρχου για την υπάρχουσα δεξαμενή που βρίσκεται σε άθλια και επικίνδυνη κατάσταση, είναι αδιαμφισβήτητη και θα πρέπει να προχωρήσουν αυτοί σε οριστικό κλείσιμο και εκκένωση, αν αυτή πλέον δεν είναι απαραίτητη για την ύδρευση.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png