Παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Συνάντηση με το Δήμαρχο Αίγινας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Δελτίο Τύπου 10/2/2012

Θέμα: Παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο - Συνάντηση με Δήμαρχο Αίγινας

Παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο΄
Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Αίγινας κατά των ιχθυοκαλλιεργειών, συμμετείχε στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου το οποίο στο θέμα 15 συζητήθηκε η περιβόητη Κ.Υ.Α. των ιχθυοκαλλιεργειών. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τους κ.κ. Νίκο Οικονόμου, Τρίμη Στέλλα και Κώστα Ντρη.
Το θέμα έφερε προς συζήτηση ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κώστας Διάκος ο οποίος ζήτησε την απόσυρση της Κ.Υ.Α.
Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης τόνισε τις αντιθέσεις του με την Κοινή Υπουργική Απόφαση και πρότεινε να σταλούν "προτάσεις" για την αντικατάσταση όρων, την εξαίρεση περιοχών και την βελτίωση ρυθμίσεων.
Καταλυτική ήταν η παρέμβαση του περιφερειακού Συμβούλου κ. Σπ. Σπυρίδωνα, ο οποίος τεκμηριώνοντας το σκεπτικό του ζήτησε να ανασταλεί προσωρινά η εφαρμογή της Κ.Υ.Α.
Παρέμβαση ζήτησε και έκανε το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Πανελλήνιας Συντονιστικής κατά της ΚΥΑ των ιχθυοκαλλιεργειών κος Γιάννης Δημητριάδης, ο οποίος με δυναμικό τρόπο ζήτησε ξεκάθαρα την απόσυρση της Κ.Υ.Α.
Από την Αίγινα, παρέμβαση ζήτησε και έκανε ο κ. Κώστας Ντρης, ο οποίος μετέφερε τον παλμό που υπάρχει στο νησί μας κατά της εγκατάστασης μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών αλλά και την καθολική αντίδραση των περισσοτέρων Φορέων (παραγωγικών, επαγγελματικών, πολιτιστικών, τουριστικών, αλιευτικών) απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο κ. Ντρης κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητήσει την απόσυρση της Κ.Υ.Α. και την επανεξέτασή της, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες να μπορούν να αποφασίζουν για τον τόπο τους αλλά και οι Αυτοδιοικήσεις να έχουν πραγματικά αποφασιστικό χαρακτήρα για τον τόπου που διοικούν.

Ο κ. Νίκος Οικονόμου κατέθεσε γραπτό ερώτημα σχετικά με τη στάση της Περιφέρειας σε ότι αφορά το ειδικό θέμα της εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών στην Αίγινα, λαμβάνοντας την απάντηση από τον κ. Κατσικάρη ότι η απόψεις της Περιφέρειας για την Αίγινα και για όλο τον Σαρωνικό είναι συγκεκριμένες και γι’ αυτό ζητάει εξαιρέσεις από την Κ.Υ.Α.
Μετά τις παρεμβάσεις και τις τοποθετήσεις, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Κατσικάρης, συμπλήρωσε στην εισήγησή του την πρόταση για "αναστολή" της εφαρμογής της Κ.Υ.Α. στην Περιφέρεια Αττικής και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει νέος κύκλος διαβούλευσης με τις τοπικές Αυτοδιοικήσεις και τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να προκύψει ένα σχέδιο κατάλληλο για την -ούτως ή άλλως- επιβαρυμένη περιοχή της Αττικής.

Το Σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία την τελική εισήγηση.

Συνάντηση με Δήμαρχο Αίγινας

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, αντιπροσωπεία 8 μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Αίγινας, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αίγινας κ. Θεοδόσιο Σακκιώτη και συζήτησε όλες τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από το θέμα της εγκατάστασης μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή της Νότιας Αίγινας. Οι απόψεις του Δημάρχου και της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων ήταν ταυτόσημες και συμφωνήθηκε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης ώστε να υπάρξει η καλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο κ. Σακκιώτης εξέφρασε την πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής κατά της εγκατάστασης μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στο νησί. Ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται σε επαφή με τα στελέχη του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και έχει ζητήσει τη "ρητή εξαίρεση" της Αίγινας από το σχέδιο που θα γίνει Νόμος του Κράτους πιθανότατα σε λίγες εβδομάδες.

Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων πρότεινε να υπάρχει εναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση αρνητικής έκβασης της υπόθεσης με κατάθεση "ασφαλιστικών μέτρων" για μή εγκατάσταση μονάδας μέχρι την εκδίκαση της Προσφυγής κατά της Κ.Υ.Α. στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην συνάντηση με τον Δήμαρχο Αίγινας συμμετείχαν οι κ.κ. Χρήστος Χιώτης, Σταύρος Φώσκολος, Φωτεινή Εμμανουήλ, Κώστας Ντρης, Στάθης Νικολούζος, Τζένη Μαρμαρινού, Λύτρας Άγγελος.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png