Προτάσεις για την τουριστική αναβάθμιση και προβολή της Αίγινας από την Επαγγελματική Ένωση.

Επαγγελματική Ένωση Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Η Ένωση μας γνωστοποιεί ότι  την Παρασκευή 20/5/2011 έλαβε μέρος  σε κοινή σύσκεψη που διεξήγαγε  ο Δήμος της Αίγινας με αντικείμενο  τις συντονισμένες ενέργειες  που πρέπει να γίνουν στο νησί μας  εν όψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου, καθώς και την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων μεταξύ των αρχών και των επαγγελματικών φορέων όλου του νησιού. Πέρα  από τις απόψεις που εξέθεσαν τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης μας  καταθέσαμε και γραπτώς τις προτάσεις  μας, τις οποίες δημοσιοποιούμε στο παρόν:

Προτάσεις για την τουριστική αναβάθμιση και προβολή  του νησιού μας. Η τουριστική προβολή  του νησιού μας κατά την άποψή  μας θα πρέπει να διαχωριστεί σε δύο βασικούς άξονες.

Α) την οργάνωση δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιούνται καθ όλη τη διάρκεια  του χρόνου με εστίαση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Ως τέτοιες  μπορούν να αξιοποιηθούν η πεζοπορία  και τα μονοπάτια, ο θρησκευτικός τουρισμός,  ο αγροτουρισμός . Τα παραπάνω πρέπει να οργανωθούν σε συνεργασία  με φορείς και συλλόγους που πραγματοποιούν ανάλογες δράσεις. Κρίνουμε σημαντική  μια συνεργασία με φιστικοπαραγωγούς  ώστε  οι «φιλοξενούμενοί» τους  να επισκέπτονται και βοηθούν  στην καλλιέργεια και συγκομιδή  του καρπού.

Επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο για την Αίγινα είναι η προβολή της αγγειοπλαστικής που η παράδοσή της έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Είναι επιτακτική η ανάγκη να διασωθεί το επάγγελμα και να ανθίσει ξανά. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα οργανωμένο εργαστήρι κεραμικής – αγγειοπλαστικής σε συνεργασία τους ανθρώπους που ασχολούνται με το επάγγελμα και να δημιουργηθεί μια σχολή που θα γίνει σημείο συνάντησης κεραμιστών από όλο τον κόσμο.

Δεδομένου ότι  στην Αίγινα δεν υπάρχουν υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές μονάδες δεν μπορούμε και να περιμένουμε και τον αντίστοιχο τουρισμό. Όμως καθώς  η τάση των τελευταίων χρόνων είναι  «επιστροφή στη φύση»  μπορούμε να δημιουργήσουμε προγράμματα επιμόρφωσης αλλά και δραστηριοτήτων που προσφέρει το νησί μας που θα λειτουργούν όλο το χρόνο ώστε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον λεγόμενο εναλλακτικό τουρισμό.

Β) Προβολή του τόπου μας

Η προβολή ενός τόπου πραγματοποιείται σε δύο άξονες:

1. σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών.
2. Σε τουριστικούς οδηγούς και έντυπα που απευθύνονται στον λεγόμενο εσωτερικό τουρισμό.

Τίποτε από  όσα κι αν οργανώσουμε δεν πρόκειται  να πετύχει αν δεν προβάλλονται με τον σωστό τρόπο. Με ιδιαίτερη  χαρά πληροφορηθήκαμε από τις  δηλώσεις του κ. Δημάρχου σε τοπικό ΜΜΕ ότι έχετε ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με την διαφημιστική εταιρεία που θα διαχειριστεί το κονδύλι που προσφέρει η ΔΕΗ για την προβολή του νησιού μας. Όμως λυπούμαστε για το γεγονός ότι δεν κληθήκαμε εμείς σε αυτή την συνάντηση παρ’ ότι ανακοινώσατε ότι στις συναντήσεις αυτές παρίστανται εκπρόσωποι φορέων.

Υποδομές

Για να έχουν  αποτελέσματα οι παραπάνω προτάσεις  θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει κάποιες  βασικές υποδομές εδώ στο νησί μας.

Εμείς από την  μεριά μας θα φροντίσουμε να ενημερώσουμε τα μέλη της ένωσής μας ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι σωστές και να δημιουργούν μια αξιόπιστη εικόνα στους επισκέπτες ώστε να φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και να γίνονται οι διαφημιστές  μας .

Το ίδιο κατά την γνώμη μας οφείλει να πράξει και Δήμος Αίγινας για όσα τον αφορούν. Παραθέτουμε μερικά θέματα που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις δεδομένου ότι η θερινή περίοδος έχει ήδη αρχίσει και η εικόνα που παίρνουν οι επισκέπτες του νησιού μας δεν είναι η καλύτερη δυνατή.
  • Τακτή Αποκομιδή των σκουπιδιών τόσο αυτών που βρίσκονται μέσα στους κάδους όσο κυρίως αυτών που βρίσκονται πέριξ αυτών.
  • Καθαριότητα και συντήρησή της σε σημεία ενδιαφέροντος του νησιού. Καποδιστριακά κτήρια, αρχαιολογικοί χώροι κ.α. πρέπει να λάμπουν από καθαριότητα. Το φαινόμενο προσωρινής απόρριψης σκουπιδιών μπροστά στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο πρέπει να σταματήσει αμέσως. Είναι μια εικόνα που ντροπιάζει το νησί και την Ιστορία του.
  • Σωστή εφαρμογή της ανακύκλωσης. Έχει παρατηρηθεί κυρίως στο κέντρο της πόλης η ελλιπής εφαρμογή αυτού του τόσο αναγκαίου για το περιβάλλον μέτρου. Πολλές φορές τα απορριμματοφόρα μαζεύουν οργανικά και ανακυκλώσιμα μαζί.
  • Ενημέρωση των κατοίκων για το πρόγραμμα  και ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας.
  • Καθαρισμός των χορταριών από τις άκρες των δρόμων του νησιού δεδομένου ότι ξεκίνησε και η αντιπυρική περίοδος και αυτά τα χορτάρια αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιάς.
  • Τακτοποίηση και εξωραϊσμός των χώρων στάθμευσης. Απόσυρση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων από αυτά και συχνή αστυνόμευση των χώρων για την τήρηση της λειτουργίας .
  • Αστυνόμευση του παραλιακού μετώπου. Τα σταθμευμένα επί ώρες οχήματα τόσο επί της Λ.Δημοκρατίας όσο κυρίως πάνω στα πεζοδρόμιά της αλλά και αυτά που βρίσκονται πάνω στην ζώνη επιτήρησης του Λιμενικού ταμείου πρέπει να απομακρυνθούν και να τηρείται το μέτρο της ολιγόλεπτης στάθμευσης ώστε να εξυπηρετούνται τα μαγαζιά μας.
  • Καλή ποιότητα και επάρκεια νερού. Σε ένα τουριστικό τόπο δεν νοείται να κρέμεται πάνω από κεφάλι μας σα δαμόκλειος σπάθη το ενδεχόμενο διακοπής υδροδότησης σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο.
  • Καθαρισμός των ακτών σε τακτή βάση από το Λιμενικό Ταμείο και τους υπαλλήλους του.
Όλα τα παραπάνω πιστεύουμε να ληφθούν υπόψη  των αρμοδίων και να εφαρμοστούν για το καλό τόσο των επαγγελματιών που εμείς εκπροσωπούμε όσο και των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού μας.

Για την  Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αίγινας

Με τιμή

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Νίκος Α. Γιαννούλης  Γιώργος Α. Σκαλτσιώτης


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png