1η Διημερίδα για το Φιστίκι Αιγίνης από τον Αγροτικό Σύλλογο Αίγινας.

Ολοκλήρωσαν πριν από λίγο τις εργασίες τους οι εισηγητές και οι φιστικοπαραγωγοί της Αίγινας που συμμετείχαν στην πρώτη ημέρα της 1ης διημερίδας για το Φιστίκι Αιγίνης. Η διημερίδα πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης με διοργανωτή φορέα τον Αγροτικό Σύλλογο Αίγινας, σε συνεργασία με τον ΟΓΕΕΚΑ "Δήμητρα". Λίγο πριν την έναρξη της πρώτης ημέρας της διημερίδας, ο πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Νίκος Αλυφαντής μας είπε για τους στόχους της: "Ο σκοπός της διημερίδας αυτής είναι δώσει πρόοδο και εξέλιξη στο φιστίκι. Αυτό θα στηριχθεί από την μεριά της επιστήμης στην έρευνα και από τη μεριά τη δική μας στις γνώσεις. Το φιστίκι όλοι ξέρουμε ότι είναι ένα προϊόν που έχει μεγάλη αξία για την Αίγινα. Εμείς όσο μπορούμε θα το βοηθήσουμε και ότι μπορούμε θα κάνουμε από την πλευρά μας, σαν αγρότες, για την πρόοδο της καλλιέργειας". Ο κύριος Νίκος Αλυφαντής συμπλήρωσε επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα της μεταποίησης και άλλων παραμέτρων που ανέλυσε λίγο αργότερα διεξοδικά, κατά το χαιρετισμό του στην έναρξη της διημερίδας. Χρειάζεται γνώση, βούληση και στρατηγική, τόνισε ο κύριος Αλυφαντής, ώστε να βρεθεί το φιστίκι σε μία καλύτερη θέση.

Για τα θέματα που θα αναπτύξει κατά την εισήγησή της, μας μίλησε η γεωπόνος φυτικής παραγωγής κυρία Μαρία Γεωργιάδου. "Θα πούμε κάποια πράγματα για το κελυφωτό φιστίκι και ειδικότερα σε σχέση με τις μελέτες που κάνουμε στο Πανεπιστήμιο για το κελυφωτό φιστίκι" είπε η κυρία Γεωργιάδου. "Θα αναπτύξω δύο θέματα: Το πρώτο θέμα σχετίζεται με την ποιότητα και την ασφάλεια στην πρωτογενή παραγωγή και θα μελετήσουμε την περίπτωση της καλλιέργειας του κελυφωτού φιστικιού. Η πρωτογενής παραγωγή μέσα από τις πρακτικές που εφαρμόζονται, επηρεάζει τελικά την ποιότητα και την ασφάλεια του προϊόντος. Αύριο το πρωί θα γίνει η δεύτερη ομιλία που σχετίζεται με τη μελέτη που κάναμε για το πρόβλημα των αφλατοξινών στα κελιφωτά φιστίκια, μια μελέτη η οποία έγινε εδώ, στον τόπο σας στην Αίγινα".

Η δεύτερη εισηγήτρια της διημερίδας είναι η κυρία Αθανασία Χατζημπέρη, γεωπόνος φυτικής παραγωγής.  "Θα μιλήσουμε σήμερα για τη θρέψη και τη λίπανση της φιστικιάς, επιπλέον θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε από κάποιες αναλύσεις χώματος που έχουν γίνει, τι είναι το κάθε στοιχείο που αναφέρεται μέσα σε αυτή την ανάλυση και λίγο έως πολύ οι αγρότες να μάθουν να ερμηνεύουν μόνοι τους τις αναλύσεις εδάφους. Να πειστούν ότι είναι αναγκαία η ανάλυση εδάφους όπως και η φυλλοδιαγνωστική, όπως και η ανάλυση νερού. Έτσι ώστε να γίνεται ορθολογική λίπανση για να μην σπαταλάμε τα χρήματά μας και να μην ρυπαίνουμε και το περιβάλλον".

Την πρώτη ημέρα της διημερίδας παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας, κυρία Ελένη Κυπραίου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού  Φυστικοπαραγωγών Αίγινας κύριος Νίκος Σταμπουλής, καθώς και δεκάδες φιστικοπαραγωγοί του νησιού. Η διημερίδα θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png